Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběhový film s hranými scénami o aktuálních problémech českého fotbalu - jak je viděli filmaři a fotbaloví příznivci v polovině 60. let. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

sator 

všechny recenze uživatele

Polo-dokumentární záležitost, ale protože profi sport už jde mimo mě, jde i tento snímek... -----------------------------V roce 1965 natočil zkušený režisér Jaroslav Mach dokumentární film s hranými scénami, který se zabýval aktuálními problémy populárního českého sportu. Do zákulisí fotbalu se tvůrci podívali prostřednictvím mužstva Slavoje, které se chystá na rozhodující zápas. Pokud trenér Beran své chlapce nedonutí k přesvědčivému výkonu, hrozí jim sestup do druhé ligy. Po řadě dramatických peripetií nastupuje Slavoj na hřiště natolik oslaben, že ho stihne obávaný neúspěch. Fanoušci klubu si naštěstí nakonec vybijí vztek za prohru „svého“ mužstva na nevinném rozhodčím. Ve filmu nechybí ani kritika funkcionářů… Vedle herců Martina Růžka či Bohumila Šmídy se v Machově snímku objevili skuteční fotbalisté Dukly a dobové sportovní hvězdy (např. František Plánička).---------------------- ()

curil 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanoušek fotbalu jsem se podíval, a zvláště pamětník českého fotbalu v šedesátých letech (v jedné z jeho nejlepší etap), na slavné postavy hráčů jako Josef Masopust, Svatopluk Pluskal, Vladimír Táborský, Andrej Kvašňák a mnoho dalších. Nevadí pak jednoduchý děj, kde i tak zaujme Bohumil Šmída jako trenér Slavoje. ()

Reklama

Arnyfe 

všechny recenze uživatele

Unikátní snímek, doprovázen vypravěčskou formou s archivními záběry, kde je zachyceno mnoho fotbalových ikon. Skloubit práci se sportovní činností na vrcholové úrovni bylo velmi obtížné, ještě k tomu za mrzký peníz, nýbrž nedostalo se adekvátního ohodnocení. Intriky bafuňářů, kteří se snažili za každou cenu prosadit své cíle, holt byly, jsou a budou. Skvěle zachycena náruživost fanoušků na tribunách. Dnešním fotbalovým primadonám, kteří dostávají horentní sumy na výplatních páskách, bych to pouštěl povinně, být jejich trenérem. :-) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslenka dobra a svym zpusobem mozna i nadcasova. Moc jsem se na film tesil, ale svym zpracovanim me zcela odradil. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Výborný Šmída jako fotbalový tranér. Opravdu autentická atmosféra tréninků, situací v kabině i samotného zápasu. Ale zbytečně dlouhá televizní debata. Skuteční prvoligoví hráči zvládli své role dobře. Skvělý Josef Koza jako bývalý fotbalista. Opravdu vypadá jako vysloužilý sportovec. Hlášky: „Nelze sloužit dvěma pánům. 100% sport a 100% zaměstnaný.“ Socialističtí filmaři znají dobře Bibli: Matouš 6:24 Nikdo nemůže sloužit dvěma pánům; protože buď bude jednoho nenávidět a druhého milovat nebo se jednoho bude držet a druhým pohrdat. Nemůžete sloužit Bohu i Bohatství. ()

Zajímavosti (1)

  • V úvodu filmu vypravěč (Martin Růžek) popisuje vstřelený gól slovy: „Tak střílí Eusébio!“ Gól ovšem vstřelil Pelé. Jde o záběry z finálového zápasu Mistrovství světa 1958, kdy Brazílie porazila domácí Švédsko. (Castrator)

Reklama

Reklama