Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (546)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Na to, že sem tam "vlastně nic neděje" a chybí mi tam motivace řady postav, nějaká ta dobrá hláška, bližší info k princezně ani nedozvíme (v případě odhalení kompomitujících fotek princezny Margaret by se jednalo o velký skandál, tak proč na tu práci nasadí bandu neumětelů??), tak to odsejpalo a Jason si u mě ukradl 4.* A ten černoch je tam zbytečnej, asi jako barva na vlasy pro Stathama. Mummy! Daddy's on the radio! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Čistá práce jen dokazuje, že Jasona Stathama je v pitomých akčních ptákovinách, jako je Kurýr, škoda, protože má herecky na víc. Hamleta bych mu určitě nevěřil, ale na představitele akčních hrdinů má schopnost vtisknout své postavě přesvědčivost a ledascos odehrát. Čistá práce se dá považovat za nadprůměrnou moderní kriminálku, kde jsem dokonce poměrně dlouho uvažoval o páté hvězdičce, protože to má švih, styl, napětí a nepředvídatelný průběh vlastně až do konce a nenašel jsem tam vlastně ani nijaké zjevné chyby. Do jaké míry odpovídá děj skutečné události z britské historie si netroufám odhadovat, ale racionální bude předpokládat, že je to opravdu jen velmi volně inspirované dobovým skandálem, protože podrobnosti z podobných operací se historikům neprozrazují. Nejde o nic víc, než dobrou zábavu, ale té není nikdy dost. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Jason je jako obvykle za strašného drsňáka (snažně prosím inženýry v parfumériích, aby to jeho živočišné charisma začali prodávat po barelech) a Donaldson se vrací po průměrnějších kouscích zpátky na hlavní kolej. Poprvé od Koktejlu, který mám rád z jistých osobních důvodů (ne, vážně se neklaním Tomovu flair-bartendingu), mě jeho film chytil za srdce povedenou atmosférou, jíž se daří postupně gradovat až do samotného závěru, kdy jsem bez dechu sledoval, jak se z toho Jason a jeho bandička dostane. Bank Job je poctivý heist se vším, co k němu patří, a až na slabší ubrečenou scénu s manželkou, kde Jason našel svůj herecký strop (rozuměj přestal se tvářit drsně a měl na krajíčku), a příliš slaďoučký happyend s jachtou a nabodnutou rybou s ním nemám žádný problém. Guy Ritchie to sice není, ale to mi vůbec nevadí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bank Job, česky Čistá práce. Jooo, ty překlady nám někdy jdou. Tohle je ovšem jediná chyba, kterou shledávám v tomto skvělém thrilleru. Film má místy náležitě hustou atmosféru a co se týče poslední půlhodiny tak mě naprosto vyvedl z omylu, že by šlo tematycky o filmovou podobu Podfu(c)ku. Jason Statham si tímto snímkem u mě opět náležitě vylepšil renomé. Film má švih a spád. Rozhodně si nenechte nikdo ujít. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pochvaly hodná čistá prácička inšpirovaná skutočnými udalosťami. Na pohľad oldschool, zápletka divácky funguje, tempo od začiatku pekne z ostra, od polky prúdi ešte intenzívnejšie, herecky obstojne zvládnuté. Ľúbostná aférka drsňáka Terryho a zvodnej Martine zbytočné klišé a celé by sa to bez toho hravo zaobišlo. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Při loupeži v roce 1971 měly podle oficiálních informací zmizet věci přibližně v hodnotě 500 tisíc liber, což je částka, která dnes odpovídá zhruba pěti milionům stejné měny. O 500.000 liber se také mluví uprostřed filmu, když o krádeži informují v rádiu, postavy lupičů se ale částce smějí a sami odhadují lup na (shodou okolností právě) pět milionů liber. V závěrečných titulcích se pak tvrdí, že "podle odhadů" zmizely věci za 4 miliony liber (bez upřesnění, zda tehdejší nebo dnešní hodnoty) a případ je porovnáván s takzvanou Velkou vlakovou loupeží. Při té ale podle oficiálních informací zmizelo více než 2 a půl milionu TEHDEJŠÍCH liber (přes 40 milionů v přepočtu na současnou měnu). Jinými slovy, informace v závěrečných titulcích o "trumfnutí" Velké vlakové loupeže je také pouze nepotvrzenou spekulací. (curfew77)
  • Britský černošský revolucionář Michael X (vlastním jménem Michael de Freitas) skutečně byl v roce 1975 oběšen na rodném ostrově Trinidad za vraždu Gale Bensonové, dcery vlivného člena britského parlamentu, která s jeho tamní komunitou žila. Její napojení na britské tajné služby je ovšem (v tomto případě mírně řečeno) jen další spekulací. (curfew77)

Reklama

Reklama