Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jo, De Palmu a jeho práci s kamerou můžu. Režisér si tentokrát vzal do parády vietnamskou válku a šílenství, které v ní některé vojáky postihlo. Hlavním hrdinou je voják, který se postavil svým spolubojovníkům, když unesli a znásilnili vietnamskou dívku. Jistě je to příběh o lidském šílenství, zlobě a násilí, kterého je člověk v krajní situaci schopen, ale zároveň je to příběh o lidské odvaze. Ono postavit se svým kamarádům, kteří s vámi procházejí peklem, navíc vám zachránili život, vyžaduje možná větší odvahu než se postavit nepříteli. Ne každý by toho byl schopný a možná ani ne hlavní hrdina v podání Michaela J. Foxe, kdyby nebyl ve válce krátce a neměl tak posunuté priority a zničenou morálku. Fox i Penn hrají naprosto famózně. Jen Foxovi jsem jeho roli moc nevěřil. Pořád jsem viděl toho komedianta a cestovatele časem. De Palma je za kamerou také sebejistý a skvělý a ještě hudba stojí za pochvalu. Jednu hvězdičku strhávám pouze za rozvleklé a pomalé finále. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který má jistě své kvality, ale je příběhově natolik odporný, že mu prostě vyšší hodnocení udělit nemůžu a nechci. Tady toho samoúčelného násilí a krutosti bylo opravdu moc a není to dějově zas až tak kvalitní, aby si ho film dokázal obhájit. Herecky dobré, Sean Penn vyloženě excelentní. Ale znova se na to už rozhodně nepodívám. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný film z vietnamské války, který v syrové podobě ukazuje - jak napovídá samotný název - nevinné oběti tohto válečného konfliktu. Nepřítelem v tomto snímku není ani tak druhá strana, tj. Vietnamci, ale je jím chování a jednání mezi pěti vojáky, z nichž pouze jeden zůstane svůj. Výborné scény, dobré myšlenky (místy možná patetické), skvěle zaranžované záběry a perfektně hrající herci a to vše podtrženo skutečnou událostí, jež byla předlohou pro vznik tohoto filmu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V porovnani s vietnamskymi dramami od Olivera Stonea, napriklad s CATOU (1986) alebo NARODENY 04. JULA (1989) s Tomom Cruisom sa mi tento pozdaval omnoho viac. Ale nie preto, ako v nom boli zobrazeni americki vojaci, ale kvoli pribehu, ktory ma z tych spominanych filmov zaujal jednoducho najviac. Nevadila mi ani pritomnost komika Michaela J. Foxa, ktoreho mam zaskatulkovaneho ako Martyho McFlya z trilogie NAVRAT DO BUDUCNOSTI, pretoze sa mi do tejto ulohy hodil a vobec ma to neiritovalo. Myslim si, ze reziser Brian De Palma ma talent, z jeho filmografie by som rad spomenul filmy: CARRIE (1976), OBLECEN NA ZABIJENI (1980), ZJIZVENA TVAR (1983), NEUPLATNI (1987), CARLITOVA CESTA (1993) alebo MISSION: IMPOSSIBLE (1996)... 14.10.2010 _______ Michael J. Fox - (Eriksson) +++ Sean Penn - (Tony Meserve) +++ John C. Reilly - (Herbert Hatcher) +++ John Leguizamo - (Antonio Diaz) +++ Don Harvey - (Thomas E. Clark) +++ Ving Rhames - (Reilly) +++ Stephen Baldwin - (Vojak) +++ Hudba: Ennio Morricone +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Další z řady snímků o Vietnamském syndromu nás přivádí k zážitkům bývalého vojína Erikssona, který nám svůj příběh naservíruje pěkně od podlahy formou vzpomínání při cestě vlakem. Film je naprosto nekompromisním svědectvím o zvěrstvech co se někdy ve válce dějí. Tentokráte si ale myslím že tvůrci zašli až "na kostní dřeň" vietnamské hrůzy. Michael J. Fox podává naprosto strhující výkon a u Seana Penna zase člověk tuší že se jedná o budoucího velkého herce. Celým filmem nás provází jemná podkreslující hudba geniálního Morriconeho. V jednom okamžiku mi ale přivodila opravdovou husinu. To prostě tento italský mistr umí na výbornou. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Keď mladý vojak stúpi na mínu, ďalší vojaci si fotia jeho mŕtvolu. Eriksson a jeden vojak si tiež idú pozrieť mŕtvolu, ktorá však teraz už leží na opačnej strane cesty. (Smok)
  • Natáčení probíhalo v Phuketu v Thajsku, scéna se železničním mostem pak v Kanchanaburu. (Monco)

Reklama

Reklama