Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš KopeckýJiří Sovák v televizním zpracování slavného humoristického románu Kingsley Amise a Roberta Conquesta... Komedie o mužích, kteří si založili Metropolitní egyptologickou společnost, aby si uchránili alespoň částečnou volnost od manželek. Dokonale vybudovaný aparát nejprve vzbuzuje v ženách naprostou důvěru. Pravidelně ve čtvrtek se pánové scházejí v budově společnosti, o víkendech jezdí na semináře. O tuto společnost se však začne zajímat i policie. A teprve shoda okolností přinutí ctihodné anglické gentlemany Metropolitní egyptologickou společnost rozpustit… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Mishelen 

všechny recenze uživatele

Zatímco československá nová vlna v kinech skončila na přelomu let 1969/1970, v TV se nadále točily skvělé věci, řekl bych že v první půli sedmdesátých let úplně nejlepší (viz. Taková normální rodinka, Byli jednou dva písaři, Jana Eyrová, Alexander Dumas ml., Kamenný řád, Tři muži se žralokem, Zdravá vdova, Rome o Julie na konci listopadu, Za rok přijdu zas, Kráska a zvíře, Zvony pana Mlácena, atd. atd.). Televizní film Egyptologové patří k absolutnímu vrcholu televizní tvorby. Geniální myšlenka založit si společnost zabývající se starověkým Egyptem, aby pánové v dobrém společenském postavení mohli zakrýt svůj koníček - hýřit a chodit za ženskými. K tomu ta plejáda skvělých herců v nejlepší formě (úplně nej byl Sovák)! Opravdu povedené. Dopručuji i knižní předlohu, ta je taky výborná. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Metropolitní egyptologickou společnost tvoří pestrá směs nevěrníků, kteří své zradičky pěstují pod maskou amatérské badatelské praxe, v níž dosáhli takové přesvědčivosti, že to až vzbudí pozornost u zpravodajské služby. Současně za jejich zády žijí dvojím životem i některé z jejich drahých poloviček – a protože není jednoho odhalení bez druhého, pohled pravdě do očí uzavře – bezmála za přímého přenosu BBC – historii celého společenství. – Obdivuji, jak se Františku Filipovi podařilo jen stylizací postav a jejich interakcemi navodit dokonalou britskou atmosféru. Jakkoliv nikdo z protagonistů neustoupí ze své strohosti ani o píď a všichni své emoce zpravidla rozpouštějí v sebeironii nebo svému rozhořčení tisknou kultivované tvary – kraluje jim Jiří Sovák, proměňující se v závěru televizní polemiky s pravým vědcem v polského odborníka, v jehož přesvědčivém polsko-anglickém projevu uvízne nejen dotčený specialista, ale celý Londýn. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Skupina mužů si založí amatérskou egyptologickou společnost, aniž by měla o toto téma nějaký zájem. Ve skutečnosti jde jen o záminku k odpočinku od manželek a oddávání se volnočasovým aktivitám. Kus poctivého žertování nakouslého britským humorem tady je. K pozitivům se dá určitě přičíst i výkon Jiřího Sováka, který si v několika scénách i moc pěkně pohraje s hlasem. Celkem povedená inscenace, ale mohla být ještě trochu živější a svižnější. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace podle satirického románu Kingsley Amise. Toto je herecký koncert, lahůdka. A přitom tak jednoduché, minimalistické. Přesně tento druh humoru mám rád. Jiří Sovák jako Cambuslang tu exceluje, ale též Miloš Kopecký jako předseda Henwick a z žen zvláště Irena Kačírková jako jeho šarmantní manželka. Toto dílko patří mezi nejvtipnější z českých inscenací vůbec. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Už původní Amisova knižní předloha je ukrutně vtipná. Celý ten nápad, mít egyptologický spolek, který funguje jako krytí pro chlastání a děvky, je parádní. Navíc má spolek velmi sofistikovaná pravidla a nástroje proti odhalení. Když však žena jednoho z členů pojme podezření, je potřeba spustit všechny obranné mechanismy.... Bezva TV komedie i bezva knížka! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama