Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1964. Charismatický duchovní Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší alespoň trochu uvolnit přísná pravidla církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a tvrdá ředitelka. Komunitou zmítají prudké politické změny, na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se ředitelka do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání kněze ze školy. Aniž by kromě své morální jistoty měla jediný důkaz, rozhodne se, že s ním poměří sílu svého přesvědčení v osobním souboji, který může mít katastrofální důsledky pro celou školu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Viola Davis, která byla nominována na Oscara za roli paní Millerové, se objevuje pouze ve dvou scénách. Prvním je přibližně 7 minut trvající dialog s postavou Meryl Streep, sestrou Aloysius. Ve druhé se objeví pouze asi na 10 sekund a nepromluví. (jezurka42)
  • Šál, který nosí postava Meryl Streep ve filmu, si herečka vlastnoručně upletla. [Zdroj: iDNES.cz] (AllieK)
  • Snímek obdržel 5 nominací na Oscara: za nejlepšího herce ve vedlejší roli (Philip Seymour Hoffman), za nejlepší herečku v hlavní roli (Meryl Streep), za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Amy Adams), ještě jednou za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Viola Davis), a následně za scénář (John Patrick Shanley). Ani jednu z nominací se mu ale nepodařilo proměnit. (POMO)
  • "Není to snímek o církvi," tvrdí autor. Aby se diváci "nezasekávali" na církevní problematice a hledali smysl filmu hlouběji, nechal režisér Shanley z většiny lokací odstranit krucifixy - přestože se celý příběh odehrává v církevní škole. (c.tucker)
  • Postava sestry James byla inspirována skutečnou učitelkou ve školce Johna Patricka Shanleyho, sestrou Margaret James. (HellFire)
  • Divadelní předloha byla velmi úspěšná. Měla 525 repríz na Broadwayi. (Elisebah)
  • John Patrick Shanley, scenárista a režisér, je zároveň aj autorom oceňovanej rovnomennej hry. V roku 2005 za ňu získal i najprestížnejšiu Pulitzerovu cenu. (murakamigirl)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama