Reklama

Reklama

Tudorovci

(seriál)
  • Irsko The Tudors (více)
Trailer
Irsko / Kanada / USA / Velká Británie, (2007–2010), 33 h 19 min (Minutáž: 47–57 min)

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

Ousama Rawi

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Anthony Brophy, James Frain, Sarah Bolger, Natalie Dormer, Max Brown, Nick Dunning, Sam Neill, Jeremy Northam (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Od okamžiku, kdy se jako 40letý chopil moci, byl anglický král Jindřich VIII. panovníkem s nenasytným apetitem a minimálním zájmem o státní záležitosti. Stal se tak ideálním terčem pro zneužívání svým intrikánským kancléřem, kardinálem Thomasem Wolseyem, jehož ambice usednout na papežský stolec vévodily jeho osobním cílům. Touha krále Jindřicha po mužském potomkovi a neschopnost jeho ženy Kateřiny Aragonské mu syna porodit, nasměrovaly jeho království na historickou cestu, která ohrožovala královy pravomoci, podpořila nástup Anne Boleynové, milenky odhodlané stát se novou královnou, a podnítila krvavou protestantskou reformaci, jež oslabila přední postavení katolické církve v Evropě. Navzdory překážkám ze strany mocného papeže v Římě, ambiciózním a zkorumpovaným vladařům z celé Evropy a dokonce i vlastním poddaným se Jindřich nezastaví naprosto před ničím, včetně exilu a zavraždění svých nejbližších, aby svých cílů dosáhl. (Viasat)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (339)

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 85%***TV/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Výprava 9/10/// PLUS: jednoznačně Jonathan Rhys Meyers, napětí, měnící se úvodní titulky, které respektují odstraněné postavy, hudební motivy, pestrá výprava a prostředí MINUS: masky a líčení, konkrétněji v pozdější době vypadají postavy pořád hodně mladě, především pak sám Jindřich neodpovídá skutečné historické postavě, a i když se to snaží vyjádřit hereckým projevem a šedým vousem, je to nedostatečné, rovněž když už je to historický seriál, uvítal bych datování jednotlivých epizod, takhle jsem si musel vypomoct Wikipedií./// Shrnutí: Je to za silné čtyři, tak tu pátou hvězdičku tomu dám. Především proto že mě tento seriál uchvátil, nezačal mě nudit, bavil mě a dokázal mě upoutat a občas i šokovat. Není suveréně dokonalý, ale pro mě je ze všech historických seriálů nejpoutavější (rozhodně poutavější jak obě verze Borgiů). A taky bych si dokázal představit pokračování ve kterém i nadále budou vystupovat postavy jako Marie nebo Alžběta, přeci jen jsou to taky Tudorovci, ale je mi jasné že bez hlavní herecké hvězdy by do toho producenti nešli. Ovšem já říkám že je to škoda. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Nebudu tady rozvíjet téma film versus literatura, ale jenom mini úvahu o tomto tématu. Král Jindřich VIII. je vděčný námět pro literaturu i film. Psát o ději podrobněji, co se mi líbí a nelíbí, by znamenalo zmiňovat jednotlivé epizody, jehož rámec a pojetí děje je vybudovaný na prvcích drsnější reálné historie jeho vnějšího života než vnitřního obrazu celé Anglie. Proto budu psát jen o dojmu, který na mě film zanechal. Myslím, že zde nedošlo k zásadním historickým omylům a drží se literárních předloh. I když jde o tradiční seriál v hollywoodském stylu, který mě občas neodolatelně přinutí k zívání. Jsem mu vše ochoten odpustit, protože je to seriál zajímavý už z toho důvodu, že je částečnou ilustrací dějových proudů epického vyprávění o Jindřichu VIII., ale přes všechny nedostatky, to má svůj klad a hlavně význam, protože to mnoho dalším pomůže alespoň vyplnit znalosti o životě a vládě tohoto muže na anglickém trůně. V případě hlubšího poznání, když bude mít někdo chuť, tak si může mnohé přečíst o něm v encyklopediích literárních žánrů, co nemohl tento seriál do svých televizních obrazů pojmout. ()

Reklama

Brygmi 

všechny recenze uživatele

"Myslíte si, že znáte příběh, ale ve skutečnosti znáte jen jeho konec. Abyste poznali srdce příběhu, musíte se vrátit zpět na začátek." Jindřich VIII. a jeho ženy. Aneb po Lost, Heroes a Prison Break je tohle příjemná změna. Ze začátku jsem sice měla trochu problém naladit se na pomalé tempo, ale časem mi tenhle počin přišel lepší a lepší. I ty postavy jsem si oblíbila, i když jsem byla nucena akceptovat, že všichni muži jsou intrikání a ženy děvky. Jonathan Rhys Meyers mi také do hlavní role příliš neseděl, ale opět - zvykla jsem si. Občas mi to přišlo jako "historický úlet", ale raději se do větších rozborů nepouštím, jelikož odborník na historii zrovna nejsem. Výtek bych tedy našla mnoho, ale... Bavilo mě to, vážně ano. Jsem zvědavá, jak dopadne druhá série... A mimochodem ty kostýmy jsou opravdu nádherné. Pořád čekám až něco takového zase přijde do módy :) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Pokud Tudorovci mohou někoho skutečně dostat, pak lidi, kteří mají alespoň minimální přehled o historii. Sám jsem o rodu Tudorovců vůbec nevěděl, ačkoliv se považuji za člověka historie znalého, anglické dějiny mě moc neberou. Seriál jsem zprvu vnímal s opovržením a výsměchem. Nejdříve jsem ho sledoval spíše sporadicky a jen pár minut. Můj zájem se stupňoval, až jsem se nakonec dostal k tomu, že sleduji každý díl a alespoň trochu jsem se snažil nastudovat historii Tudorovců. Seriál staví na známých hercích, kteří ozvláštňují postavy, charaktery jakékoliv postavy jsou zahrány s grácií a jsem nadšen je sledovat. Seriál jistě má nějáké nedostatky, něco zveličuje, něco zmenšuje. Každopádně nabízí hezký pohled, že nikdo není černý a bílý, ale každá postava je jednu chvíli zlá a podruhé dobrá. Neuvěřitelně se mi líbí otevírací znělka a vlastně celý soundtrack. 85% 02.09. 2010 ()

verbst 

všechny recenze uživatele

Jonathan Rhys Meyers je démon. Tohle je ale pouze "dobrá" série. Škoda, že nedosahuje kvalit Říma (např.: kulisy, "triky" atd...) Herecké výkony jsou perfektní (hlavně ten Meyers) ale když vono to někdy sakra drhne. Nedokáže vás to holt pohlit, tak aby jste "dali" třeba 3-4 díly denně, a to je škoda. Tím to pro mě končí. 65% po půlce první řady, a druhou ani vidět nechci ()

Galerie (434)

Zajímavosti (38)

  • Všechny série "Tudorovců" se natáčely v Irsku v okolí Dublinu. (Lynette)
  • Seriál vznikal uprostřed lesů nedaleko Dublinu v ateliérech Ardmore, kde se točí 80% děje historických Tudorovců. Jediné reálné exteriéry jsou Christ Church v Dublinu a lesy v okolí. (Lynette)
  • Tuny svíček, které byly používány po celou dobu v seriálu, byly dováženy až ze španělského Madridu. (Lynette)

Související novinky

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

22.01.2013

Legendy vyprávějí, že stvořitel agenta 007 Ian Fleming se svému hrdinovi docela podobal i v soukromém životě. Nejen tím, že byl zhýralý alkoholik se slabostí pro krásné ženy a drahá auta, ale i… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Superman postaví Velkou čínskou zeď

Superman postaví Velkou čínskou zeď

11.02.2012

Uvidíme, co na to Čínská lidová republika :). Tak nebo tak, Edward Zwick pokračuje v přípravách svého nového historického eposu The Great Wall pro studio Warner Bros. a novou produkční společnost… (více)

Henry Cavill je nový Superman

Henry Cavill je nový Superman

01.02.2011

Upozornil na sebe jednou z hlavních rolí v seriálu Tudorovci a fantasy Hvězdný prach, teď ho čeká velká hollywoodská budoucnost. Ještě letos ho uvidíme jako Thésea v starořecké fantasy Tarsema Singha… (více)

Reklama

Reklama