Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (213)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto snímku mám velice smíšené pocity. Tak moc jsem se těšil až ho uvidím, že jsem nejspíš čekal něco, čehož se mi však v celkovém výsledku nedostalo a na řadu přišlo malé zklamání. Stopáž filmu je přijatelná, kostýmy nádherné a velkolepé a celý film doprovází nepřeslechnutelná hudební stránka. Žel bohu pro mě jsem viděl již nadabovanou verzi a jak už to bývá Češi v těchto vodách przní jak jen to jde. Proto nemůžu řádně hodnotit scénář, který byl zkreslený. Herecké obsazení bylo příjemné - oblíbenkyně Miranda Richardson s přesvědčivou Emily Blunt. Celkové hodnocení je na rozhraní 3* a 4*, ale jelikož se jedná o můj šálek kávy v podobě dobového dramatu oděného do překrásných kostýmů a účesů, tak si přidám. ()

fragre odpad!

všechny recenze uživatele

Dějiny à la Rosamunde Pilcher čili přeslazený kýč monarchistický . Stejně hloupé jak ta pradávná trilogie o Sissi (leč tam se to dá trochu omluvit rokem vzniku), jen to má lepší technické parametry a modernější kameru. Příležitost pro producírování se v dobových kostýmech. Prostředek masového oblbování. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další z řady kostýmních dramat, tentokrát bohužel jedna z těch průměrnějších. Příběhu se nic moc vytknout nedá a postavy a dialogy jsou výborně napsány. Herecké výkony jsou také velmi slušné. Emily Blunt překvapivě docela dobrá, Paul Bettany výborný a Mark Strong solidní. Bohužel hlavní problém je v režii. Celý film je totiž strašně chladný a odtažitý a i když se herci a scénarista snaží, tak z filmu na mě žádné emoce netečou. Žádná emotivně silná scéna tu není a dvakrát rychle to taky neuteče. Ke konci už to navíc ztratí dech úplně a už jsem se dost nudil. A ničím zajímavý vizuál a sterilní kamera tomu také moc nepomohly. Škoda, potenciál tady byl velký. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Z nádherných kostýmů přechází zrak (zvláště Viktoriiny šaty s růžemi na korunovačním plese byly opravdu úžasné) a u příběhu si přijde na své každá romantická duše se sklonem k historii. Herecké obsazení bylo vybráno výborně, i ve vedlejších rolích (mě zaujal především Jim Broadbent jako král William). Pohádka, na kterou se moc hezky kouká. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Bohužel nic moc. Viděl jsem spíš trochu rychle slátanou romanci na pozadí historických událostí, než historické životopisné drama, které jsem podle popisku žánrů očekával. Nijak jsem se za těch 100 minut nedokázal vžít do situace žádné postavy - tedy tohle je snad první film, kterému ta relativně krátká stopáž vadí, i dvacet minut navíc by mohlo pomoci. Dalším "bohuželem" je fakt, že je mi Emily nesympatická - jasně, moje mínus, ale já na ni musel skoro 100 minut koukat. Možná fakt hraje dobře, ale mozku neporučíš. V každém případě postava Emily prostě jen byla, vlastně všichni tam jen byli, ale nijak nevytvářeli příběh, který by zaujal nebo alespoň nebyl podáván tak povrchně. Jediní, kdo mě zaujali, byli Mark Strong a Miranda Richardson, což zřejmě nebylo tak úplně záměrem filmu o jedné životní etapě královny Viktorie. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • „Prímorské“ scény boli skutočne natočené na zámku Belvoir pomocou importovaného piesku a digitálne renderovanej morskej vody. (Svadbos)
  • Šaty, které má na sobě Victoria (Emily Blunt) při prvním setkání s radou, jsou kopií skutečných šatů královny Victorie. Patří ke sbírce britského muzea, avšak z původní černé barvy vybledly do hněda. (hellstruck)
  • Dcera producentky Sarah Ferguson, princezna Beatrice z Yorku, si ve filmu zahrála malou roli jedné z dvorních dam Viktorie. Beatrice je skutečná pra-pra-pra-pra vnučka královny Viktorie. (Lenny.M)

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama