Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

JAn 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat spoiler... HEY HEY ningen SUCKER ah ningen ningen FUCKER, WHAT´S UP, PEOPLE?! Nejpoutavější anime, jaké ´sem zatím viděl. Výborný příběh, skvělé zpracování. Nakolik dokáže absolutní moc změnit zdravý rozum? Death Note je sešit, do nějž stačí napsat jméno, vybavit si tvář dotyčného, a pak už ho jen nechat prožít svých posledních 40 vteřin života. Yagami Light jeden takový sešit najde a rozhodne se vzít věci do vlastních ruk; zbavit svět kriminálníků. K tomu mu asistuje zábávná bytost shinigami, Ryuuk, původní majitel DN. Ovšem, je spravedlnost a spravedlnost. Někteří nejsou zrovna nadšení ze stoupající úmrtnosti únosců a násilníků, a tak je na pomoc přivolán nejlepší vyšetřovatel světa, tajemný L - snad nejcharizmatičtější filmová postava vůbec. A ta pravá zábava začíná. Už prvním dílem se režisér Araki rozjede neskutečným tempem a s atmosférou, která nedovolí odejít. A k tomu nepotřebuje zbytečné hektolitry krve a prakticky ani žádnou akci. Se stoupajícím vlivem Kiry tak roste i hustota děje. K vyvrcholení pak dojde, když se L a Kira dostanou do blízkého kontaktu a začnou jejich (nejen)psychologické hry (např. výborný souboj monologů během tenisového zápasu) a na scéně se objeví druhý Kira, Amane Misa. A atmosféra nepoleví, až do konce 16. dílu, kdy scénáristům jakoby došly nápady a začali DN vést jiným směrem (incident Yotsuba). Naštěstí zlom přichází již s 20. dílem, kdy se také mění úvodní titulky - Nightmare vystřídá Maximum the Hormone a z elegance se stává agresivní bizarnost. DN je zase v plné polní a atmosféra opět houstne. Ovšem jen na dobu určitou, než odejde L a na jeho míst nastoupí Near a polopadouch Mello. Tempo je sice stejné a přibylo i akce, jenomže Kira Light ztratil rovnocenného soupeře, kterého v podivínství nenahradí ani N. Dokonce i Ryuuku se objevuje už jen zřídka. Ale s blížícím se 28. lednem opět přituhuje a vše zakončují galantní finální orgie. Tak tohle je seriál, jenž mi posledního týdne nedal spát. Invenční a poutavý, s příjemnou animací a minimem CG efektů, skvěle ohudebněný a hlavně inteligentní. Kira is justice. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dokonalá naháňačka na mačku a...no, mačku. Obaja súperi boli vyrovnaní a ich súperenie bolo také silné, že stačili slová a predsa mal človek problémy s nervami. Zlom nastal po 17. časti, kde do deja vstúpila spoločnosť Yotsuba, no aj tu sa po pár častiach podarilo vybudovať zdanlivo stratenú atmosféru a pasca na Kiru z Yotsuby sa dala vyrovnať lepším scénam z Bournovho ultimáta (čo sa týka napätia). Bohužiaľ nastal ďalší zlom po 26. časti a tu sa už s novými hrdinami zoznamuje ťažko a s nechuťou. Je pravda, že pri predposlednej časti sa to vrátilo do starých koľají, no pocit, že menej je niekedy viac sa len tak nezmyje. Rozhodne ale treba vidieť kvôli sympatickej animácii a psychologickej hre ktorá sa len tak nevidí. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Geniální první polovinu seriálu ničí zbytečně moc zvratů a nové postavy, které na sebe strhávají tolik pozornosti, že na mého Ryuka nezbyl prostor :o( To tvůrcům neodpustím. I když pro toto zklamání dávám jen průměrné hodnocení, za poslední dobu je to můj nejoblíbenější seriál a ten mi otevřel cestu k anime. Death note patří mezi nejlepší detektivky a nejlépe komplikovaný příběhy (hlavně tedy ta první polovina), které znám. Osobně jsem sympatizovala s Kirou, i když za jeho nazývání se Bohem, jsem si přála vlastní Zápisník smrti :o) L mě stále přiváděl chutě na sladké (a to ho normálně nemusím) a jeho dedukci jsem obdivovala, ale Ryuk byl stejně nejlepší. Chichotající se Anděl smrti s vysokou závislostí na jablíčkách si mě získal hned!! Brzy mě jistě čeká opáčko :o) PS: Proč v tom hraném filmu není Light tak hezký, jako byl kreslený? ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Nejlepší anime, jaké jsem zatím viděl. Ve světě anime jsem poměrně nováček, ale z toho, co jsem viděl, musím říct, že "Death Note" se vymyká typickému akčnímu anime. Zatímco spousta anime strategicky sází na akční bitvy a souboje, "Death Note" je osvěžující změnou, která sází hlavně na dusnou atmosféru. Je to zčásti horor, zčásti fantasy, ale převážně zajímavá detektivka se zběsilým tempem, přičemž vyšetřování vede excentrický "L". Je to neustálá hra na kočku a myš, protože se zdá, že hlavní vyšetřovatel a podezřelý "Kira" nebo "Zabiják" jsou vždy o krok napřed. Dva geniální mozky se neustále přelstívají. Zápletka je složitá ale i přehledná a časem se všechno krásně vysvětlí. Po celou dobu sledování jsem si říkal: "Páni, tohle už snad nemůže být hlubší," ale každý další díl mě přesvědčil o opaku. Nejvíce se mi líbí, že se jedná o hodně složitý materiál, který je ale bezchybně a jednoduše podán, takže každý nový vývoj v případu je pro nás nadšeným šokem. Je to skvělá záležitost a rozhodně bych ji doporučil každému, kdo by v anime hledal nějakou změnu. Není to samozřejmě pro každého, protože je to spíše intelektuální thriller, a ne tolik akční fantasy, ale každý, kdo dokáže ocenit psychickou náročnost sledování tohoto napínavého souboje důvtipu, bude s "Death Note" v sedmém nebi. /100% + TOP 10/ ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

