Reklama

Reklama

Jak vycvičit draka

  • USA How to Train Your Dragon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tato dobrodružná fantasy komedie se odehrává v mytickém světě drsných Vikingů a divokých, oheň chrlících draků. Vypráví příběh vikingského mladíka jménem Škyťák, který žije na ostrově, kde je boj s draky součástí života. Škyťákovy dosti pokrokové názory a neobvyklý smysl pro humor nenachází příliš pochopení v jeho kmeni ani u jeho náčelníka, což je shodou okolností ... Škyťákův otec. Když je mládenec společně s ostatními teenagery zařazen do drakobijské školy, bere to jako svou šanci dokázat, že umí být bojovníkem. Pak se však setká, a posléze spřátelí, s poraněným drakem, což obrátí jeho svět vzhůru nohama. Co začalo jako jeden ze Škyťákových pokusů ukázat co v něm je, se mění v šanci ukázat nový směr budoucnosti celého kmene. (HBO Europe)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (1 771)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající animák. Jelikož mám raději Pixar, tak jsem od Jak vycvičit draka moc nečekal, ale tohle byla vážně paráda. Příběh je samozřejmě klasický happy-endový, to je jasné, ale scénář a dialogy jsou výborné a plně to vynahrazují staršímu publiku. Za celou dobu filmu jsem necítil žádné hluché místo a užil jsem si film od začátku až do konce. Hlavní hrdina, Škyťák, je velice charismatický a takový netypický viking, kterého si musí zamilovat snad každé dítě. Právě severská mytologie zde funguje na výbornou a hlášky s tím spojené jsou taktéž povedené. Není prakticky, co vytknout. Zdá se mi, že Rebelka hodně čerpala právě z tohoto filmu...100% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ryzí entertainment ve 3D balení. Za poslední dobu jeden z těch výrazně lepších animáků, co jsem viděl, který dokazuje, že Pixar již nemá tak neochvějné postavení v dané kategorii filmových děl, studio Dreamworks Stevena Spielberga se touhle povedenou pohádkovou fantasy snímkům Pixaru minimálně vyrovná. Škoda jen, že tvůrci animovaného světa Vikingů a jejich úhlavních dračích přátel/nepřátel rezignovali na funkci uměleckou a preferovali pouze rozměr zábavný, kdyby měl příběh ještě navíc nějakou hloubku a přesah, jak to u dobrých fantasy syžetů bývá zvykem, natočili by film nezapomenutelný a přelomový. Takhle je Jak vycvičit draka jen animákem zábavným a jedním z mnoha (dobrých)... ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem říkal, že Pixar není jediné studio, kde vznikají kvalitní animáky. Po jejich UP, (které pro mě bylo v jejich tvorbě spíš DOWN), jsem jen čekal, odkud zavane do této kategorie svěží vítr .... DreamWorks už se Shrekem nadělali dost průvanu, ale tohle je nádherný (ač "malinko" předvídatelný) příběh, skvěle nafilmovaný a s momenty, které vyvolaly emoce u animáku naprosto nečekané .... Nejmilejší letošní překvapení ... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Po skončení jsem si musel zkontrolovat rodný list, abych se ubezpečil o tom, že je mi tolik, kolik mi je, neb jsem se utvrdil v tom, že jsem evidentně lehce zesenilněl, když jsem s dojatou slzou na krajíčku toužil také opatřit si svého vlastního černého draka, který plive navlas stejnou kanonádu jako ‚plazma gun‘ z Dooma III, a má vyrenderované tak smutné oči, že mě to bralo za srdce celou stopáž. Nemá to úplně dokonalou animaci, ani příběhovou linku, ba co víc, ve dvojrozměrném světě to příliš táhne oči tam, kde si diváci v kině s brýlemi blaženě vzdychali, ale sakra… má to momenty, které děti nepoberou, vtipu přehršel, parádní Powellovu hudbu, a apokalyptické finále jak z lepšího RPG-čka. 4 a ½. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Will Davies, Dean DeBlois, Chris Sanders | Hudba: How to Train Your Dragon by Cressida Cowell | Produkcia: Bonnie Arnold | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Dreamworks Animation, Pacific Data Images | Rozpočet: 165 miliónov $ | Tržby: 494,878,759 $ || Studňou úspechu u akéhokoľvek filmového diela je tematická a typová súrodnosť s divákom, a samozrejme prítomnosť banálne zábavných postavičiek. How to train your dragon obsahuje všetko z hore uvedených, a je tak predurčený k úspechu - dokonca by sa mohlo povedať, že u všetkých vekových kategórií vĎaka síce všeobecným, ale inteligentne príjemným psychologickým pasážam medzi otcom a synom, a hlavne s časťami o zodpovednosti k rodnému kmeňu, ich očakávaniami a predsudkami a z toho vyplývajúcimi činmi, či už racionálnymi, alebo prevažne emočnými. Animačná stránka diela je bez pochýb na najvyššej úrovni čo sa mimiky postáv týka, ich gestikulácia je najviac trafná k tomu, čo v živote môže človek odpozorovať v spoločnosti a prírode. Vzľadom k tomu, že drakov odpozorovať v prírode nemohli ani samotní tvorcovia, pričleňujú drakom už overene fungujúce ľucké gestá a mimické prejavy od ľudí. A to je ten faktor, ktorý robí How to train your dragon v mojich očiach nesmrteľným kusom v radách animákov - nikde som totiž nevidel nič tak krásne-zábavné, ako oči Nočnej fúrie. Celé je to samozrejme umocnené Powellovými epickými, no pritom rozprávkovými harmóniami. To nevysvetlitené plus k dokonalému zážitku však i tentoraz chýba, no i tak je to film s ratingom Must see! ()

Galerie (137)

Zajímavosti (31)

  • V knize je drak Bezzubka ten nejobyčejnější druh dračí rasy - hnědák obecný. Ovšem ve filmu je naopak ten nejvzácnější - Noční běs. Knižní verze Bezzubky se přitom nápadně podobá filmovému druhu hrůzák hrozivý. (legenda)
  • Při hledání sestřeleného draka uhodí hlavní hrdina do větve, ta se vymrští a udeří ho do obličeje. V dalším, vzdálenějším a čelním záběru však tato větev chybí. (Mr.Hudson)
  • Na začátku je při ukázce vesnička ošklivá, sešlá a kolem nejsou žádné lesy. Když se však hlavní hrdina vydá hledat draka, vidíme v okolí mnoho stromů a zeleně. (Jardaboss)

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Reklama

Reklama