Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě hereckých kousků se poněkud ztrácí hlubší smysl, vypovídající o tom, že každý musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu či lež. Sklepácká inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckém projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

waits 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejlepší sklepácké představení (spolu s kratším, taktéž stoprocentním Hřměním alias Katovnou). Havlovu předlohu jsem nečetl, ale i tak hádám, že z ní v adaptaci mnoho nezůstalo, a to co zůstalo, přetavili Sklepáci do úžasného mixu vojenské normalizační mluvy (nejlépe ocení ti, kteří pamatují a nezapomenutelných slovních gagů . Famozní Vávra s Hanákem (u "I do té třetí..a už to nalejvej" až po "Když se netrefím, budeš za úsvitu popraven" s civícím Slovákem jsem se , ano, málem počural smíchy), v mohutné formě jsou téměř všichni (nezapomenutelní Otakáro a "slovenský" Fero Burda). "Z toho bude průser ... nebo pochvala!" ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Typický sklepácký humor založený na výtečném přepisu Havlovy hry a uvolněných výkonech všech herců, kterým byly skeče a výstupy psány na tělo. Tato perfektní satira na československou lidovou armádu vyvedená schválně ad absurdum, ale sedící jak zadek na hrnci, je dle mého skromného názoru tím nejlepším, co na podobné téma v Čechách kdy vzniklo. Skvěle jsem se bavil zvlášť při opileckých scénách a úžasných živých videoklipech. Velmi silné čtyři hvězdičky. ()

Reklama

ropufo 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatné, ale podle mě má tento film bohužel docela dost hluchých míst, kdy jsem se trochu nudil. Obzvláště začátek je poměrně pomalý a rozvláčný. Některé scénky a hlášky jsou naopak výborné. Pravděpodobně dost záleží na tom, jak moc máte rádi sklepácký humor. Těžce jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami a nejradši bych dal tři a půl. Prozatím dávám ovšem Mlýnům tři hvězdičky, protože můj celkový dojem je trochu rozpačitý, ale určitě bych chtěl dát Mlýnům v budoucnu ještě šanci. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Ano, takhle to přesně bylo (no dobrá... pokud si odmyslíme mírnou nadsázku.. :-) ) za socialistické vojny... výstižně podána celá typická galerie postav - od "šialeného Slováka", přes zkušené mazácké praktiky,i naivy zobáky, absíky na bidle (moje role), "přátelského" velitele roty, minimálně jednoho uchlastaného gumáka a další gumové šarže shlížející dolů a plné strachu, že se provalí nějaký jejich hříšek, a všemocná "strana" v pozadí, a lehce nadržená praporčice v představách těžce nadržené poloviny pluku, deklarovaná a předstíraná bojeschopnost zakrývající totální nemohoucnost... vždycky jsem si říkal, proč tuhle látku ze života nikdo nezpracuje a teď konečně vidím, že to Sklepáci udělali... Představení, které prostě musí potěšit každého, kdo to zažil... a i toho, kdo ne... ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Sklepácký humor pobírám jen asi tak z 80 % a chvílema mi to přišlo dost nudné (začátek a hudební vložky), ale některé momenty jsou dokonalé - Trojan a jeho dikce (... kurva!! ... tady někdo leží!! ... to bude průser!! ... nebo pochvala!! ...... tak ... kdo to byl?? ......... teda, to je asi blbost! Hlášení!! ....... slušný ...), gymnastická cvičení zpařeného Hanáka s ještě zpařenějším Vávrou ("prázdná!") a samozřejmě finále ("Boženko, tohle nezapisovat!"). Moc mi nesedla postava šialeného Slováka Šimáka, duch zastřeleného civilisty mu byl naštěstí jen velmi podobný... - - - Milostná fantazie ctnostného vojína (posléze svobodníka) Maršíka má podobu éterické brýlaté "Boženky" z Povážskej. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Divadlo Sklep pozvalo na generálku i Václava Havla, ten kvůli pracovnímu vytížení nemohl, ale paní Olga pozvání přijala. Celou dobu se smála a pak jen dodala, že je to opravdu svérazná adaptace a že si je jistá, že by se to Vaškovi líbilo. (ČSFD)
  • Trumpetista na střeše je hlavní osvětlovač. Hercům trvalo dlouho, než ho k tomu přemluvili a on sám se musel před tímto výkonem "posilnit". (ČSFD)

Reklama

Reklama