Reklama

Reklama

Český herec Hugo Haas

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Československo, 1989, 19 min

Režie:

Bohuslav Musil

Kamera:

Jiří Jelínek

Hrají:

Ladislav Mrkvička, Hugo Haas (a.z.)

Obsahy(1)

Hugo Haas (1901-1968) patří k nejpřednějším českým komikům. Stejně jako mnozí kolegové si i on vybudoval stálý typ svých postav, často ušlápnutých a omlouvajících se lidiček, zdánlivě bezbranných vůči světu. Avšak do povědomí diváků se nezapsal jen početnými veselohrami divadelními i filmovými, ale nalezneme i vážnější projekty, najmě přepis Čapkovy Bílé nemoci. Kvůli židovskému původu byl hned na podzim 1938, nedlouho po podepsání mnichovské dohody, propuštěn z Národního divadla a záhy poté emigroval. Nejprve do Francie a odtud do Ameriky. Ani tam nezahálel, natočil několik nízkorozpočtových melodramat. Do vlasti se již nikdy nevrátil, s výjimkou několika krátkodobých pobytů v 60. letech. Střihový snímek využívá nejen ukázek z jeho filmů (Jedenácté přikázání, Poslední muž, Ať žije nebožtík), ale také zařazuje úryvky z reportáží, které o něm po válce vznikly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Střídmě namíchaný epilog života a tvůrčí práce Huga Haase. Osvědčené ukázky z nejslavnějších filmů doplňuje stále postrádaná první verze Jedenáctého přikázání (1925), první zvuková verze Dobrého vojáka Švejka (1931), Pickupu (1951) a dotáček ze 60. let. Kde jsou ty sny a odvaha "zlatých" šedesátých? Mandlovou pro jistotu vykopli z divadla, Haasovi jen naslibovali comeback v českém filmu. Vždycky zamrazí z těch promarněných šancí. Na druhou stranu potěší dobře volený soundtrack z tehdy moderních andělských retro filmů. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajimavý dokument. Kromě již zde zmíněného pro mne i tím posledním rozhovorem s panem Haasem. Pro mně je to Pan Herec a jeho osud je další z obžalob zrůdného nacismu. Otázkou je jak by se mu vedlo, kdyby se po válce vrátil a zůstal... Vzpomeňme jiných velikánů první republiky se kterými nejeden pablb řozumu a vzdělání žádného v umaštěných montérkách avšak s rudou knížkou v kapse zle pak vytřel podlahu jejich vlastní kanceláře či bytu... * * * ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Chladná až odosobněná vzpomínka na velkého českého herce Hugo Haase. Film vznikl patrně ještě před pádem socialismu, v tom tkví jeho (jediná) hodnota. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V popise je Haas braný za jedného z nejlepších komikov, ale v dokumente čo strih, to záber z dramatickej roly. Inak chladný dokument, bez srdca, okrem záverečného rozhovoru Haasa so psom. Na medailón málo, v podstate sledujeme len jednu životnú etapu človeka. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Chladný, nezaujatý, neambiciózní střihový dokument, shrnující biografická fakta ze života Hugo Haase, s cennými záběry z jeho vídeňského soukromí. Nic víc. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Škoda. Hugo Haas si zasloužil lepší vzpomínku, než tenhle recyklát, jak píše uživatel sator. Dokument Na návštěvě u Hugo Haase je brilantní, tenhle z nouze ctnost šot se mi nelíbil skoro vůbec. Chybí mu totiž to hlavní - velké a bolavé Haasovo srdce a je studený jak psí čumák. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Z tohoto kratkeho dokumentu se divak nedozvi nic, co by nevedel. Takovy medailonek, kterych jiz pro ruzne osobnosti byly natoceny tuny. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

já jsem Hugo Haase nikdy neměl rád, ale co nadělám, herec to byl asi dobrý. Dokument o něm mi ale nenabídnul něco nového. ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Mám dvě "prvorepublikové" filmové hvězdy, které vždy byly, a stále jsou, mému srdci nejbližší - Adinu Mandlovou a Hugo Haase. Oba sršeli vtipem, takovým tím přirozeným a velmi rychlým, kdy reagují na slovo druhého člověka tak, že jeden jen zírá. Nadhled, vtip, inteligence a na tu dobu, z mého pohledu, nebývalá přirozenost. Vidět je dva zas a znovu to se mi snad nikdy nepřejí :) A tenhle mozaikový dokument mě hodně potěšil. ()

Reklama

Reklama