Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Naprosto klasický Zwick se všemi jeho typickými klady (režie - zejména akce, výborná kamera, silný soundtrack, velmi dobré výkony) i zápory (půlka dialogů, tradiční tři kolečka patosu). S občasným přimhouřením oka znovu proklatě dobré, ale je otázkou, jestli jsme se něčeho takového od Zwicka nedočkali na hodně dlouhou dobu naposled... Podle dalších hroznejch tržeb to příště totiž vidim spíš na nějakou interiérovou konverzačku. :-( ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick opravdu umí! Podařilo se mu natočit vynikající válečná drama, ve kterém jsem nenašel žádnou velkou slabinu. Vůbec mi nevadilo, že ve filmu téměř nejsou bojové scény. Příběh plyne pozvolna, ale to není vůbec na škodu. Závěrečná scéna s tankem je nezapomenutlné a musím před bratry Bielskimi smeknout, neboť to co dokázali si zaslouží nejvyšší uznání!! Z Daniela Craiga se stává velmi kvalitní herec a tímto filmem to jen potvrdil. Ostatní mu zdatně sekundují, hlavně Liev Schreiber. Co dále musím ocenit je krásná kamera a nádherná hudba, která perfektně dokresluje už tak vynikající atmosféru. Nevidím ani jeden důvod proč nedát pět hvězdiček, protože Defiance (Vzdor) má vše, co kvalitní válečné drama mít má...... ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Příčí se mi dát nižší hodnocení filmu s tematikou židovského pogromu (tuhle temnou stránku historie lidstva je potřeba si připomínat a za každý takový film jsem rád), ale co mi zbývá, když Zwickův autorský přístup dokázal zabít i takhle silný námět. Mám na mysli zejména typický hollywoodský trademark „na poslední chvíli“, zde zastoupený závěrečným spásným útokem na tank, který celý zážitek poslal spolehlivé do kopru. Proboha, koho tohle ohrané a stokrát viděné klišé ještě baví? Hollywood si zase šupácky hrál na vojáčky, s tvrzením „pravdivý příběh“ ať mě nekrmí a Zwick by potřeboval zlískat záda sedmiramenným svícnem. Herci, hudba a atmosféra běloruských hvozdů (potažmo litevských, kde se film točil) skoro bez chyby. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick možná trochu vážněji, ale pořád svůj. Jeho rukopis totiž člověk už pozná na první pohled. Režírování akčních scén, práce s herci, trocha toho patosu atd. Jenže sem přidal i hodně dobrou atmosféru, která podle mě dobře popisuje tu tíživou atmosféru na útěku a v některé scény byly obzvláště mrazivé a měl jsem z nich tak trochu depku. Atmosféru taky dokresluje hudba, která se hodně povedla. Herci hrajou na jedničku. Daniel Craig je výborný, ale ještě více mě zaujal Liev Schreiber, který je ale v druhé půlce trochu opomíjen. Jenom kdyby ta stopáž byla kratší, takhle se film místy docela táhne, zvláště v té zimní části. Zwick ale prostě neumí natočit špatnej film. Poctivejch 80% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na Posledního samuraje sice tenhle snímek nemá... A vlastně se mi o trochu více líbil i Krvavý diamant.... Ale co se týče "nových" válečných filmů, je rozhodně nadprůměrný. Došlo mi při něm mimo jiné to, že asi budu kýčař - někým kritizovaná kamera a záběry na lesy jsou podle mě naprosto úchvatné a finále na louce mi vzalo dech, ačkoliv jsem ho (o něco epičtější) očekával. Jinak herci (všichni bráchové) jsou ukázkoví (jen Schreiber mohl dostat o něco více prostoru), líbila se mi také postava židovského učitele. A akce? Ať se jde Annaud se svými stukami v Nepříteli před branami bodnout! Tady je vidět nálet, jak má být. Tři a tři čtvrtě. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Samopal s bubnovým zásobníkem, který byl nejčastěji ve výzbroji partyzánu Rudé armády, se jmenoval PPSh-41 zvaný též Špagin ráže 7.62x25 mm. (c.tucker)
  • Březové lesy, ve kterých probíhalo natáčení, našla produkce pomocí systému Google Earth. (Dr Lizal)
  • Nápad na film dostal Edward Zwick již o mnoho let dříve, když si jednou přečetl článek o bratrech Bielskich v deníku New York Times. (Dr Lizal)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama