Reklama

Reklama

Satiemania

(festivalový název)
  • Jugoslávie Satiemania (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Jugoslávie, 1978, 9 min

Obsahy(1)

Na Oscara nominovaný krátky animovaný film je satirickým pohľadom na mesto ako džunglu s jeho zvrátenosťou, excesami, nevestincami a barmi. Celé je to plynulo prepojené i zásluhou hudby Erica Satieho. (Peter-1307)

Recenze (8)

honajz 

všechny recenze uživatele

Animačně jistě přelomové, ale kompozičně zmatené. Celkově jde o - asi - pocitový film o vývoji USA. Jsou zde 30. léta, nástup policejních razií v 70. letech, a zase se vracíme zpět do 19. století a doby kovbojů, a mezitím jsou kavárenské zamyšlené krasavice a svlékající se prostitutky, převalující se po posteli, a nakonec z toho má člověk v hlavě zmatek. Navíc se kdovíproč střídá zamyšlený klavírní motiv s rozverným, bez nějaké zjevné příčiny nebo sdělnosti. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Vyhýbám se sice (pokud to jde) jiným filmům než hraným, ale Satie je prostě Satie, a na toho bych se "koukal", i kdyby se k tomu promítal šumící palach, mraky na obloze či kácení stromů po kůrovci. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo směšné, v případě tak menšinového žánru, jako je experimentální animovaná tvorba, napíšu, že Satiemania je kultovní dílko. Kultovní pro nepočetnou skupinu animátorů a režisérů animovaných filmů a pro zažrané fanoušky alternativní animované tvorby. Svého času tenhle filmík podnikl úspěšnou anabázi po specializovaných filmových festivalech a klubových projekcích. Nemá celistvý příběh a nějakého ústředního hrdinu, je to spíš sled pohyblivých obrázků života v dnešním velkoměstě a je zajímavý pro svou výtvarnou stránku a především z hlediska animačních hrátek. Svého času právě tím Gasparovich na své kolegy z branže udělal velký dojem. Spolu s lyrickým klavírním doprovodem zprostředkují obrázky pociťový zážitek a promlouvají na své diváky podobně jako obrazy špičkových malířů. Celkový dojem: 65 %. Není to ale kousek pro každého. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama