Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Rodinný

Recenze (54)

plakát

F. L. Věk (1970) (seriál) 

Pro mě absolutně nejlepší seriál. Srvnávání s ostatními seriály z dnešní doby je naprosto bezpředmětné. Tenhle seriál je proste někde jinde. Konkurenci bych viděl jen ve Sňatcích z ruzumu, V Elišce a jejím rodu nebo "Písařech". Plejáda těch nejlepších herců, bohatý děj, ale řekl bych že barva by tady nevadila. Zajímavé je tu i to, že zde zaznívá hudební doprovod častokrát jen jednou za celý seriál a pak už se neobjeví, což je zcela originální. Nejlepší scénka je ale stejně při návštěvě vlastence s nohotrapem J. Sováka. :-))))

plakát

Svatej z Krejcárku (1969) 

O P. Tučkovi jsem se dočet, že to byla velká naděje českého filmu ještě v době jeho studií a hodně se tudíž od něj čekalo. První film byl zklamáním a dokonce se prý neuváděl tento snímek v jeho filmografii. K další režii se dostal až ve filmu Stopař a ostatní filmy už ani nestojí za to zmiňovat. Tento nakonec oproti jeho ostatním je možná paradoxně nejzdařilejší, ale zdařilý není. Působil na mě dost zmateně, i když výkon F. Peterky a hlavně mého naprosto neoblíbeného herce V. Kotvy byly celkem ucházející. Kotva určitě každého překvapí. Tuček to asi myslel dobře, ale nějak se mu to vymklo z rukou, místami film zajímavý, místami nudný. Ano, na ženy patří přísnost, zvláště na kurvy a potvory a naivní dobrák bude za blbečka (nebo mu říkala bobečku?, no vyjde na stejno) a čeká ho už jen maximálně plivanec do tváře. Život je boj a musíme mít trošku lokty, jinak se v nás všechno to příkoří nahromadí a výsledkem je sekera v hlavě (teda aspoň v tomto filmu). Slabší tři hvězdy.

plakát

Raněný lučištník (1975) (TV film) 

Další z krásných filmů čs. televize. TV filmy z první poloviny sedmdesátých let se mi hrozně líbí a tento není výjimkou. Tehdy se to prostě umělo. Výborný scénář, výborní herci a příbeh, na který vás prostě baví koukat. Líbí se mi názor Snorlaxe, který to vystihl naprosto dokonale. Zvláštní efekty, 3D a podobný blbosti mě opravdu ve filmu nezajímaj, zvlášť když ten film má naprosto idiotský děj, ale tady prožijete 3D film i bez různých efektů a "vychytávek".

plakát

Papilio (1986) 

Celkem koukatelný film, i když J. Svoboda mi přijde, že všechno točí na stejný brdo. Film je hodně podobný pozdějšímu a možná zajímavějšímu snímku Svět nic neví. Role F. Renče je nezvládnutá a nepřesvědčivá, ale M. Kňažko je opravdu frajer, vynikající výkon. Tady je krásně vidět, že ženský se nechaj sbalit hlavně hovadama a machýrkama, stačí je oblbnout, a ony se pak samy svléknou atd. atd. a dokonce začnou žárlit na vaši milenku, manželku...ale to odbíhám. Film má dobrý námět, ale zpracování je nepřesvěčivé, vůbec na mě nedýchala doba protektorátu, ale spíš doba konce osmdesátých let, což si dobře pamatuji. Možná, že i to byl záměr. Přesto film stojí za nějaký to skouknutí.

plakát

Muž v povětří (1955) odpad!

Spolu se Slepicí a kostelníkem a Rybou na suchu pro mě nejhorší film Vlasty Buriana. Jedna z těch typických (po)stalinských agitek, i když možná ne tak brutální jako zmiňovaný film Slepice a kostelník. Od začátku do konce nesmysl, člověk se nemá čemu smát a na VB je znát pokročilý věk. Jakoby byl spokojenej s tím, že má hlavní roli a jinak se na to soudruhům komunistům vykašlal. Ani Sovák tady ještě není v té formě jak ho známe a snad jen role Hrušínského vyznívá trochu komicky. U mě odpad a ztráta času.

plakát

Král komiků (1963) 

Vcelku důstojná pocta králi komiků Vlastovi Burianovi krátce po jeho smrti. Celkově to na mě ale působí trochu rozpačitě. První polovina filmu je dobře setřihána a dotáčky pěkně ladí do děje. Ale pak se tahle myšlenka vytrácí a jde jen o to ukázat scénky z jeho filmů, které by snad opět měly dávat děj, ale já jsem ho tedy nepochopil. Přesto bych hodnotil jako jeden z nejlepších střihových filmů u nás.

plakát

Dva mrazíci (1954) 

Krásný animovaný filmeček s předními esy naší zábavy Vlastou Burianem a Janem Werichem. Po úspěchu pohádky Byl jednou jeden král se tito dva velikáni sešly opět, ale škoda že jen tak na krátkou chvíli. Mohl z toho klidně být celovečerák. Co víc dodat?

plakát

Silvestrovský koktejl (2013) (pořad) 

Tenhle střihový pořad je docela povedený. Pěkně sestřiháno, příjemná úvodní i závěrečná znělka a celkem slušný doprovod M. Dejdara. Scénky jsou pěkně namíchány od těch úplně nejstarších až po úplně nejnovější. Některé asi většina nezná, protože na Silvestra je málokdo doma. Ale především si tady vážím scének takřka zapomenutých, které se v TV jen tak nedávají. Je tady ale aspoň vidět, jaká zábava byla dříve a jaká je teď. Ta současná zábava ve srovnání s Werichy, Menšíky, Sováky, Kopeckými, Lipskými atd. atd. nesahá těmto skvostům ani po kotníky, i když je to někdy humor trochu zastaralý, ale výborně předvedený.

plakát

Paní Morálka kráčí městem (1939) 

K tomuto filmu jen několik připomínek, nebo spíš poopravení. Za prvé se v podstatě vůbec nejedná o komedii. První třetina filmu je vůbec dost depresivní a pak vše pokračuje na docela vážný téma o tom, že J. Marvan je vlastně podváděn nejen fyzicky ale i citově M. Glázrovou, která je tady pěkně odporná. To se týče i R. Šlemrové, která v tomhle dílku nehraje titulní úlohu, je jen představitelkou oné paní Morálky. Titulní úlohu zde má jmenovaný J. Marvan, kterému podle mě moc role "ze života" neseděly. Přeci jen ho radši vidím v komediální poloze. Film, který možná ani vzniknout nemusel a celý se tak nějak vleče. Jediné co stojí trochu ještě za zmínku je vzhled málo známé herečky E. Matouškové, na tu se koukat dalo.

plakát

Hovory H ještě po dvaceti letech (1990) (pořad) 

Kultivovaný, inteligentní a geniálně zábavný pořad, který už dnes v žádné televizi nenajdete. Navíc bez sprostých slov, takže by dnes Horníček neměl šanci se prosadit.:-( Staré černobílé díly jsou o něco lepší než ty porevoluční, ale i tak je to pořád na vysoké úrovni. Nejlepší díly s Werichem, Sovákem, Landovským a Pivcem. O něco později Horníček pokračoval s Hovorama v pořadu Hovory H z Paláce K. Po smrti Wericha zaujal jeho pozici u nás právě on.