Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)

Určitě si všichni vzpomenete na nestárnoucí duel Jana Wericha a Stelly Zázvorkové v Čechovově Medvědu, jak ho natočil v roce 1961 M. Frič. Dnes se můžete těšit na novější zpracování této komedie z roku 1985 a v režii V. Hudečka. Neodolatelný půvab této klasické miniatury korunují v gestu, slovu, intonaci tentokrát herecké výkony Miloše Kopeckého a Ivy Janžurové. Pojďme se tedy znovu přenést do carského Ruska 19. století, kde tráví ve svém domě vdova svůj život po smrti milovaného manžela ve smutku a tiché vzpomínce na něj. Její truchlení je ale náhle přerušeno neurvalou návštěvou. Velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tato inscenace Čechovovy aktovky je stejně zbytečná a bezcenná jako doslovný remake Psycha. Ne proto, že originál je dokonalý, ale proto, že mladší verze nepřináší žádný nový způsob, jak s předlohou naložit. Miloš Kopecký a Iva Janžurová jsou viditelně nesví z možného srovnávání s Janem Werichem a Stellou Zázvorkovou a řeší to nešťastným způsobem. Přehrávají, jak se dá. Kopecký nepříčetně křičí, paní Janžurová sází na uvzlykaný afekt. Aby se vzdálili Medvědovi 1963, kladou důraz na jiné slabiky ve stejných větách a s přehnanou artikulací "všimněte-si-tady-je-to-jinak" skandují každou repliku, která se liší slovosledem. Přitom to nebylo neřešitelné. Jistá britská divadelní společnost například oživila Medvěda tím, že rozsahem "zrovnoprávnila" toho sluhu. Postavu z rodu "paní, nesu vám psaní", která jen na začátku pronese pár vět, aby nastínila situaci. I to je možné řešení. Ten shrbený, otrávený starý sluha může symbolizovat všechno, co měl v domě na starosti nebožtík a co vdova, zaskočená jeho smrtí, hodila na jeho bedra, aby se mohla alibisticky pohroužit do sladké chandry truchlení. Jeho průběžná přítomnost a třeba jen mimické a gestické reakce na slyšené by ji trvale usvědčovaly z přikrášlování skutečnosti. Jistě by se našly i další způsoby, jen najít jiné těžiště, jiný úhel pohledu. Dramaturg a režisér této inscenace si usnadnili práci předstíráním, že žádný takový problém neexistuje. Proto 30% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ona truchlí a on chce peníze... Jistě, Fričův Medvěd (1961) s Werichem a Zázvorkovou je nepřekonatelná klasika, kterou znají diváci od Šumavy k Tatrám, a pokud budeme srovnávat, nemají Kopecký s Janžurovou, jakkoli jsou ve svých rolích neméně skvělí, mnoho šancí zvítězit. Přesto si nemyslím, že by mladší verze byla vyloženě k ničemu. Oba herci se snaží důvěrně známý dialog rozehrát v poněkud jiných odstínech, např. tím, že si všímají dalších sotva znatelných drobností a detailů, které jejich předchůdcům z různých důvodů unikaly. Je to vtipné, neschází tomu ani jistý nadhled a forma, ale marná sláva, jedině Werich tomu dokázal dát ještě ten třetí rozměr. Proto čtyři. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Původního Medvěda z roku šedesát jedna jsem viděl. Tenkrát mě nezaujal herecký výkon Stelly Zázvorkové v takové roli. Ovšem Jan Werich se na roli hodil dokonale. Jestliže původní povídku jsem hodnotil třemi hvězdami, pak zde musím ještě níž. Iva Janžurová a Miloš Kopecký jsou sice skvělí herci, ale povídka už se moc nově zpracovat nedá. A přeci jen mám pocit, že Miloš Kopecký lehce přehrával. Ještě si umím představit, že by novotu dodal své roli třeba Vladimír Menšík. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jako samostatná televizní inscenace to rozhodně patří k tomu lepšímu, bohužel ve srovnání s původní inscenací s Werichem a Zázvorkovou nemá šanci plnohodnotně obstát. Jednoduše proto, že Janžurová není Zázvorková a hlavně Kopecký nedosahuje jazykových kvalit páně Wericha. Právě v tomto směru inscenace výrazně pokulhává, neboť vyjadřovací prostředky typu blbec a hovado nejsou zrovna moc zábavné. Ale i tak stojí za zhlédnutí především jako inspirace pro shlédnutí původního Medvěda z roku 1961. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Kdybych - jako asi 99% diváků - neměla pod kůží nesmrtelnou inscenaci s Janem Werichem a Stelou Zázvorkovou, bylo by to o jednu, možná dvě hvězdičky víc, protože Kopeckého nelze nemilovat a Janžurová je moje oblíbenkyně, jenže, bohužel, pro mne už jiný Medvěd než ten Werichův není. Vím, je to ode mne nečestné a nesportovní, ale .... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama