Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Tomáš (T. Materna) musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi (P. Zedníček) a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné „učení“ i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem, jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška (A. Neubauerová) a za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

BS 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že můj devítistý hodnocený film bude trochu jiná kvalitativní třída, ale i o téhle české televizní záležitosti se dá říct, že je to kvalitní film, který je pro české prostředí dosti atypický. Celkem příjemné překvapení a solidní čtyři hvězdičky. // Nemůžu nechat bez povšimnutá, že Adriana Neubauerová je roztomilé děvče :) ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh pro děti je to sice místy poněkud kruté, ale takový už je život. Není to klasická pohádka, ale spíš příběh pro děti s fantazijními prvky (kouzelná babička L. Havelkové), dětští herci nejsou dokonalí, ale ta cukrářova dcera je moc hezká. Výborný Pavel Zedníček, jako vždy, slabší mistr cukrář Ivan Urbánek. Rozmýšlel jsem o čtyřech hvězdách, ale více než 70 % to opravdu není a tři hvězdy jsou u mne 50 - 70 %. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo vysoké hodnocení filmu. Moc jsem nečekal, že by tohle mohlo být kvalitně hodnoceno. Není to špatné a na hodinku sledování se to skousnout. Když ovšem vydržíte příšerný zvuk. Ten mi kazil zážitek. Jinak ale prvorepublikovou dobu miluju a sladké taky. A ta láska mezi takovou dospívající mládeží je docela roztomilá. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hezké sépiové filtry, retro-atmosféra a ucházející výkony dětských představitelů, navíc natáčeno v městečku, kam jsem chodila na základní školu:) Bohužel mi ale dost vadilo, že hlavní hrdina byl ustrkován snad každou osobou, se kterou přišel do styku (až na kouzelnou babičku) a pořád byl bez vlastního přičinění "omylem" v průšvihu. Když se ale podívám na současný hnůj považovaný za českou pohádku, je tohle vysoký nadprůměr. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Tento film mi v době jeho zrození úplně unikl a teď mě mile překvapil. Má náladu, kameru, hudbu, herce, vše je vyvážené a to, že se vleče, nevadí. Jako vánoční pohádku pro děti to lze chápat jen v případě, že jsou děti otrlé, protože útrapy hlavního hrdiny jsou chvílemi velmi nesnesitelné a stále stupňované. Film dobře působí i jako dokument určité doby. Mile mě potěšil Pavel Zedníček, ostatně jako vždy, když ze sebe přestane dělat pitvorného blbečka a skutečně začne hrát. Ráda se znovu podívám. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Jimramově. Část filmu se odehrávala i v areálu bývalých vojenských kasáren, kde se natáčel seriál Četnické humoresky (1997). Natáčelo se také na zámečku Karlštejn. (marabart)

Reklama

Reklama