*Spoiler* Začátek? Paráda. Light i "Šimigami" jsou fajn. A co teprve L? Naprosto dokonalá postava, kterou jsem si ihned oblíbila. Jenomže Light náhle začal ztrácet mé sympatie, což završila smrt L. Bez něj už to pro mě bylo prázdné. Nudné. Konec seriálu má gradovat, ne upadat. Ale jinak jsou to samozřejmě lepší 3* :-) ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • V prvním openingu se objevuje řada náboženské symboliky. Příkladem je jablko, které znamená moc, v tomto případě Kirovu moc, když jej nese Light, nebo také - v prvním záběru podobné vyobrazení ze Sixtinské kaple, v němž se člověk s bohem dotýkají prsty - zakázané ovoce, v tomto případě deník smrti. (P. J. D.)
  • "L" se v seriálu zmínil, že pochází z Velké Británie. Už se ale nezmínil odkud, což udělal kvůli bezpečnosti, jelikož pochází z místa, odkud jsou všechny vyšetřující agenti řazeni dle abecedního pořadí, tudíž také N - Near a M - Mello. Ono místo, odkud pochází, je Wammy's House. Wammy's House je sirotčinec, kde se vychovávají nadějní talentovaní inteligentní sirotci k tomu, aby se stali vyšetřujícími agenty ve vládních tajných složkách. Jeho jméno pochází od příjmení jeho zakladatele Quillshe Wammy. Zajímavostí je, že ačkoliv to v seriálu není zmíněno, onen Quillsh Wammy je ve skutečnosti Watari. (P. J. D.)
  • Zápisník smrti je parodován v Simpsonových (od r. 1989), ve speciálním čarodějnickém díle 24, kde Bart najde Zápisník smrti a Krusty se ujme role Ryuka. (fallanga)

Reklama

Reklama