Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na stránke csfd som prehliadol vysoko hodnotené sci-fi?? Takmer neznámy herci, jedna miestnosť, zaujímavá debata. Viac tento film nepotrebuje. Skôr ako poctivý film to pripomína tv inscenáciu. Bežný muž z dnešnej doby tvrdí kolegom- učiteľom , že je jaskynný muž a má 14 000 rokov...Pre dnešného diváka odkojeného na Transformeroch, Ironmanoch a Riddickoch to pravdepodobne bude nuda. ja som uviazl niekde uprostred. Zaujímavá debata na všemožne témy, prevažne historické, zájde občas na hranu, zvlášť ak ste veriaci. Ak si ani nepripúšťate možnosť, že tento jaskynný muž rozprával s Budhom je zároveň Ježišom Kristom, celá biblia, nov ý a starý zákon sú bludy, tak sa filmu radšej vyhnite. Môžte mať na jeho monológ a výklad rôzne názory, isté je, že na všetko mal odpoveď. Možno nie vždy uspokojivú, ale mal. Za málo peňazí pomerne veľa muziky, ale celkovo trochu preceňovaný film, ktorému miesto v top 300 na csfd neprináleží. Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček za to, že jsem se nenudil a nechal se bez problémů vtáhnout do mystifikační diskuse v chatce kdesi snad na okraji pustiny. Podobných příběhů je celá řada a hra na otázky a odpovědi, které lze obtížně dokazovat i vyvracet, může trvat celou věčnost. Více než filmové plátno by příběhu dozajista slušela prkna, která znamenají svět. A přitakávám jedné z postav, že po skončení rozhovorů je dobré si pustit Star Trek... ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Myšlenka za plný počet; bohužel není tak silná, aby utáhla celý film v té podobě, v jaké nám ho Schenkman připravil. V silných momentech jdou televizně-inscenační kulisy stranou, když se však v počáteční fázi napětí pomalu buduje, jsou spíš na obtíž. Přesto nelze než tleskat pokusu otřást s představami, které jsou ve většině z nás zakořeněné jako něco nezpochybnitelného, a to pouze a jenom proto, že nám byly předloženy určitou autoritou. Myslíme si, že známe dějiny lidstva, známe však pouze jejich interpretaci. Orientace na náboženství, které samo o sobě je založeno na křehké víře, je tu přece jen o něco silnější, přesto ani věda se všemi svými údajnými nezvratnými důkazy (aktuálně např. o globálním oteplování či klimatických změnách) si zdaleka nemůže být jista. Pozemšťan rozhodně stojí za zhlédnutí a úvahu, jako plnohodnotný snímek však nefunguje. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdy jsem neřekl, že jsem nesmrtelný, jen starý." Jsem rád, že jsem mohl být přitom, když uprostřed jedný inteligencí nabitý místnosti padla zásadní otázka "Co když ... ?". Od té chvíle mi oči odmítaly opustit monitor, mozkový závity nestíhaly pracovat a duší se šířil ohromný pocit spokojenosti. Je mi jedno, že se snímek nestydí za svou lacinost, že herci při minimálním pohybu nespálili snad ani jednoho jouleho a že teorie poletující vzduchem vzduchem svou divokostí přesahují mou chudou fantazii, protože já jsem spapal návnadu i s navijákem a naprosto odevzdaně jsem se bavil. Za posledních 25713 let, který jsem na týhle planetě prožil, jsem viděl jen málo originálnějších snímků. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

O tom, jak strohá forma vykrystalizovaná z finanční nouze může být nejenom plně funkční, ale navíc i divácky atraktivní, asi hodně ví nezávislý (tenhle pojem je hodně široký) režisér Richard Schenkman. Svůj tvůrčí záměr díky malému, v amerických poměrech takřka malichernému, rozpočtu, metamorfoval do podoby čistě konverzačního (ve své podstatě ryze divadelního) kusu podle scénáře amerického autora sci-fi Jerome Bixbyho. Ten se byl ovšem ukázal onou nosnou částí, která je ve struktuře dobrého snímku nezbytná. Čistě konverzační sci-fi bez jediného zvláštního efektu, s prakticky neznámými herci, dodržující divadelní jednotu místa i času, odehrávající se totiž prakticky cele pouze v jedné místnosti, které je navíc v podstatě toho slova strhující, to zní až neuvěřitelně, ovšem je to fakt. Nepochybná intelektuální síla, která je ukryta uvnitř dialogů, v nichž nejde ani tak o sci-fi zápletku, ale o možnost analyzovat základní filosofické a náboženské otázky. Byť by to celé bylo myšleno jen jako umělecká mystifikace, ta významová dualita je zvláště v dnešní postmoderní době skutečně přitažlivá. Vždyť co je dnes skutečně nezpochybnitelné? Jak přistupovat k realitě podléhající přechodným vědeckým teoriím? Richard Schenkman přinesl cenný důkaz, že vskutku dobrý film nestojí na rozpočtu, rozhodující roli hraje nápad a invence. Ruku v ruce s tím natočil skutečně chytrý a moudrý film... Podobné filmy: Svět podle Prota ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Celý film byl natočen na dvě poloprofesionální kamery Panasonic DVX100. (assass1n)

Reklama

Reklama