Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clark Gable přesvědčuje Texasany ke vstupu do války s Mexikem, zatímco majitelka novin Ava Gardner se tak ocitá mezi dvěma osudovými muži.

Texas vznikl odtržením od Mexika v horkých revolučních letech 1835 – 1836, Mexiko však stát rebelů nikdy formálně neuznalo a odmítlo jeho připojení k americkým státům. O několik let později je Texaská republika zmítána politickým bojem o budoucnost, bývalý americký prezident Andrew Jackson, příznivce anexe Texasu USA, má silnou opozici v senátoru a bohatém rančeru z Austinu Thomasu Cradenovi (Broderick Crawford), na svou stranu však získá dobytkáře Devereauxe Burkeho (Clark Gable). Rozhodující slovo ale může mít generál Sam Houston, o jehož přízeň obě strany usilují. (dopitak)

(více)

Recenze (7)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Střílecí pohádka o začátku Texasu coby jednoho z dalších států USA. Gable už obstarožní, Ava Gardner sošná a omamující, i když pro slabší charaktery: žena, ze které jde strach. Vzhledem k tomu, že Gable je furt chlap, tak ho to nevyděsí, tudíž v tomhle ohledu nemusíme mít obavy. ____ Jinak je snímek přitrouble nevěrohodný a to, že zobrazuje reálné postavy - Sam Houston coby otec zakladatel má doslova a do písmene nejenom božský vzhled, ale i chování - mu z dnešního pohledu ubližuje ještě víc, protože podtrhuje jeho nesmyslnost. V závěru si padouši a hrdinové podají ruce (a to ještě před tím, než si nechají zašít vzájemně způsobené tržné rány) a nejspíš si i řeknou: Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina! ___ Potěšila mě rvačka dvou hlavních chlapíků - žádné efektní rvaní, žádná taneční choreografie: ti chlapi se zkrátka rvali, aniž by se ohlíželi na to, jak to bude vypadat. Zasazovali si rány, přestože byli zpocení, unavení a neheroičtí - netvářili se, že je to něco víc. Byla to prostě rvačka se vším odhodláním, záludností a snahou zničit protivníka. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Z toho všade prítomného amerického-lokálpatriotizmu ma už akosi strašne rozbolela hlava, pričom nepomohla ani tabletka proti bolesti v podobe « VENUŠE » Avy Gardner, na ktorú som sa dosť tešil, no nemala mi extra čo ponúknuť, okrem svojej fantastickej figúry, ale zase zručne sekundovala dvom „kohútom” Clarkovi Gableovi a Broderickovi Crawfordovi, ktorí sa medzi sebou takmer na konci vkusne pobili, keď úprimne: „Na to som sa tešil od samého začiatku” ! Každý z nich reprezentuje inú politickú IDEU, že najprv jeden druhému zachráni život pred nebezpečnými, indiánskymi Komančami, a neskôr naopak, aby Dev Burke chvíľu predstieral priateľstvo v ‹inkognito kabáte› , čo aj Tomovi Cradenovi extra lichotí, ale čochvíľa pravda výjde najavo, a tak typické medziľudské vzťahy sa poriadne vyostria... Zhruba dekádu a možno ešte o čosi viac » , a to konkrétne pred slávnou vojnou Severu proti Juhu, mali Amíci drobátko inakšie starosti, ktoré sa týkali TEXASU versus Mexika... PS: Rhett Butler je vhodnejšia alternatíva, ako citovaný Dev Burke, i keď je neuveriteľne natiahnutá ! ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až příliš politický western, který mě bavil jen v některých svých pasážích. Za nejlepší z celého filmu pro mě byla část, kdy se Clark Gable ocitl v táboře Apačů a poté následná scéna v dešti. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nenechte se vyděsit úvodní čtvrthodinou, která spíše než western připomíná politické drama z nejvyšší americké politiky. Když Clark Gable nazuje ostruhy a vyrazí randit za Avou Gardner, všechno dostane ten správný směr. Film o historii formování 28. amerického státu Texas naštve debilním koncem, ve kterém se padouši a hrdinové div nevezmou za ruce a s písní na rtech (ten dělá to a ten zas tohle) odtancují ze scény. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHY KILL A MAN FOR MISTAKE HE BELIEVE?!! Už po necelé čtvrthodince uvidíme mlácení indiána pažbou a ubodání k smrti. Film ovšem nepřináší jen násilí, ale také politické černoty. Bohužel je to starý western a tak nějaké velké panoramatické kochání krajinou a úchvatnými záběry se tu nedočkáme. Jeden z velkých problémů starých westernů. Gable ovšem pro mě odvedl všechno co mohl a závěrečný týmový deathmatch a následná bitka je to nejlepší z celého filmu. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama