Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak chalupník Dařbuján léčil sedláka Pandrholu... Dařbuján (P. Kostka) má dobré srdce, málo peněz a hodně dětí. Když se narodí to poslední, nikdo z bohatých sedláků, kupců a řezníků mu nechce jít za kmotra. Sedlák Pandrhola (J. Vinklář) mu dokonce ani nezaplatí za poslední práci. A tak, když potká spravedlivého Smrťáka (R. Lukavský), s vděkem ho Dařbuján a jeho žena přijmou za kmotra. Dařbuján od něj dostane dar – umění léčit. Musí se ale držet Smrťákových pokynů: když bude stát v nohou postele, pacient se uzdraví, když v čele, všechno je marné... Známou pohádku Jana Drdy uvidíte v televizním zpracování z roku 1988. Režie se tentokrát ujala zkušená Vlasta Janečková. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

NiaWolf odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo vážně otřesné. Zlatý film z '59, protože oproti tomu je tohle jak školní besídka. Herecké výkony otřesné, jde vidět, že to ty herce vůbec nebavilo a obzvláště mě zklamal výkon p. Kostky, který byl celou dobu na ránu. Klidně tenhle film mohl skončit někde na dne stoky, vůbec žádná škoda. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Obdobná variace na klasickou pohádku Jana Drdy Dařbuján a Pandrhola. Původní verze má mnohem lepší kouzlo, ale i tahle má pěknou atmosféru konce 80. lét, kdy se točily ještě pěkné pohádky. Ke srovnání postavy z obou verzí : Dařbuján - Sovák/Kostka, Pandrhola - Hrušínský/Vinklář, Smrťák - Lohniský/Lukavský. Starší zpracování bylo po herecké stránce přeci jen o chlup lepší. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu říkám, že třicet let starší verzi mám radši. Ale ta televizní nedopadla nejhůře. Kulisy - asi ručně malované, vypadají dobře. Napínavá až hororová hudba se mísí s veselou. Je nutné uvědomit si, že původní verze je velká filmová. Ovšem film je více též komedií. Tohle je čistě televizní verze. Ovšem nepropadla. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Konečně taky máme nějaký remake. :-) Jistě by se našly i další. Odnesla to tentokrát Drdova pohádka o Dařbujánovi a Pandrholovi. Na původní film tato tv inscenace rozhodně nemá. Trochu jsem měl z pohádky pocit, že byla natočena jen kvůli tomu, aby byl splněn plán. Má však hvězdné obsazení. To je však málo na to, abych snímku věnoval alespoň pět bodů. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Dařbuján a Pandrhola z roku 1959 zná snad každý. A i já jsem jej viděl mnohokrát a ještě mnohokrát jej uvidím. Toto novější zpracování vypráví tentýž příběh, ale jde zde vidět výrazně menší rozpočet. I samotný děj je dosti zrychlený a vešel se do slabé hodinky. Právě tyto dva faktory snížily mé hodnocení, ale na ty 3z5 to je právem. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1995 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „Kouzelný amarant". (Miggi90)

Reklama

Reklama