Reklama

Reklama

Údolí květů

  • Indie Valley of Flowers (více)

Obsahy(1)

V okolí nejvyšších himálajských průsmyků se drsný, neohrožený Džalan a jeho banda živí přepadáváním nic netušících pocestných. Řídí se svými vlastními zákony cti a svůj lup si rozdělují rovným dílem. Ze zajetých kolejí je vytrhne až příjezd krásné tajuplné Ušny. Když se Ušna záhadně objeví po přepadení karavany poutníků, přilne k Džalanovi s tvrzením, že se objevoval v jejích snech a odmítá ho opustit. Ušna cítí neklid ostatních mužů a nabídne pomoc v jejich úsilí s podmínkou, že se nebudou ptát, proč a jak je schopná dovést je k úspěchu. V následujícím čase vede Ušna gang ke strašným činům a získá si tak úctu mužů a obdiv Džalana, který se do této tajuplné ženy vášnivě zamiluje. S rostoucím úspěchem nabývá na intenzitě i láska mezi Džalanem a Ušnou, až se tím oba uzavřou do svého vlastního světa. Už nevěnují pozornost svému okolí a svými činy zacházejí až příliš daleko, od krádeží materiálních věcí po zahrávání si s věcmi, se kterými si zahrávat není radno; s kradením energie, štěstí a dokonce i s uměním levitace. Překračují hranice nadpřirozena. Svět této dvojice a jejích zvláštních činů dosáhne k policejnímu úředníkovi Jetimu, který se za nimi pustí se třemi najatými lovci. Ve zmatku pronásledování se Džalan a Ušna nakrátko rozdělí, což vede oba k šoku a zoufalství. Po ztrátě štěstí, bohatství a přátel se přesto tato osudová dvojice opět šťastně shledá. Jejich vášeň zachází dál než kdy jindy, slibují si, že se nikdy znovu nerozdělí, i když by to znamenalo obelstít osud či smrtelnost. Ale život vždy přináší překvapení. (cuneus)

(více)

Recenze (21)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po shlédnutí jsem si kladl otázky: "O co vlastně přesně šlo? Je vůbec podstatné to vědět? Kdo rozhoduje o nesmrtelnosti? A dá se to pochopit?" Po konzultaci na CSFD, přemýšlení a googlování si stále kladu otázky, ale některým věcem už trochu lépe rozumím (přestože si myslím něco trochu jiného, než člověk, se kterým jsem konzultoval). ● Démon lásky, který vzešel od brány torii, napáchal zlo, vzbudil lásku a k bráně torii se zase navrátil. ● Láska jako oběť, která má očistit a přinést na svět něco lepšího (ptáci na bráně torii vylákali podle legendy z jeskyně slunko). ● Bůh (podle jiné verze "lovec démonů"), který dohlíží, může se mýlit, ale nakonec musí musí napravit chyby a dosáhnout rovnováhu. ● Údolí květů, které nemusí být pouze v Indii (skutečné existující místo, národní park pod UNESCO), ale na celém světě. ● Specifikum tohoto filmu je, že poskytuje množství různých výkladů a nezodpovídá zdaleka všechny otázky. Velmi by mě zajímalo, jestli ho chtěl režisér natočit přesně takto. Pokud ne, můžeme mluvit o "nedotažení" děje a scén, pokud ano, jedná se o geniální dílo. Protože nevím, jsou 4* bez diskusí. A doporučuji!!! ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v předchozí Samsaře se i zde Nalin Pan vrací k tématu koloběhu životů a karmické stopě, s níž se každý z nás rodíme na tento svět. Ale Údolí květin narozdíl od osobitě pojaté Samsary už sklouzává k poněkud vyumělkované nevěrohodnosti a ztrácí tak pojetí znázornění skutečných životních témat, která se týkají našich běžných životů a vnitřního cítění. Možná filmu také uškodilo zjevné "osekání" - v našich končinách se totiž objevila jen zkrácená asi 115minutová verze, zatímco existuje i 150minutová nesestřihaná podoba filmu, kterou bych taky rád někdy viděl. ()

Reklama

conery1 

všechny recenze uživatele

Píše sa rok 1836 a v Himalájskych priesmykoch číha Jamal so svojimi mužmi. Vzdajúc sa vykorysťovateľskej spoločnosti, pre život na slobode, oberajúc karavány o tovar, aby prežili. Po jednej olúpenej karaváne zostala tajomná kráska menom Ushna, aby sa pokúsila o nemožné. Spojiť dva osudy, ktorým to nie je dané. Nakoniec darujúc svoju nesmrteľnosť Jamalovi - umiera. Dnešné Tokio a nesmrteľný Jamal sa znova stretáva s Ushnou, ktorá od Himalájskeho stretnutia žije už svoj piaty život. Znova sa pokúšajú spojiť nespojiteľné. Príbeh končí Jamalovou smrťou a Ushna sa stáva znovu nesmrteľnou. Sú dané pravidlá. Ľudia mrú, rodia sa, ale láska zostáva - je nesmrteľná. Môžeme ju len okúsiť, na tú chvíľu čo sme tu. Krásny príbeh, kamera snímajúca detaily tvárí a tým ešte viac vťahujúca diváka do deja. Keď niekto s užívateľov nechápe čo pozerá napíše, že scény nie sú dotiahnuté. Podľa mňa nie je dotiahnuté ich chápanie. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mám rád tieto pokojné ezoterické a mystické filmy, pri ktorých aspoň na chvíľu strácam kontakt s platením účtov a chodením na šichty a pri ktorých si vytváram predstavu, že sa to deje mne a že ja som nesmrteľný ( akurát s tým skákaním by som to nepreháňal) a že aj mne sa raz pripletie do cesty tak megajebateľná, krásna žena s očami, ktoré by veselo prepálili balvan. Síce dlhý, ale neuveriteľne rýchlo plynúci film s nenormálne parádnym prechodom do Tokya, ktorý nemal, podľa mňa teda, chybu! ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je to napsané tak, že s nimi sympatizujete. Asi proto, že sledují cíl většiny z nás. Najít nejvyšší naplnění, najít ideálního partnera, býti vyvoleným. Oni dva to však dosahují bezohledným způsobem - kradou, loupí, zabíjejí, jde jim jen o sebe navzájem. Má smysl láska, která opomíjí druhé? Může taková láska skončit šťastně? K odpovědím budete provázeni nevšední cestou, uvidíte věci, jež vámi pohnou a zatoužíte po nich též, zažijete zvraty, jež nečekáte. Co však zůstane až to celé skončí? Zákon karmy? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Valley of Flowers je indický národní park, zapsaný v UNESCO. Leží v indickém státě Uttarakhand, hraničí s Nepálem a Tibetem. Název pochází od britského horolezce Franka S. Smithe, který v roce 1931 omylem do údolí zabloudil. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama