Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 3

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (804)

DaliX 

všechny recenze uživatele

Ľudstvo je minulosťou, nastupujú stroje. Jedinou záchranou v tomto prípade nie je John Connor aj keď to tak môže znieť ale malé handrové panáčiky s číselným označením. A jedným z nich je práve Číslo 9, ktorý môže všetko zmeniť... Priznám sa, rozprávkový námet o malých hrdinoch okorenený prvkom sci-fi tu funguje naprosto bezvadne, po akčnej stránke je to absolútny luxus, design postavičiek a ich look je perfektný a záver je nielenže dojímavý ale aj taký rozprávkový a strhujúci. Hoci nemá príbeh veľa zvratov, v podstate sa vezie na priamej línii a to doslova, je zaujímavý a nenudí. Takisto atmosféra bola miestami hustá, zjavne aj preto, lebo sa na produkcií podieľal aj Tim Burton. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Na to, že mělo jít o netradiční animovaný film, to má tedy velmi tradiční vyprávěcí strukturu i morálku a ideologii. Kromě toho, že to je taková naivní duchovní (křesťanská) propaganda (o nesmrtelnosti duše, odlišnosti těla od duše a dokonce mysli), tak je v tom i něco typicky amerického, manažerského. Hlavní hrdina dělá strašně moc chyb, ale předem vví, že to nakonec bude dobré. Ta touha něco dělat a být akční, i když ostatní nevidí smysl takového počínání, patří k pocitu "vyvolených". A tento film takový způsob myšlení podporuje, protože nám předem naznačuje, že Devítka má pravdu. Ale ve skutečnosti to tak nebývá. Tady se příběh splétající několik žánrů fantastiky vymyká tomu podněcovat fantazii, ale prostě nás nutí UVĚŘIT. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hned co jsem se pohodlně usadil (na sedačce s číslem 8, na sedačku 9 jsem obřadně posadil batoh) mě pohltila dokonalá atmosféra balancující mezi cyberpunkem a druhou světovou válkou. Ta, přiznám se, mě dostala už v onom desetiminutovém kraťasu. Parta čísílkových panáčků, z nichž každý je něčím jedinečný (feťák osmička, panovačný jednička atp...), bojuje proti geniálně navrženým strojům ehm... STROJE, který se po letech vzbudí. Atmosféra je (vím že se opakuju) dokonalá, akce našlapaná + je jí i dost a postavičky jsou sympatické. A přece je něco špatně. Ackerova vize a námět si totiž zaslouží promakanější příběh. Scénář Pamely Pettlerové je vysloveně odfláknutý a děravý. Všechno je vysvětleno jaksi zkratkovitě a hrdinové v podstatě chodí sem a tam na stejné místa. Přitom tu byl k prozkoumání celý pustý svět. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento animák ma prekvapil svojou nápaditosťou.A tým pádom ma aj zaujal.Ale nie až na toľko.Po času ma to už moc nebralo ako zo začiatku ale zlý film to rozhodne nieje.Ma to peknú animáciu,dej,akcie,postavy a hlavne dosť dobré spracované prostredie.Ako som už písal - zo začiatku ma zaujal ale na konci už to zrovna nebolo to čo na začiatku.Nemôžem tvrdiť ,že som sa nudil ale neviem prečo ma nezaujal po celých tých 79 minút.Možno na druhý krát.Zatiaľ je to veľmi silných 70% - 3* ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Baví mě hutná, mnohdy čistě hororová post-apo atmosféra, propracovaná stylizace a Ackerův přístup, který NAPROSTO vyjebává s dětským divákem. Ovšem scénář by napsalo lépe i pětileté dítě nastupivší do rychlokurzu tvůrčího psaní, akční scény jsou s každým dalším robotickým entré více a více ubíjející a těch osmdesát minut plyne kvůli nedostatku dějového maziva pomaleji než se na takhle povrchní animák sluší a patří. Pořád je to ale snesitelnější než poslední dvě pixarovky. Jen jsem vzhledem k zábavnému myšlenkovému pozadí a možnostem vyplývajícím z námětu čekal mnohem (zhruba jednou tolik) víc. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Svätyňa kam Číslo 1 (Christopher Plummer) zavedie ostatných do úkrytu, je v skutočnosti chrám Notre Dame v Paríži. Hodiny na nej sú zastavené na čase 9:09. (HelenOfTroy)
  • Pôvodný plán marketingového oddelenia filmu bol uviezť ho do kín 9. 9. 2009. (HelenOfTroy)
  • O produkci filmu se původně zajímala také společnost TriStar Pictures, avšak nakonec upřednostnila film Planeta 51 (2009). (radekgfx)

Reklama

Reklama