Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Silný, lidský film, který je místy možná až příliš vlídný a mírumilovný, na to, abychom v něm viděli ten náš svět, který je většinou šedý a krutý. Softley staví především na kvalitním hereckém duu Spacey-Bridges, kteří tuhle ne právě lehkou stylizaci zvládají jako staří mazáci - civilně a s přehledem. Konkrétně Spacey v některých emotivních polohách přímo expoloduje (v dobrém slova smyslu). Nejpěknější na filmu je stejně jako v novějším Faunově labyrintu dvojí možnost chápání příběhu. Film je v zásadě rozdělen do tří částí: v první věříte, že je Prot mimozemšťan, poté nastane zlom a vy už jste nadobro přesvědčeni, že je duševně nemocný... když v tom vás poslední veletoč vrátí na rozcestí a vy si můžete vybrat. Eventuálně brát obě varianty. Velice kvalitní, kultivovaný film, kterému za to, že ze mě po velice dlouhé době dostal pár slz, přidám pátou hvězdu. 90% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je K-Paxan mezi herci. Okamžitě putuje do mé 5-ky, protože to co tady předvedl je něco nepopsatelného. Jeho podání Prota je tak přirozené, nenucené, zahrané s lehkostí a nadhledem. Scénář je moc pěkný a nemá žádné vyloženě slabé momenty, nenudil jsem se ani vteřinu. Dokázaly mě upoutat už i úvodní titulky díky nádherně nadpozemské hudbě. Jeff Bridges v roli přihrávače taktéž přesvědčivý a ostatní osazenstvo blázince určitě nepůsobilo rušivě, ať už šlo o "královnu", "smraďocha" ... Momenty, kdy Prot kreslí oběžnou dráhu své planety, nebo když popisuje minulost v hypnóze, či když uzdravuje ostatní pacienty, to jsou momenty, které patří k tomu nejlepšímu z celého filmu. Překvapivě skvělá podívaná, která vynesla Kevina Spaceyho mezi mou TOP5 :) ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mierne zdĺhavá, ale za to zaujímavá a príjemná konverzačka. Dej krásne plnylulý, jednoducho nevyskakuje z určitého tempa. A tak sa pomalinky naťahuje , a naťahuje, až k prekvapivo obojstrannému záveru. Vraví Prot pravdu? Alebo sa s doktorom len zahráva? Isto budete mierne sklamaní, že odpoveď nie je až taká jednoznačná. Na druhú stranu, kto má rád filmy s nezodpovedaným koncom (ako ja), nebude vôbec protirečiť. Výborné herecké výkony Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgesa. Odporúčam na kvalitný, večerný oddych. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Filmy mě nestačí překvapit. Pořád se totiž objevuje něco, co už je vcelku dlouho na světě, já o tom tolik neslyšel, film neviděl a pak nestačím zírat. Svět podle Prota je výborně promyšlený, ale ve skutečnosti plně lidský film, na které se pokaždé kouká nejlépe. Stačí dobrý nápad, perfektní zpracování a poslední, nejdůležitější ingredienci, geniální herce. A tady se setkají rovnou dva tváří v tvář: Pacient Kevin Spacey a doktor Jeff Bridges. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lahůdka stojící na hluboké studii psychických poruch, ale zejména na virtuozitě Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgese. Děj se ubírá pomalým téměř pohodovým tempem, ale přitom v každé minutě je přítomné napětí a nesmírná divákova zvědavost, jak to vlastně je. Úspornými prostředky, mezi nimiž čelné místo zaujímá mimozemšťanský úsměv Spaceyho, se zde dosahuje maximálního účinku po všech stránkách, z jakých se dá film hodnotit. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Natáčelo se od 13. listopadu 2000 do března 2001 v Kalifornii a New Yorku. (Varan)
  • Archivní fotografie z výroční knihy, na níž je Robert Porter, je autentický snímek Kevina Spaceyho během jeho vysokoškolského studia (1977). (don corleone)
  • Alfre Woodard hrající Claudii Villars byla oceněna Image Award v kategorii nejlepší herečka. (Terva)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama