Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (562)

Aky 

všechny recenze uživatele

Příběh trvalého vztahu dvou žen a jednoho muže je sám o sobě atraktivní a zajímavý. Doba a kostýmy jeho vyprávění velmi napomohly. Přes vnější líbivost jsem měl dojem, že všechno zůstává jaksi na povrchu. Pro všechny tři to muselo být zvláštní, pro ostatní neznámé trvající trauma, ale ve filmu vidíme spíše banální popisy nevěr, touhy po následovníkovi a chvilkových zamilovaností, které by nestály za pozornost, nebýt nádherných hisotrických kulis. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Keira v dalším kostýmním historickém spektáklu, tentokráte však s minimálním rozpočtem a herecky schopným protihráčem, který Keiru mnohdy i zastiňuje. Ralphova sterilita je pravým protikladem Keiřiny hyperaktivity i co se týče hereckého projevu, kde u mě tentokráte zvítězilo minimalistické herectví. Ralph v roce '08 potřetí a potřetí dokonale. S Keirou jsem viděl už jen jedno kostýmní představení (Pýcha a předsudek) a tady si mě získala více, její hrdinka to rozhodně neměla lehké (která žena také před dvacátým stoletím měla, že ano) a na to, co všechno ji osud nadělil to zvládla rozhodně s přehledem, ode mě tedy klobouk dolů. Zmínit bych měl i režiséra jménem Saul Dibb, kterého do budoucna určitě budu sledovat, na to, jaký měl rozpočet předvedl docela pěkné divadélko. Pochválit musím také Rachel Portmanovou za její hudební doprovod, který je v každém filmu velice příjemným pojítkem k vizuální stránce filmu. Vévodkyně se sice ze začátku zdála býti odměřenou sondou do života jedné (před zhlédnutím absolutně neznámé) postavy anglické historie, avšak už po deseti minutách jsem se do příběhu zakousl a vychutnával si toto výživné sousto po celých 110 minut. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Dráma o tom, ako to kedysi mali ženy ťažké, hlavne keď nedali nejakému bohatému šľachtickému konzervatívnemu vypatlancovi mužského dediča. Ralph Fiennes zahral vojvodu skvelo, postavu bezcitnú, strnulú a chladnú. To najlepšie na filme sú však kostýmy, výprava a celkom slušná hudba. Príbeh tiež nebol zlý, dokázal udržať moju pozornosť, ale ani som zase z neho nevýskal od nadšenia. Oceňujem však, že sa v základnej schéme držal historických udalostí zo života G. Cavenndish. Ja osobne si však neviem predstaviť, žeby som odvrhol, ponížil a odmietol lásku tak krásnej a múdrej ženy len za to, že mi neporodila syna. Mám dve dcéry a pre mňa sú tou najväčšou výhrou :). Keď to vojvoda pochopil, bolo už neskoro, niekedy sa už veci nedajú vrátiť späť. 65/100 ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +jednoznačně Keira, dobrá výprava, vhodná hudba, dobře napsané postavy -žádný epický velkofilm nečekejte, Ralph ani Dominic mě moc neokouzlili, český dabing (hlavně u Keiry)/// Vévodkyně je takové historické mikro drama vztahující se jen na pár osob a hlavně na události v manželství obou hlavních představitelů. Dokáže zaujmout, je to čitelné a nikterak překombinované, jen je to ve výsledku takový malý film./// Celkem 68%/// ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I love you in the way I understand love..“ Svázanost korzety i konvencemi, vášeň proti rozumu, pokrytectví svěcené mocí.. Kostýmní přehlídka, která měla několikrát prostor k vnesení patřičných emocí, ale Saul Dibb byl proti. Fiennes má aristokratický chlad v krvi, herectví K.Knightley založené na těkání očima, mimických pohybech zkratovaného androida a poměřování brady s Robertem Z'Darem však vstřebávám jen stěží.. Tak mě napadá, mít v té zvláštní době malou kliniku s ultrazvukem a sálem k provádění potratů, vyděláte majlant.. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film byl často různě spojován s princeznou Dianou, která byla přímým potomkem Cavendishů. Keira Knightley však veškeré spojitosti odmítla a řekla, že postava Georgiany je zajímavá sama o sobě. (ČSFD)
  • Modrý kostým Keiry Knightley (Georgiana) je založen na dobovém portrétu skutečné vévodkyně. (Aknah)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama