Reklama

Reklama

Starověká urna je nalezena na hřbitově na okraji Říma. Po jejím otevření se spustí série násilných příhod: loupeže, znásilnění a vraždy dramaticky vzrostou, zatímco zvláštní mystické, zle vypadající bytosti přicházejí odevšad a shromažďují se ve městě. Všechny tyto události zavinil návrat Mater Lacrimarum, poslední ze tří mocných čarodějnic, které šířily teror a smrt před staletími. Sama proti armádě běsů a démonů se Sarah Mandy (A. Argento), studentka s nadpřirozenými vlastnostmi, pokusí zabránit Matce slz ve zničení Říma. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Hlavnou postavou príbehu je Sarah, študentka reštaurátorského umenia, je jediným očitým svedkom vraždy v múzeu v Ríme. Okrem toho narazí aj na starovekú hrobku, na ktorej sú divné nápisy. Vzápätí sa v Ríme začínajú diať divné veci, po uliciach chodia divní ľuďia a hemží sa to tam úmrtiami. Sarah hrozí nebezpečenstvo a cíti, že ju prenasleduje zlo. Zistí, že za tým všetkým môže stať jedna, jediná preživšia z legendárnych matiek - matka sĺz. Podarí sa Sarah očistiť svet od zla, ktoré matky páchali? Celkový dojem: Dario Argento je jedným z najznámejších hororových režisérov a tiež jeden z mojich najobľúbenejších. Obľúbil som si ho predovšetkým kvôli jeho osemdesiatkovym klasikám ako je Phenomena alebo Démoni. Po roku 2000 je už však výrazne horšie a sú len 2 filmy, ktoré ešte mnohí fanúšici vedeli doceniť - jedným je Non ho sonno (ku ktorému som sa ja ešte nedostal) a druhým La terza madre, v poradí tretia a finálna epizóda Argentovej série matiek. Na filmu sa mi v prvom rade páčilo to, že veľmi pripomína iné Argentové klasiky či už farbami, atmosférou alebo jednoduchým príbehom. La Terza Madre je však jedným z mála, kde je príbeh trochu viac rozsiahlejší a nuda potom nehrozí. Film sa môže pýšniť aj jednou vydarenou ľakačkou, z ktorej som sa vystrašil skoro aj ja (Tí čo film videli, vedia ktorú myslím). Ďalším kladom môžu byť veľmi dobre spracované scény, napr. to, ako matka hodí svoje dieťa, miminko z mosta. Z toho na chrbte zmrazilo aj mňa a na niečo také sa jednoducho nepozerá najlepšie. Na dobrej úrovni je aj nápadité a gore a vcelku sa aj jedná o jeden z najbrutálnejších Argentových počinov, no to je už len čerešničkou na torte. Na druhú stranu, vo filme sa vyskytujú aj zdĺhavé alebo inak zbytočné scény, ktoré zachráňuje len to, že sú prevádzané slušnou atmosférou. Vadia mi aj blbé efekty, ktoré celú kvalitu filmu kazia a ide dole vodou. Scenár tiež nie je práve ten najlepší a aj tu nájdete veľké množstvo situácii, pri ktorých sa jednoducho chytnete za hlavu. Či už sú to hlúpe dialógy, chovanie postáv alebo prosté, nedomyslené chybičky. Čo sa týka hlavnej postavy, stvárnenou dcérou majstra Argenta - Asiou, tak tá mi je krajne nesympatická. Už od kedy sa objavila na obrazovke, chová sa ako hlúpa krava, je veľmi naivná a jednoducho som si k nej za celý čas nevytvoril žiadny vzťah, tak mi bolo jedno či zomrie vtedy alebo vtedy. Asia ju tiež nehraje práve najlepšie. Nie že by hrala vyložene zle (predsa si len k sebe vystavte takých hercov z paneláku a ju), minimálne ale vôbec presvedčivo a neuveriteľne- snaží sa, no akosi sa jej to nedarí. Vcelku hodnotím film (nad)priemerne. Film má svoje klady, ale aj zápory, no stále je pozerateľný. No aj napriek všetkým svojim zápornym stránkam vám ho predsa len odporúčim - no nečakajte od neho veľmi veľa. Moje hodnotenie: 60% ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Relativně vysoké hodnocení jen kvůli mému oblíbenci Dariovi. Naprosto nedůstojné završení trilogie. Tři nádherné momenty nemohou v žádném případě spasit zbývající bezradnost a je mi doslova líto, že to musím říct, trapnost. To zklamání je natolik obrovské, že se mi nechce rozepisovat a srovnávat tento film se Suspiria a Inferno. To by bylo příliš bolestné. V kterési recenzi bylo napsáno "Mother of Tears’ Makes You Want to Cry". Bohužel musím s tímto názorem víceméně souhlasit. P.S. Nezbývá mi než věřit v Giallo. ()

Reklama

JAn 

všechny recenze uživatele

Dario, Asia & Claudio. The Triad. Více než důstojné zakončení trilogie sice nedosahuje kvalit svých předchůzců, chybí výraznější snovost, experimentování s kamerou a i stopáž je lehce uspěchaná, ale vem to čert! Třetí matka je tady a s ní i Argentův velký comeback. Jestli mě Pelts nadchly, tohle mě roztrhalo! Mráz v zádech, pusa dokořán. Skvělá atmosféra a přemíra velice kvalitního gore doslova srší z obrazovky. Největší událost roku 2007! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jak už jsme měli možnost poznat díla tohoto pána horrorů, neexistují pro něho žádné tabu. Hromada mrtvých, litry krve, podřízlé krky, useklé končetiny, kanibalismus, nahota – to vše můžeme zhlédnout i v tomto filmu. Odborníci sice říkají, že Suspiria byla lepší než Matka slz, ale mě se tento snímek líbil skoro po všech stránkách. Hudbu složil opět Simona Simonetti, který jí měl na starosti i v Suspirii. Skvěle do filmu zapadala, chvílemi byla mysteriózní, strašidelná, temná – prostě každá scéna byla dobře podchycená a skvěle podbarvovala atmosféru. Efekty dělal Sergio Stivaletti, takže bylo na co koukat. Kamera zabírala detaily do nejmenších podrobností, až to bylo někdy i dost nechutné. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Já se docela těšil. Jsou jen 2 možnosti (jak já to vidím) a to, že,buď už prostě nešlo znovu zopakovat feeling z předchozích 2 filmů, které atmosférou doslova přetékají a nebo Argento ztratil jiskru, nebo jak to nazvat. Dodnes nechápu, proč sakra čekal 27! let, aby to dokončil, páč...zasazení do ´´současnosti´´ ten film akorát potopilo, než co jiného. Jsem si naprosto jist, že pokud by to udělal v 80tkách, bylo by to o 300% lepší! Nevím proč, ale 2.pol.filmu mi silně připomíná 3 Dny Kondora nebo Civil War z 3.kpt.USA:) Dále zde vznikl opravdu zajímavý paradox, kdy jsou krvavé scény pohříchu to nejlepší, co lze v tomto jinak veskrze průměrném filmu, nalézti. Protože...to co já považuji za celkem zbytečné (tj.krvavé scény) u předchozích 2 filmů z trilogie, je zde naopak tento handicap...proměněn ve výhodu. Nejvíce jsem si užil skvělou scénu na hajzlíku ve vlaku:) Závěrečná konfrontace, ke které se má správně budovat atmosféra už od začátku...se odbyde během posledních 5(!)minut a jejíž vizuální ztvárnění, si pan Argento tajně vypůjčil z novějších dílů Hellraisera a Silent Hillu. Ona 3.matka, která dle popisu už v 1.filmu, má být ta nejkrásnější (jo, nebyla nejhorší, ale na svou představitelku z Inferna nemá,ale zase oproti ní ukázala vyvinutý hrudník:) a hl. nejmocnější. No...pardón, ale fakt ne. Tak jak nám autor této trilogie tvrdil už od úplného začátku, že z ní máme mít fakt nahnáno, tak těch pár komorních výbuchů násilí na ulicích Říma, ve mě tento pocit nevyvolávalo ani omylem. Musím též varovat rodiče malých dětí (přesněji mimin), aby se raději nedívali na scénu na mostě, páč ta zamávala i se mnou a to děti nemám. A o hudbě (byla tam nějaká?) se nemá smysl asi zmiňovat vůbec. Včetně toho gothic metalového úletu v koncových kreditech.:) Claudio Simonetti (mj. geniální Demons 1+2), má zřejmě již své nejlepší roky...též za sebou:( A absolutní hřeb do rakve byl ten debilní a naprosto nepřístojný smích 2 přeživších postav, hned poté, co vylezou z jakési obří pukliny v zemi. To mě dorazilo. Takový WTF? moment. Musím ale pochválit (alespoň něco,krom příjemných propojovacích narážek na Suspírii) pěkně efektní... byť velmi rychlý způsob smrti, Matky slz. Ten byl opravdu cool, abych použil to příšerné nečeské slovo.:D P.s.chudák Udo Kier, ten dopadl. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (7)

  • Soundtrack pro tento film složil Claudio Simonetti. (Chatterer)
  • Film měl premiéru 6. září 2007 v Torontu. (Chatterer)
  • V Itálii vydělal film za první dva dny promítání 827,000 dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

26.11.2020

Smutné zprávy přichází z Itálie, v Římě dnes zemřela Daria Nicolodi. Herečce, scenáristce a bývalé dlouholeté partnerce kultovního režiséra Daria Argenta bylo 70 let. Informaci médiím předala jejich… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Dario Argento natočí Giallo

Dario Argento natočí Giallo

19.01.2008

Nic nového pod sluncem, říkají si ti z vás, kteří vědí, že giallo je italské označení hororového subžánru specializujícího se na řádění maniakálních sériových vrahů. A mistr Argento už pár takto… (více)

Reklama

Reklama