Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři mladí spolubydlící z Tel Avivu, dva kluci a jedna holka, se snaží nevnímat politické konflikty a raději se soustředit na svoje životy a lásky, tedy žít v jakési únikové „bublině“. Tvrdohlavá Lulu pracuje v butiku, nápadný Yali vede trendy kavárnu a Noam, který prodává v obchodě s hudbou, tráví víkendy vykonáváním služby na kontrolním stanovišti Národní Gardy. Když se Noam zamiluje do Ashrafa, mladého Palestince, rozhodnou se pomoct Ashrafovi zůstat nelegálně v Tel Avivu. Obléknou ho do moderních izraelských šatů, dají mu hebrejské jméno, nechají ho pracovat v Yaliho kavárně a společně oslaví toto mírumilovné soužití na plážové párty. Jejich utopie se však kvůli politické a sociální skutečnosti na Blízkém východě zhroutí. [MEZIPATRA 2008] (Brněnská 16)

(více)

Recenze (42)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Něco je špatně - zadám si do vyhledávače romantický film, předepsaný v týdnu Season Challenge Tour a připadám si jako Malý princ, co právě přistál na Gay planetě (možná nějaká zaktualizovaná reedice), neboť je hnedle druhou nehetero romantikou v pořadí... Je možné, že blízkovýchodní teroristická poetika na trhu zoufale chybí, ale pro mě bublina nucené neokvětinové bezstarostnosti, konfrontované s politickými nesváry, splaskla dřív, než se stačila nafouknout... no a intimní scény to vzhledem k mému zaměření přirozeně nemohly vylepšit, i kdyby se herci rozkrájeli, no a že se nerozkrájeli... Tak snad příště, někde na místě, kde nosí kalhoty jen jeden z páru. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Víc než polovinu filmu jsem neměl ani páru kam chtějí tvůrci příběh nasměrovat a ani jsem nebyl v očekávání něčeho konkrétního, víceméně jsem se nudil. Naštěstí pak film už chytl svoji formu a směřoval k trochu nečekanému konci. Musím vyzdvihnout velice civilní herecké výkony, které nevypadaly ani na chvíli nuceně a zajímavou kombinaci hned dvou závažných témat homosexuality a etnických nepokojů v Izraeli. 60% ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem by me zajimalo, zda uz tento film videli vsichni fanousci Zkrocene hory:-)? Film je dobry, dalsi z rady izraelskych filmu, ktere poukazuji na neresitelny problem mezi Izraelem a Palestinou. Tady ocima mlade svobodomyslne a prevazne homosexualni komunite v Tel Avivu. Herecke vykony presvedcive. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další izraelský film, o němž jsem toho dopředu moc nevěděl a který mne velmi překvapil. Po nedávno shlédnutém Yossi & Jagger (2002) od stejného režiséra (aha !), kde mne překvapila homosexuální tématika v izraelské armádě, jsem tady už z údivu prakticky nevycházel .-). Co se týče otevřenosti některých sexuálních scén byla Zkrocená hora (2005) jen čajíčkem. Na stranu druhou se mi líbila právě ta otevřenost jakou nám Eytan Fox předložil. Každý chce milovat a být milován. Nikomu na to neupírám právo. Pokud by se děl odehrával třeba někde ve Švédsku, měli bychom tu film o partě přátel (americký seriál Přátelé mi to dokonce chvilku připomínalo), kteří spolu bydlí, tráví volný čas a sdílí podobné názory na politiku a svět. Do jejich bytečku si přivádí partnery a milence a normálně spolu žijí. Někdo to tu přirovnal k filmu Samotáři, já říkám spíše Šeptej... Bohužel, děj se odehrává v Izraeli v Tel Avivu. Toto dříve arabské město nyní izraelské, je častým terčem plastinských sebevražedných atentátníků, které tam posílá Hamás. Násilí plodí násilí a katastrofa potká i hrdiny tohoto snímku. Tenhle film nestraní Izraeli, ani Palestině. Tenhle film je o mladých lidech, kteří zkrátka chtějí jen žít ve světě bez násilí. Hrdinové nejsou zatíženi křivdami a mstami po prarodičích, nedělí je rozdílné náboženství a přesto zasáhne násilí i je.... Snímek není politickou agitkou - je o lásce dvou mladých mužů. O lásce která nezná hranice s checkpointy a vysokými zdmi mezi Izraelem a Jordánskem. * * * * ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Snímek zpočátku připomíná epizodu seriálu přátelé, jen s tou vyjímkou, že dva kluci z party jsou teplí, to by ve Státech asi neprošlo. Tel-Aviv je krásné místo k žití, ostrov civilizace Blízkého východu, ráj pro všechny včetně homosexuálně orientovaných. Na palestinské a jordánské straně taková svoboda nepanuje a mladý Ashraf prchne bez dokladů do Izraele, tam, kam ho srdce táhne. Narazí na partu ze seriálu Přátelé a románek je nabíledni. I když se tel-avivští intelektuálové vyhýbají politice a chtějí jen bezstarostně žít, nakonec je politika stejně dostihne, jako každého v téhle zemi. Problémy dvou etnik dřív nebo i později semelou každého, semlely kdysi i mne, když jsem v Izraeli žil. Toto je opět jeden z netradičních, ale o to zajímavějších pohledů. Důležité poselství filmu- i když Ashraf toužil sebevíc po svobodě a volnosti, v krizové situaci se přimkl ke starým tradicím a kráčel v jednom šiku s bratrem z Hamásu. A to je třeba míti na paměti, když začínáme být humanisticky sentimentální...75% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama