Reklama

Reklama

Liška pouště

  • Česko Pouštní liška (více)
Trailer

Obsahy(1)

Polní maršál Rommel, přezdívaný liška pouště, je velitelem německých jednotek Afrikakorps a jeho brilantní taktika mu vysloužila respekt jak přátel, tak nepřátel. Když se u El Alameinu obrací příliv, neuposlechne Rommel Hitlerovy rozkazy a stáhne své muže z boje. Při návratu do Německa je rozpolcen mezi loajalitou k vlastní zemi a svým vlastním úsudkem. Je přinucen podniknout drastické kroky, aby ochránil svoji rodinu od možného nebezpečí. (Hans.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rommel...Rozvážny a obdivuhodný muž, ktorý sa dokázal vzoprieť i rozkazom Hitlera a získal rešpekt a uznanie aj u spojencov. Čakal som iba priemerný až podpriemerný film o jeho živote alebo skôr najzaujímavejšej časti jeho života, ale výsledok ma milo prekvapil. Film síce nejde veľmi do detailov a hĺbky, ale v tých krátkych, necelých 90-tich minútach je vykreslený jeho príbeh pomerne vierohodne. Vždy sa to dá lepšie, ale keďže som iný film o Rommelovi nevidel, tak neskrývam spokojnosť. Je trochu škoda, že jeho ťaženie s Africa corps nedostalo priestor, ale na druhej strane potešila scéna s vrieskajúcim Hitlerom. 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výtky ohledně zkratkovitosti, nevyváženosti a podobně je podle mě potřeba mírnit - podívejte se probůh na rok vzniku. Je to jeden z prvních (ne-li první) filmů o "těch zlých", a o těch se samozřejmě muselo točit jinak než o "našich hrdinných kucích", navíc je tu dost zásadní předpoklad, že z cílového publika o Rommelovi slyšeli jenom ti, co se s jeho vojáky naostro potkali na bojišti, a to ještě navíc měli představu právě jen o jeho velitelských schopnostech. Film se snaží postihnout Rommela komplexněji, hlavně z hlediska jeho smýšlení a toho, k čemu ho nakonec dovedlo. Použití fotografií opevnění jako pozadí záběrů a vkládání skutečných obrazů z válečného zpravodajství (často s voiceovery posouvajícími nás v čase a Rommelově kariéře dál) může taky působit lacině, ale to jsme zase u té doby vzniku. Dnes je to samozřejmě dávno přežité a zajímavé v podstatě jen v kontextu filmové historie, ale Jamesi Masonovi nejde uznání za vykreslení legendárního maršála upřít ani dnes. Myslím si, že si červenou zónu rozhodně zaslouží. 70% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neplánovane som si pozrel film o Rommelovi a som celkom spokojný. Pri jeho hodnotení je dobré mať na zreteli, že bol nakrútený šesť rokov po vojne a keď jej víťazi nakrúcajú film o niekom úspešnom spomedzi porazených, tak to nemôže byť historicky verný obraz. Napriek tomu je vidno, že sa tvorcovia o to snažili a James Mason tiež prispel svojim dielom k vytvoreniu obrazu poľného maršala, ktorý si od vodcu vyslúžil trest smrti a od Churchilla uznanie. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Musím přiznat, že jsem z Lišky pouště velmi zklamán. Jako hlavní dojem jsem si odnesl, že Rommel trpěl na záněty dýchacích cest, že byl schopný velitel, ale nerozhodný ve věrnosti k Hitlerovi. Snímek je dokumentárně popisný jak televizní zprávy a v porovnání např. s filmem Patton jde jen o slabý odvar z pelyňku. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=185vCvsvEP8 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

James Mason netypicky v roli nacistického poľného maršála Rommela. Film sa opiera o tie skutočnosti, ktoré priviedli Rommela zapochybovať o Hitlerovi ako spasiteľovi Nemecka a nakoniec ho priviedli k predčasnému úmrtiu. Vojnových scén je menej, uprednostňuje sa psychologickácia hlavnej postavy, ktorá zápasí s rôznymi výzvami. Škoda, že akčných scén tiež nie je viac, pretože začiatok navnadí viac, než sa potom dostaví. Mason podáva solídny výkon, čo však nie je žiadne prekvapenie. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné životopisné knihy Desmonda Younga. (Hans.)
  • Klaus von Stauffenberg (Eduard Franz) má ve filmu pásku přes pravé oko, ale ve skutečnosti přišel o levé. (vangobseck)
  • Dům, který Rommel (James Mason) s generálem Burgdorfem (Everett Sloane) a Maiselem (Don De Leo) na konci filmu opouští, je skutečný Rommelův dům v Herrlingen u Ulmu. (vangobseck)

Reklama

Reklama