Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

HAL 

všechny recenze uživatele

Brilantně napsaná úvaha o historii lidstva, a o vývoji a významu náboženství v dějinách. Když se ale od nápadité premisy nikam dál neodrazí a zůstane u bezdějových úvah, tak vlastně vůbec nejde o film. V mnoha ohledech genialita, pročež lituji že jsem se jí tak dlouhé roky vyhýbal, což říkám právě jako milovník inteligentních sci-fi povídek - protože nic jiného Man from Earth není, jen nástřel nápadu (který je geniální, ale ne zas až tak originální - viz postava Hoba Gadlinga ze Sandmana), silně postrádajícího jakékoli rozpracování do nějakého děje. Takže ne, není to film, ale je to skvělé - a na 10/10 nejdu jen kvůli překvapivě hloupě doslovnému závěru. 8/10 ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Člověk se tak nějak naladí na nějaké sci-fi. Já sám jsem teda očekával od filmu The Man from Earth s tímto plakátem něco o chlápkovi, který přežil armagedon a sám jediný bude brousit ulicemi opuštěného města a aby to nebyla úděsná nuda, tak na něj z trosek domů budou skákat hladový zombíci, anebo poctivé sci-fi o nějakém ztraceném kosmonautovi na exotické planetě. To všechno jsem očekával a pln dychtivosti pustil. Dokoukal a říkám si, že akce tam moc tedy nebyla, na mezigalaktické dobrodružství také nedošlo, byl to ale po čertech zajímavý příběh. Alespoň do půlky. SPOILER. Jakmile z pána vylezlo, že dělal i Ježíše, bylo to už na mne zase moc sci-fi. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi konverzačka, ve které díky skvěle napsanému scénáři téměř vše skvěle do sebe zapadá a funguje jako dobře namazaný stroj. Komorní atmosféra a vyprávění hlavního hrdiny dodává na atmosféře, už samotný jeho příběh je poutavý a úžasně se poslouchá. Otázky, které divákovi vyvstávají na mysli, jsou často zodpovězeny a pokud ne, tak jsou velmi šikovně zamluveny dalším poutavým vyprávěním, tudíž na ně zcela zapomene. Na výsledném dojmu se podepisuje také excelentní hudební podklad. Herecké obsazení vcelku dobré, jen některé tváře mi na role profesorů neseděly. Výsledný dojem je na čistých 5*, jelikož na Pozemšťana jen tak nezapomenu. Ostatně, zkuste si představit sebe v roli Johnových přátel poslouchajících jeho vyprávění...Věřili byste? :) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Co kdyby člověk z doby mladšího paleolitu přežil do dneška? 140 století a v každém z nich by se měnil.…. Stejně jako divadelní hra stojí tento příběh na konverzaci, která je poutavá, napínavá i odlehčená. John vypráví tajemné příběhy ze své historie skvělému publiku, kterým jsou jeho kolegové – antropolog, archeolog, křesťan, psycholog. A mezi nimi JÁ! MŮŽE TO DOKÁZAT? MŮŽOU MU TO VYVRÁTIT? Herecké výkony nevnímáte. Jen obdivuji jaké množství textu musel J.Billingsley zvládnout. Hudby není moc, ale je přesně tam, kde má být. ZA KOHO MNE POKLÁDÁTE? DÁVÁM VÁM VOLBU. KDYŽ ŘEKNU ŽE NE, BUDETE MÍT JISTOTU? Všem, kteří jsou schopni naslouchat vřele doporučuji! PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ **** ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plný počet dát nemůžu, ale čtyři hvězdy na film, ve kterém se nedělá nic jiného, než že se kecá v jedný místnosti, to postačí. Pozemšťan je zajímavý film se zajímavými myšlenkami. Celou dobu vlastně povídá a povídá a divák čeká, až se zmíní o Ježíšovi (protože nic jinýho dneska nezaujme víc, než téma Ježíš). Tam pak scénárista lehce přežene, aby mě dokázal šokovat a pak si na to nabalí jednu z těch zajímavějších konspiračních teorií. Je to zajímavě pojatý a dialogy napsal asi samotný Bůh, protože jsem se nedokázal odlepit. A to se málokdy povede u filmu, kde žádná akce ani napětí vlastně není. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Jerome Bixby začal scénář psát již v roce 1960. Dokončil ho na smrtelné posteli v dubnu 1998. Jedná se tak o jeho poslední scénář. (Terva)
  • Producent Eric D. Wilkinson v roce 2007 veřejně poděkoval uživatelům BitTorrentu, kteří Pozemšťana pirátsky šířili, a uvedl, že to film zviditelnilo mnohem více, než finančníci očekávali. Také vyzval fanoušky, aby si koupili DVD nebo přispěli. (Terva)
  • Na začiatku filmu, kedy všetci pijú whisky, je viditeľné, že je fľaša z polovice prázdna. O niekoľko sekúnd neskôr je už takmer plná. (Circumscriptor)

Reklama

Reklama