Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

HAL 

všechny recenze uživatele

Brilantně napsaná úvaha o historii lidstva, a o vývoji a významu náboženství v dějinách. Když se ale od nápadité premisy nikam dál neodrazí a zůstane u bezdějových úvah, tak vlastně vůbec nejde o film. V mnoha ohledech genialita, pročež lituji že jsem se jí tak dlouhé roky vyhýbal, což říkám právě jako milovník inteligentních sci-fi povídek - protože nic jiného Man from Earth není, jen nástřel nápadu (který je geniální, ale ne zas až tak originální - viz postava Hoba Gadlinga ze Sandmana), silně postrádajícího jakékoli rozpracování do nějakého děje. Takže ne, není to film, ale je to skvělé - a na 10/10 nejdu jen kvůli překvapivě hloupě doslovnému závěru. 8/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na stránke csfd som prehliadol vysoko hodnotené sci-fi?? Takmer neznámy herci, jedna miestnosť, zaujímavá debata. Viac tento film nepotrebuje. Skôr ako poctivý film to pripomína tv inscenáciu. Bežný muž z dnešnej doby tvrdí kolegom- učiteľom , že je jaskynný muž a má 14 000 rokov...Pre dnešného diváka odkojeného na Transformeroch, Ironmanoch a Riddickoch to pravdepodobne bude nuda. ja som uviazl niekde uprostred. Zaujímavá debata na všemožne témy, prevažne historické, zájde občas na hranu, zvlášť ak ste veriaci. Ak si ani nepripúšťate možnosť, že tento jaskynný muž rozprával s Budhom je zároveň Ježišom Kristom, celá biblia, nov ý a starý zákon sú bludy, tak sa filmu radšej vyhnite. Môžte mať na jeho monológ a výklad rôzne názory, isté je, že na všetko mal odpoveď. Možno nie vždy uspokojivú, ale mal. Za málo peňazí pomerne veľa muziky, ale celkovo trochu preceňovaný film, ktorému miesto v top 300 na csfd neprináleží. Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Film s hĺbkou v malých detailoch, konverzačne maximálne vyvážený, po vzhliadnutí šokujúci. Núti premýšlať o bytí a nebytí, smrteľnosti a nesmrteľnosti, viere a pochybnostiach. Kde je hranica ľudského racia? Pútavý príbeh vypovedaný v jednej diskusii s priateľmi...no myslím, že viac môže pútať v knižnej podobe ako vo filmovej. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že nás Richard Schenkman nezavedl na přechod sci-fi žánru vesmírného prostředí vesmírných lodí, válkami v galaxii a v boji mezi lidmi s nadpřirozenými bytostmi. Vše krásně v prostředí chaty, teplého krbu, usednutí a vyprávění s dokonalým scénářem a sedmi herců, kteří přikořenili tuhle krásnou výpravu Johnova příběhu. Cokoliv je možné. Máme dvě jednoduché možnosti. Můžeme to úplně roztrhat, zničit jeho logiku, nebo to můžeme přijmout a užit si to. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tento film vyvolává další spoustu existenciálních otázek, které by byly skvělým námětem pro sequel. Co kdyby byl ten náš Kromaňonec škaredý, nesympatický a totálně vypatlaný debil? Seděl by místo v honosném domě se skupinkou decentních intošů v nějaké zaplivané šestce bez obsluhy a líčil partičce horníků, jak tehdy šukal Věstonickou Venuši a ostatní by do mlžného oparu cigaretového kouře nadšeně oponovali, že takové kozy rozhodně neměla? Přešli by poté plynule k tomu, co za patoky se chlastaly za Piláta Ponského, což by nepochybně vyvolalo další palčivé otázky lidského blití či neblití? Co kdyby je následně nakrmil historkou, jak se jedno slunné dopoledne roku třiatřicet vypotácel s trojkou v žíle po celonoční kalbě z nějakého jerusalémského pajzlu, s opicí za krkem omylem zabloudil na Golgotu, kde se ho nějaký posraný centurion snažil legitimovat a když ho poslal do tyče, měli jak na sviňu Římani na skladě párek hranolů 10x10 a roztomilou sadu patnácticentimetrových hřebíků? Chtěli by hned jeho kumpáni k Vánocům nová játra, nebo by ho nutili chodit po rozlitém pivu, aby byla legrace? Byli by vyslyšeni, kdyby Budha nepořádal ty survival kurzy? No, snad se to někdy dozvíme! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Celý film bol natočený na filmovom ranči Aqua Dulce, ktorý sa nachádza v Kalifornii. (MikaelSVK)
  • Producent Eric D. Wilkinson v roce 2007 veřejně poděkoval uživatelům BitTorrentu, kteří Pozemšťana pirátsky šířili, a uvedl, že to film zviditelnilo mnohem více, než finančníci očekávali. Také vyzval fanoušky, aby si koupili DVD nebo přispěli. (Terva)

Reklama

Reklama