Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (1 114)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Shy přináší poselství, které můžeme těžko zesměšnit. Neustálé porovnávání penisů je činnost, kterou lidé pouze zatěžují přírodu a myslí si, že ta naši bezohlednost snese bez větší odezvy. Chyba lávky, jednou to lidstvo odsere a tady můžeme vidět první varování. Bohužel Shy absolutně nezvládá osobní rovinu, natož humor a v těchto pasážích jsou dialogy opravdu hrozné. Naštěstí hororové prvky má na jedničku a strach vyvolat stále umí. Sekvence u bláznivé ženské je naprosto famózní a odkazuje na starého dobrého Shyamalana. Při jeho pomalém stylu vyprávění mi k větší spokojenosti chybí závěrečné uzemění a tady se jednalo o velice mdlý a očekávaný konec. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jasný kandidát na najväčší shit medzi tohtoročnými "letnými blockbustermi". Do "rozhovoru s kvetináčom" je to iba mizerne natočený a zle zahraný nepodarok, potom sa to definitívne zvrhne na akúsi bizarnú sebaparódiu. Bez napätia, bez pointy, bez zmyslu. Dve hviezdičky dávam pre prípad, že mi Shy niekedy (napríklad v bonusoch na DVD) vysvetlí, že si z nás vlastne uťahoval. Vzhľadom na nekonečne trápne herecké výkony Marka a Zooey a smiešnosť niektorých scén sa mi totiž nechce veriť, že toto niekto mohol myslieť vážne. Je to nejaký vtip, Shy? Je to tvoj vztýčený prostredník smerom k Hollywoodu, ktorý ti nechcel dať peniaze na pôvodnú verziu plnú drahých efektov, chodiacich stromov a útočiacich zvierat? Alebo si si povedal niečo v zmysle: "Moje predchádzajúce dva geniálne počiny ste podupali zlými kritikami, tak vám teraz jasne ukážem, ako vyzerá naozajstná sračka!"? Neviem. Ten film je taký čudný, až sa neviem zbaviť pocitu, že som tu niečo nepochopil. Nejaký utajený odkaz autora. Ale možno je to naozaj len shit. No čo už. Stalo sa. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak špatné, jak se tu někteří dušují. Očekávat pointu je v případě tohohle filmu dost naivní - copak je vůbec u filmů „s virem“ potřebná? Aha, on je to Shyamalan, tak tu přece musí být pointa! – to se zas někteří rozčilují jen díky vlastní míře očekávání. Rozhodně je bez diskuze to, že ústřední herecké duo nefunguje a děj je plytký. Atmosféru to nicméně má a některé scény z hlavy jen tak nedostanu. Více zde… ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když se mamka naštve, tak se potomstvo třese strachy v koutku. Když ztratí trpělivost Matka Příroda jde do háje nejen lidstvo, ale i dobré filmy a Shyaova pověst. Bohužel. Je mi upřímně jedno zda je to myšlené vážně či ne (samozřejmě, že je), ale výsledek není ani ryba ani rak. Chvilkama směšný a nechtíc bavící a v některých momentech naopak přesně takový jaký jsem si ho přál (v několika málo záběrech se Night přibližuje atmosféře Ptáků od du Maurierové více než samotný Hitch). Především atmosférické krajinkářské chvilky s nejrůznější květenou se vyvedly, aneb kam se na to hrabe Receptář. Je mi líto, že se v mnoha scénách směju svému oblíbenci a ne s ním. Není to ovšem vyloženě směšné, není to ani nudné a už vůbec ne nesnesitelné. Díky Wahlbergově "hereckém výkonu" jde však o nechtěně přiteplenou záležitost. Nebýt jeho jdu s hodnocením i výše. A jaké, že to tedy vlastně je? Naprosto nijaké. Holt se to tak někdy semele, že se nezadaří. V mých očích u "eMka" poprvé a snad i naposled. Stane se. Stalo se to stalo. Škoda, jedeme dál. ♫ Hodnocení OST: 3/5 ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Netrufam si generalizovat, preco sa to inym nelubilo. Mozno su to povacsinou faktory, ktore mne sadli a to i bez nekritickeho vzyvania Shyovej "geniality". I v dobe, kedy je tendenciou jednoduchost casto asociovat s banalitou v jej pejorativnom zosmiesnovani a povazovat ju tak za negativum ma The Happening presvedcil, ze pointa v smere nadviazania na konstrukciu pribehu (t.j. preco je postaveny a vybudovany prave predkladanym sposobom) moze byt funkcnou, aj ked je vlastne sama celym pribehom, t.j. je prezentovana od zaciatku. Jednoduche posolstvo podane jednoduchym pribehom, sposobom (ramovania obrazu, dlzky zaberov, pouzitie hudby) vyuzivajuci overene postupy budovania napatia. Uznavam, ze nimi dnes uz asi tazko u divaka strachu docielite, ovsem to napatie, to sam tam pritomne citil. Zial, tam kde audiovizualna zlozka pribeh podporovala ako to len slo, ustredne herecke kvarteto na cele s Wahlbergom uspesne sabotovalo kazdy frame filmu. Na poli castingu je The Happening skutocnou pohromou, ktoru mozno Shy prizivil aj sam svojim nezvladnutym DIRECT actOR. 7/10. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení začalo 6. srpna 2007 a trvalo 44 dní. Bylo to na den přesně devět let od začátku natáčení Šestého smyslu. (3DD!3)
  • V jednej zo záverečných scén má malá Jess, odchádzajúca do školy, na pleciach čierny batoh s nápisom AVATAR, čo je odkazom na ďalší pripravovaný Shyamalanov film Avatar: The Last Airbender. (rudess)
  • Z testovacích projekcí údajně vycházeli diváci oněmělí hrůzou. (duklak2)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama