Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jaře roku 2006 se dokumentarista Pavel Koutecký chystal dokončit největší projekt svého života. Po třináct předchozích let měl totiž jedinečné privilegium natáčet Václava Havla v práci i v soukromí, měl přístup do míst, kam jinak nikdo nesmí, a se samotným prezidentem uzavřel dohodu, že až skončí jeho druhé funkční období, smí záběry použít. Pavel Koutecký se bál a těšil zároveň. Stovkami hodin natočeného materiálu se však nakonec probíral někdo jiný. Pavlův život skončil nečekaně a tragicky na jaře 2006. Nelehkého úkolu se ujali jeho přátelé a spolupracovníci v čele s Miroslavem Jankem. Kromě čtyřdílného televizního seriálu vznikl celovečerní film, který dnes uvidíte. Významné okamžiky v životě Václava Havla tu střídají zdánlivě všední události, a i když jsme často svědky lehce pikantních chvilek, nikdy nemáme pocit nepatřičnosti či bulvárnosti. Havel, ač charismatický muž s obrovským vlivem, byl také jenom člověk. A tento film daleko přesahuje hranice portrétu. Je to svým způsobem kronika, album, kterým listujeme a uvědomujeme si skrze jeho obrazy i střípky svých vlastních životů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (561)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +hodnotný dokument po obsahové a "historické" stránce, pohled na prezidenta Havla jako na obyčejného člověka, občas příjemně vtipné, filmem projde mnoho známích osobností, dočkáme odhalení nebo odkrití některých událostí -časová osa není pro nezasvědceného diváka moc přehledná, film už kolikrát vynechává samotné proslovy nebo Havlovy výstupy na veřejnosti, z velké části pohled pouze do zákulisý/// Pro mě zajímavé a poutavé, místy opravdu zábavné. Těžko se rozepisovat, abych nezklouzl k hodnocení nebo psaní o politice, na kterou má každy nějaký názor. To ale patří do diskuze nebo prostě jinam. O dokumentu řeknu, že je určitě záslužný. Těm kdo ho neviděli bych ho určitě doporučil. Pojednává o žijící postavě z dějepisu a taky o obyčejném člověku, který stál na neobyčejném místě a podle mě se zasloužil o hodně. Za několik let to bude dokument ještě hodnotnější./// Celkem 77%/// ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o "pouhý" dokument, to nás - zaplněné kino - doslova vtáhlo do děje. Být v blízkosti s jednou z největších osobností naší historie, vnímat s ní převratné dějiny ale i řadu vtipných a paradoxních situací, to mi zatím nenabídl žádný jiný podobný snímek. Ještě více jsem si uvědomil jedinečnost a výjimečnost Václava Havla. Díky pane prezidente nejen za Váš nadhled a humor! ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Unikátní mozaika složená z útržků situací během Havlova prezidentování má především dramatický charakter (nejistota z demokracie, smrt Olgy, krize Klausovy vlády - nástup ČSSD), osobnost exprezidenta však přibližuje i prostřednictvím lupů na saku, zavřené kavárny Slavia, Billa Clintona, Rolling Stones, Ladislava Špačka nebo Miloše Zemana s becherovkou. A já přiznávám, že historie devadesátých let nepatří k mým silným stránkám, proto děkuji Pavlu Kouteckému, že mi připomněl pískot Dagmar Havlové v Poslanecké sněmovně i legendární Zemanův přeřek, to vše v pozoruhodně soudržném a vtipném celku. 80% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Demokracie omezuje ty, kteří ji berou vážně, a zaroveň dává téměř neomezené možnosti těm, kteří jí pohrdají." Taková jsou slova našeho bývalého prezidenta, jehož lidskost a upřímnost sálá z každého okamžiku Občana Havla. Tenhle až neuvěřitelně otevřený a intimní dokument disponuje několika momenty, které mi ještě nějakou dobu pravděpodobně utkví v hlavě; ať už je to rozhovor se Zemanem, který na mě snad poprvé v mém krátkém životě teenagera působil skutečně chytře a sympaticky, nebo příjezd prezidenta Clintona, který zas výborně sedl mé americky založené části duše a připomněl jí doby, kdy Spojené státy ještě patřily k obdivovaným světovým mocnostem. Osobně bych do "prezidentské kuchyně" nahlédla klidně ještě o několik minut déle, byly momenty, které by si dle mého názoru zasloužily víc než několik málo sekund, ale to by pak do oběhu taky asi mohl někdo pustit všech 40 tříhodinových kazet. Občanu Havlovi jakožto dokumentu dávám nakonec čtyři hvězdičky, ačkoliv občan Havel jakožto člověk by jich ode mě dostal plných pět. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Sinéad O'Connor našemu národu jednou vzkázala, že bychom si měli Havla vážit. Kdyby totiž nebyl v jednu chvíli nasraný, tak bychom neměli to, co máme teď, čili naší zem. Já s ní souhlasím, nevím sice do jaké míry byl ex-prezident nasraný, jestli lítali židle a půlitry nebo to prostě byla jen duševní záležitost. A právě to se snaží nastínit dokument Pavla Kouteckého. První co mě napadlo, byla myšlenka, že Václav Havel má neskutečnou trpělivost, poněvadž snášet za sebou neustálý dech dokumentaristy po dobu 13-ti let je vážně unikum. Navíc v některých situacích jsem byl ohromen, zda má vůbec Koutecký soudnost (např- skon Olgy Havlové). Na druhou stranu debaty, které se mezi politiky vedli byly brilantní a třeba takovej Zeman byl při rozmluvě strhující (ač bych to vůbec nečekal). Jen tak pro informaci, já nepatří mezi ten typ lidí, který je s českou politikou obeznámen dokonale. Popravdě, to co se tam děje, je mi úplně šuma fuma a ač nám učitelé omílají, že správný občan by měl vědět, co se v jeho vlasti děje, tak v některých situacích je i lepší nevědět a raději nepátrat. Každopádně jsem vždycky rád, když se naskytně možnost seznámit se blíže s některou osobností a když se navíc jedná o někoho tak cool, tak jsem ještě radši. Vašek Havlů je prostě pravej českej řízek! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (12)

  • Václav Havel šel do tohoto projektu jen s tím, že film bude mít premiéru několik let po ukončení jeho funkce. Obsah je totiž místy politicky "nekorektní". (duklak2)
  • Václav Havel si prý na štáb natolik zvykl, že jeho přítomnost vůbec nevnímal. (duklak2)
  • Film byl roku 2008 nominován na cenu LUX Evropského parlamentu. (JoranProvenzano)

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

15.06.2014

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Bára Kopecká za film DK o kontroverzním a uznávaném architektovi Davidu Kopeckém. Film je podle poroty hluboce autorskou výpovědí… (více)

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno