Reklama

Reklama

Projekt dvou set dvouminutových televizních spotů. Každý díl upozorní na jeden přírodní fenomén České republiky, významný z hlediska celého kontinentu. Naše země je vnímána jako území s řadou biotopů, živočišných druhů a ekosystémů, jejichž zachování je celoevropským zájmem. V rámci soustavy chráněných evropsky významných území NATURA 2000 je u nás navrženo téměř 1.000 lokalit.

Pořad nemá za cíl vychovávat nebo poučovat; na vybraných případech chceme ilustrovat situace, kde vztah člověka a přírody už funguje blízko k harmonii a chceme motivovat ostatní.

Každý spot obsahuje informaci o daném přírodním druhu nebo lokalitě, jejich roli v kontextu české a evropské přírody. Chápeme českou přírodu jako neoddělitelnou součást evropského kontinentu. Princip lokální výjimečnosti a určité - oprávněné „pýchy“ na tuto výjimečnost - je ilustrován konkrétními případy ohleduplného přístupu lidí v dané lokalitě, ať už půjde o samosprávu, občanská sdružení nebo spontánní jedince, kteří z vlastního rozhodnutí přestali být lhostejní. Navazujeme na úspěšný cyklus České hlavy, který dva roky cíleně propagoval českou vědu a získal si přízeň diváků i respekt vědecké obce. Podobně jako můžeme být hrdí na naše vědce, můžeme být hrdí i na naší přírodu a lidi, kteří o ní pečují. V českých médiích jsou vidět zpravidla jen aktivisté a témata konfliktní. Podobně jako v případě českých vědců by nyní stejný autorský tým chtěl zviditelnit přírodní fenomény naší země a svižným, poutavým způsobem divákovi pravidelně ukazovat, že českou krajinu považují v Evropě z mnoha důvodů za unikátní. Náš přístup k ní je pro naše sousedy také známkou naší vyspělosti. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Losch DVD
07.08.2021
zgercik DVD
29.08.2013
VSrek DVD
21.06.2013
KryštůVek DVD
17.12.2009

Reklama

Reklama