Reklama

Reklama

Andělé slunce

  • Česko Sluneční andělé (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Život dospělých začal pro negramotnou, chudou brazilskou venkovanku Marii až příliš brzy. Ve dvanácti letech ji vlastní otec prodal kupci „bílého masa“ Tadeuovi s tím, že se musí porvat o lepší existenci coby služebná. Jenže představa spokojené budoucnosti se rozplynula poté, co se dívka dostala k farmáři, který ji nejprve zbavil poctivosti a poté poníženou a zneuctěnou Marii „přenechal“ svému synovi, aby s ní nabyl prvních sexuálních zkušeností. Tím ale pro Marii noční můra teprve začíná. Následuje cesta do zapadlého, špinavého bordelu v Amazonii pro kopáče na zlatých polích, jemuž vládne tyranský a brutální pasák Saraiva. Nikoho zde nezajímá, že Marie je vlastně ještě dítě, lidská bytost, která má svoje city. Stává se z ní otrok sloužící upoceným tělům bez nejmenší naděje na lásku a lepší zítřky. Ta svitne až poté, co se dívce podaří utéct do Ria de Janeira. Jenže některé osudy už prostě nelze změnit. To říká režisér Rudi Langemann a zvedá zaťatou pěst žalující na neutěšenou realitu dětské prostituce v současné Brazílii. Za syrové a smutkem prosycené drama, náležející k nejlepším brazilským filmům roku 2006, obdržel hned šest cen na filmovém festivalu Gramado. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalší z mnohých filmov z tretieho sveta, pri ktorých je vám smutno, v akom svete žijeme, na druhej strane ste radi, že žijeme v našej "iba nepohodlnej bavlnke". Brazília je krajina, kde sa neriešia vraždy, prostitúcia je zamestnanie ako každé iné a rodičia nemajú svoje deti radi tak, ako v civilizovanom svete. Aspoň v niektorých jej častiach a na niektorých predmestiach veľkomiest. Lagemann natočil scenár, ktorý by napísal aj druhák scenáristiky, čo ale nemusí byť na škodu, pokiaľ sa jedná o tak silnú tému. Takže sa viac sústredíme na herecké výkony mladých dievčat a aj starších hercov, ktorí nie sú nesympatickí, ale svoje postavy nesympatickými dokážu urobiť. Vyššie hodnotenie je čisto za tému, film je to inak priemerný. Ako inak by sme sa o problémoch tretieho sveta dozvedali, ak nie z filmov? Zo stručných správ našich televízií, venujúcim sa iba zopár konfliktným oblastiam? ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Drsný brazilský snímek o obchodu s bílým masem. Mari je jako malá holka prodána svou rodinou těmto překupníkům. Svůj nový život začne spolu s kamarádkou v bordelu v džungli. Nelíbí se jí tam a pokusí se několikrát utéct. Jak časem zjišťuje, tak všude je, jak se říká chleba o dvou kůrkách... Nepůsobí to tolik autenticky jako jiné podobné filmy. "Nezapomeň, co se stalo tvé kamarádce." ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Už chápu, proč jsou v jihoamerických zemích telenovely s romantickými kavalíry, haciendami a happy-endem životní nutností. Zejména, když od dvanácti "makáte" v bordelu uprostřed pralesa a sexuální výchova místních chlapíků se podobá té, jakou uštědřil otec jedné postavě tohoto filmu: "Tak dělej, vraž jí jednu a skoč na ní, jsi snad teplouš?" Hrozný příběh, hrozná situace. Tolik bych Marii i všem ostatním přála šanci na útěk. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Svět není zdaleka tak idylický, jakým se zdá být. A zvlášť země jako je Brazílie jsou místem, kde se život snadno může stát peklem. Už od začátku se film s hlavní hrdinkou nemazlí. Maria, sotva dvanáctiletá dívenka s naprosto odzbrojujícím smutným výrazem v krásných tmavých očích, je vystavena krutosti, sexuálnímu týrání a různým formám ponižování. A přesto z této postavy vyzařuje neuvěřitelná čistota i nevinnost. Mám-li srovnávat s tématicky podobným filmem Lilja 4-Ever, docházím k závěru, že zde na mě díky oné nezničitelné nevinnosti působil osud mladé prostitky mnohem tragičtěji, neřku-li dojemněji, a tím pádem na mě příběh více zapůsobil. Celková dynamika děje mi taky vyhovovala, stejně jako herecké obsazení. Nezbývá než říci, že jako film na téma dětské prostituce to zkrátka funguje dobře a moje očekávání byla zcela naplněna. Rozhodně doporučuji. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krajiny tretieho sveta /Brazilia, Nigeria, Ghana ..../ ma vzdy fascinovali a budu ma fascinovat. Tento film vypoveda o prostitucii mladych dievcat a o kupceni s bielym masom v Brazilii. Vyborne hodnotim drsne a tvrde zobrazenie reality, reziser Rudi Lagemann si neberie servitku pred usta, ale serviruje realitu v plnej krase. A serviruje ju tak, ze vyborne. Jedina vycitka by mohla byt hadam len k strednej casti filmu, tam je pritomne len take prazdne tliachanie o hovne a dohromady sa nic nedeje. 88 % ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní protagonistce bylo v době natáčení filmu teprve 11 let. (Pesosek)

Reklama

Reklama