Reklama

Reklama

Dvojí život knížete Václava

(TV film)

Obsahy(1)

Svatý Václav patří bezesporu mezi naše nejvýznamnější národní hrdiny. Pod jeho sochou se lidé shromažďují v přelomových okamžicích dějin. Svatý Václav se stal pro náš národ symbolem. Jaký ale doopravdy byl? Jak žil a jaké byly vztahy v jeho rodině? A kde nalezneme kořeny svatováclavské tradice? Režisér Vít Hájek se za pomoci odborníků pokusil pod nánosem mýtů, legend, polopravd a historických klišé odhalit skutečnou tvář tohoto bezesporu velmi zajímavého muže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

anatheman 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný dokument o osobnosti, která stojí na počátku našich národních dějin. Svatý Václav je zde rozebrán naprosto komplexně. Berou se v potaz otázky legend, historické reálie, archeologie a také svatováclavská tradice. Vše je pojato objektivně a očištěno od dezinterpretací, ke kterým docházelo v minulosti. Po zhlédnutí tohoto dokumentu je možné jedině tvrdit, že kníže Václav pro nás zůstane symbolem, jemuž bude navždy patřit naše zem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ano: dobře shrnuté závažné téma, ale proč tak zoufale nudně? Je to příběh sám o sobě plný napětí, krve, ideologie i zneužívání, tak proč nás příběhem provázejí špatně vyslovující historici vždy jen postávající u nějaké stavby? Chápu, že na to nebylo tolik peněz, kolik má na historické dokumenty třeba BBC, ale aspoň ten komentář mohli číst profíci. /7. 10. 12./ ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument a hlavně rozumný a historicky nezaujatý pohled na knížete Václava, ale nejen na jeho život, ale také i dopad na další politický vývoj země. K tomu je přidán i historický vývoj kultu sv. Václava jako patrona české země. Své názory poskytují především odborní historikové a archeologové jako např. Jiří Sláma, Petr Sommer, Josef Žemlička, Petr Kubín, Jan Frolík, Ivana Boháčová, Jarmila Čiháková nebo Jaroslav Šebek. Hudební složka: Václav Fiala ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru dokumentu je toto taková klasika s povídáním odborníků a vydáváním se za důležitými místy či předměty se sv. Václavem spojenými. Já to mám ale ráda, navíc, když je to přehledně, přístupně udělané, poctivě se v tom pracuje s podklady, nedává se jednoznačný závěr tam, kde existuje více možných řešení. A to vše Dvojí život knížete Václava splňuje. Mám dojem, že když se na tento dokument podíváte, budete důležité základy (a možná i něco navíc) o knížeti vědět a zároveň budete mít možnost přemýšlet, volit si z možných interpretací jeho počínání, osudů podle toho, co vám samotným připadá nejpravděpodobnější. Přesně takovýto shrnující dokument jsem potřebovala, když jsem takhle jednou o státním svátku naznala, že se mi toho od školy z hlavy hodně vykouřilo a chtělo by to prázdná místa (než se to vykouří znovu) zaplnit. 80 %. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dobře vyvážený dokument, který představuje osobnost svatého Václava ve vší možné šířku a pestrosti, jak nám historické prameny dovolují, a často přichází se zajímavými myšlenkami. Třeba že stačilo málo a zabít mohl Václav Boleslava (což domyšleno by znamenalo, že by se slavil svatořečený Boleslav), že je sice Václav představován skoro jako mnich, ale podle dobových zvyklostí musel mít ženu i děti, což se často opomíjí říct, atd. Zajímavá je ta rozpornost i v pozdějších dobách, kdy si sv. Václava přivlastnili katolíci i husité, nacisti i protinacistický odboj apod. Zajímavá historka o královské koruně, která nesměla a nesmí být znesvěcena nepříslušným jednáním, ale jistý Heydrich si ji dal na hlavu, no a víme, jak skončil. Snad jen prostřední část dokumentu trochu rozbředá dané téma, takže člověk ztrácí pozornost, ale jinak je to dobře natočené a vzhledem k minimu obrazového materiálu nakonec i dobře obrazově podložené. Plus komentář Petra Pelzera je pohlazením po duši, jako vždy. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama