Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh zachycuje dospívání dvou bratrů v Itálii v 60. letech. Poté, co se nejmladší ze tří sourozenců Accio rozhodne předčasně ukončit studium semináře a vrátí se zpět do rodného města, začínají v rodině první nesváry. Mladý Accio se spřátelí s Mariem, který ho seznámí s ideou fašismu a Accio se zapíše do fašistické strany Italského sociálního hnutí. Naproti tomu jeho starší bratr Manrico, jenž pracuje jako dělník v továrně, je zarytý komunista a často iniciuje stávky. Odlišné názory bratrů na politiku s sebou přináší mnohé potyčky. Navzdory politice ale dokážou sdílet radosti i strasti. Vše, co život v 60. letech v Itálii přinášel nebo odnášel - dospívání, přátelství, lásku, ideály... (yuyanka)

(více)

Recenze (10)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Acci, nejmladší ze 3 sourozenců, vystřídá seminář za fašistické hnutí, to za komunistickou stranu. Vždycky to myslí dobře, horlivě, nekriticky, až se člověk musí smát. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tento výborný italský snímek jsem poprvé viděl v r. 2007 na MFF KV. Vzpomínám si, že se tento film (jehož název vlastně tvoří oxymóron) setkal tehdy ve Varech s příznivým ohlasem a velmi se líbil i mně. V hlavě mi utkvěla především tvář francouzské herečky italského původu Diane Fleri v roli postavy jménem Francesca, do které jsou oba filmoví bratři zamilovaní - mimořádná kráska! Při druhém zhlédnutí po téměř pěti letech jsem se ujistil, že tato sympaticky obsazená filmová adaptace románu "Il fasciocomunista" z r. 2003 od italského spisovatele Antonia Pennacchiho (zde chybně uveden jako Pannacchi) si mé plné hodnocení určitě zaslouží. Je to lidský, realistický (uvěřitelný!) a zábavný příběh z bouřlivé doby, který sleduje politické i osobnostní zrání temperamentního mladíka Accia po boku jeho bratra Manrica. Postava impulzivního Accia může připomenout Luciena Fleuriera z existencialistické novely "Mládí vůdce" ze souboru Zeď od J. P. Sartra - oba tak zoufale prahnou po sebevymezení a ideologické ukotvenosti, až je jejich tápání, pochybnosti a tvárná povaha přivedou mj. dočasně do náruče krajní pravice. Film však navzdory tragickému závěru vyznívá optimisticky a zanechává ve mně i dlouho po odeznění posledních titulků nezdolatelné přesvědčení, že se zde podařilo vzdát velmi působivý hold životu a rodině, bez špetky falešného patosu či citového vydírání. "Můj bratr je jedináček" je velmi dobrý film a jsem rád, že patřím k těm pár lidem, kteří ho u nás mohli vidět a poznat jeho neokázalé, ale o to cennější kvality. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o dvou bratrech, jejich neustálých hádkách a společné lásce k jedné dívce. Velmi zábavná je zde konfrontace bratra fašisty a komunisty a 5* je hlavně za defašizaci Beethovenovi Deváté přepsáním slov na oslavu světových bolševických vůdců. ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Talianski reziseri velmi radi roztvaraju rany minulosti a s velkou oblubou sa zameriavaju na najkontroverznejsie miesta narodnej historie. Tu si beru na paskal politicku situaciu v 60.rokoch, ktora sa nam odohrava na akoby za chrbtom dvoch vlastnych postav. Film, ktorym sa nic nedalo pokazit, no napriek tomu mu do 5 hviezdiciek chybala ta zvlastna esencia, ktora vas po dopozerani dostane uplne do kolien. ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Ekranizace Pennacchiho románu Il fasciocomunista z roku 2003, uvedená do kin pod názvem Mio fratello è figlio unico, jenž odkazuje na italský hit z roku 1976, se prostě povedla. Italové opět dokazují, že (podobně jako třeba Balkánci) umí otevřeně a s nadhledem vyprávět o těžkých tématech, v tomto případě o světonázorovém rozkolu komunismus vs. (neo)fašismus v jedné obyčejné italské rodině, potažmo v italské společnosti šedesátých let. Nechybí ani přesvědčivá romantická linka. Ačkoliv scénář je sem tam děravý a kupříkladu rodiče/sestra mohli dostat větší roli, pořád jde o příjemnou podívanou, jejíž nostalgický charakter umocňuje přehlídka dobových fiatů či kvalitní retro soundtrack. Celkově vzato: za mě palec nahoru, 80 %, mohu vidět znovu. [viděno v dubnu 2021 | komentář #19] ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Vývojový film v kulisách Itálie 6O.- 7O. let trochu schematicky, ale jinak přesvědčivě vypráví o tom, jaké to je mít otravné rodiče a za staršího bratra zářného frajera, napravovat svět a pořád přitom selhávat atakdál. Skvělý hlavní představitel, ruční kamera pasoucí se v krajinách lidských tváří, mussoliniovská Latina, jímavé ohlédnutí časem v závěru. ()

Reklama

Reklama