Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Prakticky klasický sportovní film, kdy se z neznámého a podcenovaného mužstva stane šampion. Jenomže tohle není příběh ledajaký, jde v první řadě o boj s rasismem, o zrovnoprávnění černochů. Podívejte se na jména postav, možná vám něco budou řikat. Jedná se o příběh podle skutečné události a o kurevsky silný příběh. Obsazení je docela vtipný. Když řeknu, že výborně hraje Denzel, tak to může znamenat pochopitelně Washington, ale taky Whitaker. Cože? Jestli myslím Foresta? Ano, ten tam hraje taky dobře. A je i není Denzelův otec... Prostě kdo má rád inteligentní, spravedlivé, silné filmy, necht se na to koukne. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Další důležitý film popisující historii rasové nesnášenlivosti v americe, hlavní hrdiny ve filmech posuzuji podle toho, kolik překážek dokáže překonat. Pokud bych měl hovořit o překážkách v debatních soutěžích, tak nebyly v podstatě žádné o těch rasových nebudu hovořit. Cesta za vítězstvím nebyla tak obtížná jakou ji mohli ve filmu udělat, film je ale podle skutečných událostí a jestli Denzel Washington nic ve filmu nepřidal, jen dobře. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sympatický Denzel Washington mě úspěšně přenesl do let 1935-1936, kdy platila úplně jiná pravidla než dnes.. Příběh pana profesora Tolsona a jeho svěřenců z debatního kroužku mě vtáhnul na první dobrou, příjemně strávený čas v dobré společnosti se spoustou krásných myšlenek.. On už ten herecký ansámbl byl zárukou skvělé podívané - Washington, Whitaker a nutno dodat, že mladí jim sekundovali zdatně.. V podstatě je to smutné pokoukání, ovšem vyznívá s nadějí i vírou a to si cením, plus pochvalu ode mne zaslouží moc pěkný hudební podmaz.. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Eisele .. Perfektní odsýpající dvouhodinovka neznámého amerického dějepisu. Další střípek z dějin amerického začleňování černochů do společnosti, tentokrát z doby, kdy otrokářství dávno pominulo, ale nerovný přístup ohledně lidských práv pokračuje nadále. Tah na bránu je zcela evidentní, ale je podán přesvědčivě, zručně, byť zaručeně líbivou formou. Denzel Washington jako režisér vsadil na osvědčené schéma vyprávění s jasným tahem na bránu, který klopýtá přes tu emocionálně, tu dramaticky zabarvenou překážku. Přesto je jeho ruka režiséra pevná a nesklouzne do vyloženého kýče. Pomáhá mu silné téma a výborné herecké výkony. Sám jim stojí v čele, kdy svému mentorskému učiteli dodává své nezaměnitelné osobní kouzlo a razanci. Přehlédnout nelze ani duo Whitekar Denzel - Whitekar Forest ___ Přesně takový film bych pouštěl romské menšině jako důkaz, že cesta k začlenění do společnosti existuje a nevede přes nataženou ruku pro sociální dávky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Môj obľúbený herec Denzel Washington sa ukázal už v niekoľkých pročernoských filmoch, aby nám všetkým dokázal, že sú to superinteligentní a slušní ľudia. Čo nikto v 21. storočí ani nepopiera a neviem pre koho ten film bol, ale Denzel sa po jeho natočení mohol opäť kľudne usadiť v svojej peknej pohovke vo vile v Los Angeles a rozmýšľať o tom, ako sú tí afroameričania stále tak kruto prenasledovaní. Ako by nevidel, že v horných vrstvách vedeckej elity sa nachádza napríklad aj zástupca jeho menšiny, raper B.O.B., ktorý úplne vážne tvrdí, že zem je plochá a lety do vesmíru sú podvod: https://edition.cnn.com/2016/01/26/entertainment/rapper-bob-earth-flat-theory/index.html ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Uvedenie filmu sa časovo zhodovalo s celonárodne zvýšeným úsilím mestských debatných líg prinútiť stovky škôl v centre mesta a finančne postihnutých škôl, aby vytvorili diskusné programy. Medzi hlavné mestá patrili Denver, Philadelphia a San Francisco. (Arsenal83)
  • Film sa zvyčajne stretol s pozitívnymi recenziami, avšak v Detroit Free Press napísali, že film je natočený účelovo s ohľadom na možné ceny: „Seriózni filmoví diváci, najmä tí, ktorých priťahuje agresívna oscarová kampaň, pravdepodobne zistia, že balík bude nádherne zabalený, ale intelektuálne prázdny.“ (Arsenal83)
  • 19. decembra 2007 daroval Denzel Washington šek na $1 milión dolárov Univerzite Wiley na znovuzaloženie diskusného tímu. (erapo)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama