Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

Toren 

všechny recenze uživatele

6/10. Tak na první pohled (vizuálně) odporný film s nesympatickým hlavním hrdinou a vlastně šíleně depresivní atmosférou, který je v kolonce "vánoční snímek" jsem snad doposud nenarazil. Dyť děcka z toho musí umírat! Ale víte co? Fakt zvedám palec za odvahu a velkou snahu jít na to úplně jinak, než ostatní animáky. Carreyho hlas je fantastickej a Zemeckis rozhodně má nápady... jen ta forma tomu prostě dle mého nesedí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tohle je typická ukázka, že peníze a technologie ve světě filmu neznamenají všechno. Zemeckis se nechal okouzlit trikovými možnostmi a především technologií 3D filmařiny, takže větší pozornost než postavám a příběhům věnoval bombastickým vizuálním efektům a z dojemného vánočního příběhu se stala trysková jízda nad střechami domů viktoriánského Londýna. Existuje podstatně civilnější, méně výpravná, ale o to emocionálně silnější verze pod názvem Duch Vánoc, která Dickensovu předlohu vystihuje nepoměrně líp. Tohle si užijí spíš diváci, kteří upřednostňují akční a popkornovější filmový styl. Obsazení Jima Carreyho, navíc přehnaně nalíčeného tak, že by mohl konkurovat babě Jaze z Mrazíka, posunulo navíc Zemeckisovu verzi mnohem blíž ke komedii, než by Dickens byl kdy zamýšlel. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zemeckis rozhodně ví, jak využít třetí prostor, neumí se ale krotit. Atmosféra je fajn, horové momenty velmi potěší, je ale neuvěřitelná škoda, že efektní atrakce dostala přednost před kouzlem původní povídky. Naprosto většinu filmu tak tvoří vata. Efektní, plastická, ale zbytečná a velice záhy monotonní. Vánoční koleda by se klidně mohla jmenovat "O staříkovi, co dvě hodiny někam padal a strašně u toho řval". Zarážející je také velká rozdílnost kvality animace různých charakterů. Proč je Vydřigroš jako živý, zatímco pouliční pěvci jsou jak ze Shreka a Vydralův duch zůstal na úrovni první Mafie? ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nemám moc ráda cizí pohádky, ať už ty Andersonovy hororové, nebo jiné světové plné všelijakých divných příšer a nestvůr. Tahle ale strašně připomíná ty české - za zlým starým lakomým dědkem postupně přicházejí tři duchové a snaží se o jeho nápravu. A jak to tak chodí, nakonec vše dobře dopadne, děda zmoudří, stane se hodným a moudrým a ještě pomůže mnohým dalším ve svém okolí. Ano, přesně tohle člověk očekává od milé vánoční pohádky. Navíc svým vcelku akčním zpracováním a hodně dobrou animací přiláká i dospělé diváky. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Zemeckis každým z dalších svých filmů natočených v motion-capture jen dokazuje, že jeho nesporného režisérského talentu je škoda při užití takové techniky a pokud nebude pracovat se stejnými prostředky, s jakými James Cameron stvořil Avatara, budu doufat v jeho návrat k celuloidu. Vánoční koleda je z technického hlediska opět o krok dál, postavy jsou bohužel stále mrtvolné a celý film prostý jakýchkoliv emocí a chladný jako psí čumák. Zemeckisovo zalíbení v 3D navíc zavinilo výskyt naprosto zbytečných a pouze na efekt stvořených průletů krajinou, které jen natahují stopáž filmu, neboť samotný příběh je prostinký a dal by se s přehledem odvyprávět za necelou půlhodinu...a tak je nastavován všemožnými atrakcemi. Zemeckisovi se mnohdy daři budovat hutná atmosféra, která mne párkrát příjemně překvapila až hororovým nádechem a celkově má náladotvornost filmu hodně blízko k Dickensově tvorbě.Ve výsledku se jedná o celkem zábavnou atrakci, která nezapře talent svého tvůrce, stále si ale stejně jako u Beowulfa musím říkat, o kolik by to bylo lepší, kdyby to bylo natočené klasicky...tak snad příště, Roberte. 60% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Většina filmu se odehrává v roce 1843, kdy Charles Dickens "Vánoční koledu" napsal. (NIRO)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama