Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je zajímavou sondou do světa skinheadů v Anglii. V lecčems se liší od našich lebkounů, ale myslím, si že to bude úplně stejná primitivní lůza plná zakomplexovaných deprivantů jako u nás. Mám právo to říct, protože, co by čtrnáctiletý, jsem taky s jejich idelologií koketoval. Naštěstí jsem však dospěl a za toto období se hluboce lidsky stydím. Oceňuji, že film kašle na politickou korektnost a nechává tak některé postavy, jako třeba Woodyho, aby byly celkem fajn obyčejní kluci. Démonizovat je a dělat z nich černobílé psychopaty, by jim snad ještě prospělo. Vidět je kouřit trávu a poslouchat ska, je pro našince skoro k neuvěření. Závěr je jako vystřižený ze života, on taky je, a ukazuje s kým máme tu "čest." Stephen Graham podává oslnivý herecký výkon a je vidět, že si roli fakt užil. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Rok '83. Jedinečný vhled do života obyčejných lidí v neobyčejné době. Právě slovo vhled je to co tento nezávislý film odlišuje od velké většiny podobně laděných filmů. Autobiografickými prvky zmizelo jednoduché černobílé rozlišení postav. Postav maloměstských znuděných výrostků v postimperiální verzi doby temna. Postav žijících si vlastní život, ne život vykonstruovaný perem scénáristy. I zde se chvíle každodenní radosti a nudy jen zřídka střídají s dechberoucími dramatickými momenty. S přibývajícími díly se tak této první a nejvíce šokující „epizodě“ dostává stále větší hloubky a člověku najednou dochází že možná nesleduje jen nějakou partičku z anglických West Midlands, ale dost možná i své vlastní okolí. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který ukazuje rozdíl mezi opravdovými skinheady a nacisty. Herecké výkony jsou přesné a hrozně se mi líbilo, jak tam byla ta skinheadská móda a vysvětleno, že praví skini NEJSOU rasisté a bylo mezi nimi i hodně černochů. Všichni poslouchali ska a reggae, ale samozřejmě se dočkáme i střetů s nácky, kteří mají bohužel velmi podobnou image. Atmosféra chudé Británie je vystihnutá moc dobře. ()

Sten2 

všechny recenze uživatele

Kde je hranice mezi skinheadem a náckem? Kde je hranice mezi vlastenectvím a rasismem? This is England je nekompromisní, přímočarý, smutný, drsný, pravdivý, lidský a k tomu všemu perfektní hudba (ta je fakt perfektní!) a herecké výkony. Tenhle film není pro každého ale pro hodně z nás by to měla bejt povinnost. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Shane Meadows .. Taková byla Anglie… Válka o Falklandy roku 1982. Tato událost hodně ovlivnila chod v Anglii a ovlivnila i obsah tohoto filmu, který je rámován dobovými záběry právě ze zmíněného konfliktu. Mezi nimi se odehraje několika týdenní příběh chlapce jménem Shaun, kterého se válka také dotkla. Netuším, zda Meadows čerpal z vlastní minulosti, ale zdálo se mi trochu přitažené za vlasy, jak mohl být tak snadno přijat malý kluk mezi mladé skinheady. Na druhou stranu, nábor se má provádět neustále a strom ohýbat, dokud je mladý, takže... Jak je u Meadowse zvykem, jeho příběhy se točí převážně kolem mládeže a jsou prostoupeny sondáží do různých sociálních vrstev. Mladí skinheadi, chovající se nepoliticky jsou zde staršími členy tohoto uskupení vtahováni do vyšších her Národní fronty a postupně se jim vštěpuje radikalizace s důrazem na nacionalismus a krajně pravicové ideály (proto si spousta lidí spojuje dnešní skiny s nácky), které vedlo k jejich postupnému rozštěpování a úpadku. Prostě je to slušná částečka z velké skládačky a koho zajímají nebo má blízko ke skinheads určitě potěší. K tomu Thomas Turgoose hraje výborně, dobová atmosféra, kostýmy či symboly hnutí jsou přesné a hlavně písničkový doprovod je parádní.. 70%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)

Reklama

Reklama