Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Myšlenka je větší pomník než katedrála." Cituji z filmu Kdo seje vítr. Myšlenka je to co je potřeba k vytvoření příběhu, ať už jde o film, rozhlasovou hru nebo knihu. Myšlenka o tom, jací jsme a jak přemýšlíme o věcech, nejlépe o takových, které jsou mimo naši dosavadní zkušenost. Od toho lidské myšlení je. Podstatné není věřit, podstatné je objevovat a porozumět, dělat závěry na základě už známého. A o tom je i Muž ze Země. Způsob reakce ostatních, jejich otázky a osobní postoje byly podle mě absolutně přesné. Cokoli navíc by jen rušilo, naopak když John mluví o ohni a je slyšet krb, je to naprosto krystalicky čisté. A pro Bixbyho asi věc, jak se rozloučit se světem. 4.10.2011 Věčnej život, věčná osamělost, věčná opuštěnost. Vzpomínky na minulost se postupně tříští do dílčích obrazů a vjemů, který sotva držej pohromadě. Mezi jednotlivejma zábleskama paměti se roztahuje tma, plameny vzpomínek se rozpadaj na menší ohně, pak na plamínky svíček. Dokáže člověk držet v hlavě dojmy ze zážitků, který mu dřív připadaly nesmazatelně vrytý do mozku? Spousta vjemů postupně upadne v zapomění, knot svíčky dohoří. Někdy ale třeba je možný nějakej plamen živit silou vůle, silou lásky. Když nic jinýho, vzpomínka mi musí zůstat. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Myšlenka filmu je perfektní, o tom by šlo natočit sci-fi jako kráva. Film dokáže vyvolat velmi nevšední pocity, ale v celkovým pohledu to v podstatě není nic geniálního, jak to tu někteří vynášejí do nebes. Jak říkám, nápad hodně dobrý, ale zpracování bych si já osobně představoval trochu jinak. Z mého pohledu tomu docela ublížil i konec, který byl prostě už přespříliš. Každopádně se ale jedná o zajímavý počin, který dokáže docenit především vědecko-fantasticky laděný divák. 70% ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Člověk se tak nějak naladí na nějaké sci-fi. Já sám jsem teda očekával od filmu The Man from Earth s tímto plakátem něco o chlápkovi, který přežil armagedon a sám jediný bude brousit ulicemi opuštěného města a aby to nebyla úděsná nuda, tak na něj z trosek domů budou skákat hladový zombíci, anebo poctivé sci-fi o nějakém ztraceném kosmonautovi na exotické planetě. To všechno jsem očekával a pln dychtivosti pustil. Dokoukal a říkám si, že akce tam moc tedy nebyla, na mezigalaktické dobrodružství také nedošlo, byl to ale po čertech zajímavý příběh. Alespoň do půlky. SPOILER. Jakmile z pána vylezlo, že dělal i Ježíše, bylo to už na mne zase moc sci-fi. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Hodinky neměří čas, hodinky měří jenom samy sebe." Zajímavá myšlenka přežvýkaná přístrojem na vyrábění hloupých filmů. Škoda. Po takových berličkách, jaké mi snímek naservíroval, nemůžu vůbec nic z toho brát vážně. Bylo by zajímavé, kdyby si tohle vzal do pácu můj oblíbený mistr blábolivých snímků Linklater. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Prvních 5 minut jsem si říkal, co jsem si to sakra pustil. Ovšem pak se rozjelo vyprávění tak poutavé, že jsem až nevěřil svým očím. Vypadá to jak z devadesátých let, odehrává se to v jedné místnosti se 7 herci za pár šupů, a stejně je to jeden z nejpůsobivějších filmů, které jsem za dlouhou dobu doma viděl. Dal bych si prequel. 😄 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Celý film byl natočen na dvě poloprofesionální kamery Panasonic DVX100. (assass1n)

Reklama

Reklama