Reklama

Reklama

The Smell of Burning Ants

Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 1994, 21 min

Režie:

Jay Rosenblatt

Recenze (4)

Radko 

všechny recenze uživatele

Nie je experiment ako experiment. K temnému poznaniu o zrodeniu zla v detských hlávkach, generovaných čímsi iracionálnym, napríklad neodôvodneným mučením drobných zvieratiek, prerastajúcim do šikanovania a pridania sa k prúdu, aby sme sami nespadli do stoky, je všeobecne známe. Experimentálni režiséri toto poznanie zobrazujú rôzne. Bruce Conner napríklad, na to upozorňuje ako spoločenský jav, tiahnuci sa naprieč životom človeka a dejinami. Ústi v násilných vyvrcholeniach, symbolizujúcich neukojené sexuálne túžby, substitučne nahradené napr. tvarom bojových rakiet, zbraní, či futbalovým ošiaľom, s vyvrcholením v podobe výstreku do súperovej brány. Je to humorné, symbolické, pritom rovnako pravdivé, ako temné Rosenblattove podobenstvo. Filmársku kvalitu neupieram, no spôsob spracovania a podania myšlienok ma míňa. Niečím mi to pripomína romány Jeana Geneta. Literárne na úrovni, myšlienkovo pritakávajúce zlu. Bez možnosti zvolenia vlastnej cesty. Upriamujú pozornosť na to, že takto to je a bude navždy. Poslovia temných stránok základov ľudskej duše totiž prehliadavo zabúdajú, na možnosť alternatívy, alebo aspoň cesty k náprave. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejen výborná studie o dětském sadismu a jeho dílčích projevech (šikana, mučení a zabíjení mláďat, zvrácená sexualita, misogynie atd.), ale také skvěle udělaný film (už o jeho spojení s operou by se dalo dlouho mluvit). Za dvacet minut svého trvání mi to připomnělo neméně šotů z mého mládí, než jich má celý film. Jeden jako příklad: obklopila mě parta kluků z Horní ulice a chtěli po mně, abych jim řekl, zda půjdu "cestou nebo mákem". Bezradně jsem řekl "cestou". Začali se mi vysmívat a něco po mě házet: "Cestou je za nevěstou, kdežto mákem za vojákem". Ani potom jsem vcelku nic nechápal. Bylo vidět (zejména to viděli oni), že potřebuji důkladnější (a tudíž i bolestivější) školení. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Kvalitný krátky found footage film o dospievaní dieťaťa, so silnou atmosférou a výbornou zvukovou stránkou. Doporučujem. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Úvodem osud štíra, který v ohrožení si dá sám otrávený vpich. Hlavně pak jde o výchovu chlapců, kteří jsou kamarády nuceni ke krutosti, aby obstáli a nebyli považováni za gaye.. ()

Reklama

Reklama