Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Umět znovu začít" vyžaduje sílu, vůli a mnohdy kus odvahy. To všechno si v životě mohl mnohokrát ověřit i Václav Neckář. V naší 13. komnatě se ho průvodkyně Zuzana Burešová ptala především na to, který ze začátků byl nejtěžší a jak v sobě dokázal najít tolik energie a touhy jít pokaždé dál.
Václav Neckář poprvé zazářil v pražském Rokoku. Následovaly první hity, režisér Jiří Menzel z něj udělal díky filmu Ostře sledované vlaky filmovou hvězdu.
Po nedobrovolném konci divadla navázala krátká leč slavná éra skupiny Golden Kids. Pak tehdejší režim definitivně znemožnil vystupování Martě Kubišové a Golden Kids se rozpadli. Václav Neckář mohl dál zpívat, ale znamenalo to pro něj další začátek: jiný styl zpívání, nové písničky. Jeho hity se hrály i po roce 89, na přelomu tisíciletí nastal určitý comeback.
A tady začíná náš příběh. Populární zpěvák měl velké množství koncertních představení, málo odpočinku, špatnou životosprávu. V listopadu 2002 pak přišla rána. Přímo na pódiu při natáčení televizního pořadu jeho tělo odmítlo poslušnost a zpěvák zkolaboval. Byla to mozková příhoda, která na čas připravila Václava Neckáře o řeč a paměť. Na startu stál tentokrát zpěvák beze slov, zpěvák, který zapomněl všechny písňové texty. Tehdy pro něj s pomocí lékařů a dalších odborníků nastala dlouhodobá dřina. Postupně se pral se ztrátou paměti a jak sám říká, není nic horšího pro zpěváka než zapomenout všechny své písničky. Mluvit ho učila logopedka postupně, jako malé dítě. Paměť se mu postupně vracela. Nyní již dokáže opět vystupovat a prezentovat své evergreeny.
Jak vidí Václava Neckáře dnes, prozradily nejen jeho kolegyně Helena Vondráčková a Marta Kubišová, ale i lékaři a další odborníci, kteří mu pomáhali překonat následky nemoci. Ve třinácté komnatě najdeme i Václavovu velkou lásku - koně - a dozvíme se, jaké místo při jeho terapii zaujímají.
Václav Neckář v doprovodu Zuzany Burešové otevřel svou třináctou komnatu všem, kdo mají chuť se na chvíli zastavit a přijmout jeho dnešní zkušenosti. Zaplatil za ně málem životem, ale i tak je přesvědčený, že tenhle poslední začátek je svým způsobem vítězstvím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Milá vzpomínka na pro některé už zapomenutého slavného zpěváka, který ve své 13. komnatě společně s bratrem Honzou vzpomíná na chvíle, kdy dostal mozkovou příhodu a co všechno musel ve svém životě změnit. Protože by však toto téma bylo brzo vyčerpané, vracíme se obrazově i ve vzpomínkách do předchozího úspěšného zpěvákova období. Hezký, ale také tradiční kratší dokument. Hudební režie: Václav Fiala ()

Reklama

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Václav Neckář: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama