Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Mol 

všechny recenze uživatele

NOTHING TO FEAR, MR. HAYES. THEM'S JUST WORDS. AIN'T NO GOD OUT HERE!!! Ten film je z první třetiny tak úžasný, že nechápu jak ho mohli tak skonit. Zasněžené lesy a naháněčka Pierce "Rambo" Brosnana, který mimochodem mluvil jako don Corleone, byla skvělá, jenže pak se dojede na savany a pouště a film se neskutečně vleče. Navíc nám pan scenárista ještě do příběhu zasadí výplody fantazie, v podání indiana u jezírka a obchodníci uprostřed ničeho a člověk jen nevěřícně kroutí hlavou, co že to provedli s tak perfektně rozjetým filmem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to strašná škoda, ale i přes fantastické a trefné obsazení, skvěle zahrané i vedlejší role, hypnotické exteriéry a naprosto dokonalou první půlhodinu, se mi tento western ve výsledku nijak nelíbil. A přesto jsem první půlhodinu myslel, že si Brosnan konečně vybral kvalitní film a že Muž proti muži bude stejně kvalitní zábava jako třeba Dravci. Jenže druhá půlhodina opakuje jen s různými obměnami tu první, naprosto parodicky a nereálně oddaluje chvíli Brosnanova dopadení a občas neuměle moralizuje (třeba trapný proslov nad mrtvým banditou). Poslední půlhodina filmu nasazuje korunu a upřímně ho splachuje do hajzlu. Závěr ve stylu opiovýho tripu se sem vůbec nehodí, nehledě že režisér snovou a reálnou část nijak viditelněji neoddělil a diváka to zmate. (Připomnělo mi to jednu knížku od L. Vaňkové, kde v jedné větě přešla z ich formy do erformy a výsledkem byla jen divná pachuť na patře.) Další věc, která mi přišla trochu nereálná, je to množství lidí na prérii... Skoro jak v Tescu, když je fingovaný výprodej... Osobně neodpustím scénáristovi, jak šlendriánsky příběh filmu nezvládl a jaký hloupý důvod dal Neesonovi, aby Brosnana nenáviděl. Co se týká konce, je to jako nějaké podobenství alá Bergman, pouze nedokonale nevýrazné. Indián u jezírka se jmenuje Charon (převozník do podsvětí). Prodavačka likéru Madamme Louise C. Fair je možné číst jako Lucifer, který ještě stále vlastně je anděl, přestože za přílišnou sobeckost a aroganci padl. Originální název filmu znamená nejen název místa, ale i "Padlí Andělé", Carver=řezbář/sochař/řezník přeneseně tvůrce, Gideon=mocný válečník/ničitel, je podle Bible vládce židů který je zachránil před Madianskými a opět navrátil na cestu k Bohu (viz. Kniha soudců, kapitola 6-8). Ať už uvedené významy znamenají dohromady cokoliv, je to zamotané. Osobně bych rád, aby se vrátili k zábavnějšímu typu westernového žánru, než jsou z poslední doby třeba teplá Zkrocená hora, studený Návrat do Cold Mountain nebo náročné a neobvyklé, přesto vůbec ne špatné Tři pohřby . Kromě první půlhodiny Muže proti muži a Tří pohřbů se však jedná jen o zbytečné ztráty času. Muž proti muži mohl být skvělý, chtělo to jen hodně drobností a změn, jiného scénáristu, režiséra nesnažícího se natočit další Apokalypsu... ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

V roce 1992 natočil Clint Eastwood slavný western "Nesmiřitelní". Čtrnáct let nato přišel David Von Ancken se svými "Smiřitelnými". Akorát se to na poslední chvíli přejmenovalo na Seraphim Falls. Jenže nepředbíhejme. Jak to všechno začalo? Inu... Hollywoodští fiškusové si nabrousili pera, a začali sepisovat drsný horský survávl: No, znáte to, chlap proti chlapovi, nezkrocená přírodní pustina, všade samej tenhlecten desperát... a nekompromisní vraždění může začít. Jak nám příběh ostrým tempem plyne kupředu, začínáme tušit "dávnou křivdu, kterou neleze odčinit jinak než krví." Plukovník Carver jde po kapitánu Gideonovi jak slepice po flusu a tudíž je nám zřejmé, že v celé věci bude vězet nejspíš cosi velmi osobního. Úměrně tomu, jak se tenčí banda pronásledovatelů v uprchlíkových patách, stupňuje se tenze mezi hlavními hrdiny ... aby toto neudržitelné napětí nakonec eskalovalo v nepředvídatelné, neočekávané, skvěle vypointované a zcela dechberoucí finále. Ehm, tedy... Takový byl záměr. Jenže když se všichni ti scénáristé a dramaturgové nakonec sešli nad hotovým syžetem, zjistili, že finále vlastně není ani moc neočekávané, nepředvídané a už vůbec ne dechberoucí. Někdo z náhodných kolemjdoucích jim z hlavy vyjmenoval asi dvě stě šedesát filmů se stejným koncem. Dlouho předlouho si ti nebozí chlapci lámali hlavy, jak stokrát ohranou písničku vylepšit. Původně přece chtěli něco silného, netradičního, úžasného! Tak jak to, že jim z toho pořád leze obyčejný Béčko? Spát nemohli, jíst jim nechutnalo a jen bezradně chodili v kruzích. Když tu nakonec přišla spásná myšlenka. Někdo na to nakonec káp! "Víte co?" řekl ten šikula, "pojďme tam narvat trochu mystiky! Coenovcům to v těch jejich filmech taky funguje." A už to bylo! Film pokračuje dál, vrazíme do toho přechod přes poušť, symbolistické vize a špetku těch citátů z knihy knih. To celé té zabijácké plytkosti nakonec přidá pravou hloubku a důvod k zamyšlení. A pak už konečně nastává ono vytoužené dechberoucí finále, v němž hrdinové skrze nevykonanou pomstu poznají sami sebe, přichází všeobecné odpuštění, splynutí s harmonií vesmíru, odchod v západu slunce a déšť růžových lístků. Fujtajbl...To se zase jednou povedl silný film. ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

Tendle film mužu jedinně doporučit. Výbornej filmek se skvělým hereckým obsazením. Vše velmi realisticticky provedený a podařile natočený. Nenudil sem se ani chvilku. Brosnan v trochu pro něj netradiční roli to sehrál bravůrně. Dal bych i 4* , ale kvůli tomu trochu zbytečnýmu "mystic" závěru jen 3* ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Prvních třicet minut je naprosto famózních a pokud by se v jejich duchu nesl celý film, tak ihned po jeho skončení bezpochyby přeházím svou topku. Divák je od samotného počátku naprosto vtažen do děje a i přesto, že nejste seznámeni s podrobnostmi, tak doslova hltáte každou sekundu příběhu, který vám je servírován a užíváte si i nádherné scenérie do kterých je zasazen. Musím však bohužel konstatovat, že po shlédnutí celého snímku má topka zůstala nezměněna, jelikož dalších třicet minut má film pozvolna klesající tendenci, (což se vzhledem k již zmíněmému vynikajícímu začátku dá i pochopit...) ovšem poslední třetina filmu se již k veliké škodě dostává úplně někde jinde, něž by si tenhle snímek zasloužil... První třetina jasných 5, druhá 3.5, třetí 2, ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Natočeno za 45 dní. (D3VIL)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno