Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No jo, Zwick proste umi a stejne jako jeho predesly kousky, i tohle je paradni filmarina. Pribeh mi sice ze zacatku lehce pripominal Zelary, ale nastesti to pak slo jinym smerem. Takze se dva hlavni bratri rozdeli a zatimco Craig vede tabor vsech uprchliku, obstarava jidlo a snazi se prezit, Schreiber se pripoji k sovetum a rozhodne se nemcum nakopat prdel. A obe linie jsou zajimavy, v prvni neni nouze o spoustu patosu, ale to k tomu tak nak patri a i kdyz jen vetsinu casu sledujem unaveny zubozeny lidi schovavajici se v lese, presto film nenudi. Linie se Schreiberem je o poznani akcnejsi a taky se mu film venuje min. Coz ale nevadi. Co se tyce hercu, Craig se tady vytah a jediny co me rozptilovalo, byly jeho odstaty usi. Co se tyce Schreibera, ten hraje stejne nadprumerne, ale presto Craiga v spolecnejch scenach zastinuje, coz je ale dany hlavne jeho postavou, ktera nema problem vse resit nasilym. Celkove se jedna o spickove natoceny drama z druhy svetovy, s originalnim pohledem na dany tema a zajimavym pribehem podle skutecnejch udalosti, ze kteryho by slo sice nakou tu scenu vyhodit, ale presto tech 140 minut ani na chvily nenudi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Druhá svetová vojna a jej kruté stránky ponúkajú množstvo príbehov, ktoré stoja za kvalitné spracovanie a príbeh bratov Bielskich je bezpodmienečne jeden z nich. Vôbec jeden z prvých filmov, ktorý si berie na mušku zobrazenie partizánskych skupín a odbojov, ktoré sú aj v našich končinách nemenej známe. Edward Zwick potvrdil svoj štýl, znova si vybral film, ktorého príbeh a dej čelí zložitej a komplikovanej historickej, politickej, sociálnej a morálnej situácii, ale znova to zvláda s prehľadom. Netlačí na bezhlavú akciu a ani sa prvoplánovým útokom nesnaží zaútočiť na divákove city. Všetko plynie s úžasným tempom, postupne sa rozvíja skvelý dramatický príbeh, ktorému dopomáha miestami skvelá vojnová akcia a dusná atmosféra komplikovaného partizánskeho života na hranici smrti. Lepších hercov som si ani nemohol priať, Craig a Schreiber si herecky rozumeli ako skutoční bratia a ostatní ich dopĺňali s vysokým štandardom. Lesné lokácie sú prehľadne nasnímané, prehľadný je aj dej, no to už nie je tak celkom kladný faktor. Trošku komplikovanejší príbeh a hlavne menej prehľadný záver by som určite uvítal viac. Nedostalo ma to na lopatky tak, ako tvorcovia dúfali. 85%. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Válečný příběh rozrůstající se skupiny běloruských Židů, kteří před hrozbou smrti a táborů zvolili partyzánský život v lesích. Židy sice hrají američtí a angličtí herci v čele s Danielem Craigem a režíruje oscarový Edward Zwick, ale filmu tato západní produkce spíše prospívá. Větší napínavosti snímku chybí výrazná zápletka, zato námět je dle skutečnosti. Vůdci - bratři Bělští - dokázali vrátit naději na život tisícům Židů, což trochu je řadí mezi velikány jako Oskara Schindlera a Nicolase Wintona. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n-9eUXSzZNk ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig vystupuje ako Tuvia Bielski v skutočnom WWII príbehu troch židovských bratov ktorých ukryli bieloruské lesy a postavili si v nich tábor. Postupne v ňom nachádza nádej na prežitie stále viac židov, ale jedla a liekov je málo a nacisti sa im pomaly dostávajú na stopu. Toľko v krátkosti príbeh tohoto nenápadného vojnového filmu. Zwick natočil jeden z najlepších filmov o druhej svetovej vojne za poslednú dobu. Príbeh nabitý emóciami, pri ktorom som mal zimomriavky neskutočne často. Liev Schreiber (Zus Bielski) a Jamie Bell (Asael Bielski) tvoria spolu s Craigom veľmi sympatickú súrodeneckú trojicu a spolu s ostatnými členmi tábora (veľmi podarený casting) si získali moje srdce. Fandil som im, ich príbeh ma pohltil. Je to film ktorý neidealizuje vojnu a ani sa za nič neskrýva. Ukazuje realitu ľudí, ktorí sa rozhodli držať spolu proti zlu a ukázali nezlomnú vôľu po prežití. Veľmi dobré. 85% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odpor sice možná není ten nejlepší a nejsilnější válečný film, jaký byl kdy natočen, ale díky výbornému scénáři a zejména excelentnímu ústřednímu triu se pro mě rozhodně řadí mezi zapamatovatelné a kvalitní válečné kousky. Hoši Daniel Craig, Liev Schreiber a také, na trochu vedlejší kolej "odsunutý" Jamie Bell, jsou spolu fenomenální a chemie mezi nimi je patřičná a silně fungující:) Z vedlejších rolí mě opět potěšil Tomas Arana, jehož jsem si zvykla vídat téměř vždy pouze v menších a vedlejších rolích a také Mia Wasikowska. Scéna, kdy se po válečné vřavě oba bratři Tuvia a Zus opět setkají, ve mě spolehlivě dokázala vyvolat slzy. "Vůbec ji neznám." - "Seděl jsi s ní tři dny ve sklepě, jak bys ji chtěl poznat víc?" :) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Samopal s bubnovým zásobníkem, který byl nejčastěji ve výzbroji partyzánu Rudé armády, se jmenoval PPSh-41 zvaný též Špagin ráže 7.62x25 mm. (c.tucker)
  • Tuvia Bielski (Daniel Craig) nepotkal svou "lesní ženu" Lilku (Alexa Davalos) v lese. Ve skutečnosti ji znal dlouho, jelikož to byla nevlastní neteř jeho druhé manželky a byla téměř 2x mladší než on. (Dr Lizal)
  • Na začátku filmu přibližně ve 40. vteřině po informaci, že "Německo obsadilo Bělorusko", následuje záběr na kolonu vozidel vjíždějících na most. Jedná se o scénu z nacistické válečné filmové kroniky "Ufa-Tonwoche" ze září 1939. Ta ukazuje Adolfa Hitlera během návštěvy dobytého polského města Gdyně, konkrétně se jedná o okamžik, kdy je Hitler na cestě do přístavní části města. (Dr Lizal)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama