Reklama

Reklama

Tintinova dobrodružství

  • USA The Adventures of Tintin (více)
Trailer 2

V 50. letech 20. století v Bruselu si mladý novinář Tintin koupí na trhu miniaturní model lodi známé jako Jednorožec. Obtěžují ho ale důstojník Interpolu Barnabáš a sběratel lodí Ivan Ivanovič Sacharin, kteří se od něj neúspěšně pokoušejí model získat. Tintin si jej odnese domů, ale tam se loď nešťastnou náhodou rozbije při honičce jeho psa Filuty s kočkou. Z lodi pak vypadne pergamenový svitek a zakutálí se pod komodu. Mezitím poznáváme nešikovné policejní detektivy Tkadlece a Kadlece, kteří jsou na stopě kapsáře Aristida Silka. Poté, co Tintin navštíví Námořní knihovnu, aby zjistil víc o historii Jednorožce, se vrátí domů a zjistí, že Jednorožec byl ukraden. Podezřívá Sacharina. Obviní ho z krádeže, ale když si všimne, že Sacharinův model není rozbitý, uvědomí si, že existují dva modely Jednorožce. Tintin se pak vrátí domů a zjistí, že tam byli zloději. Filuta mu ukáže svitek, ale vyruší je příchod Barnabáše, který je později zavražděn při pokusu získat Jednorožce zpět. Tintin si svitek uloží do peněženky, ale druhý den ráno ho Silk okrade. Později je Tintin unesen a uvězněn Sacharinovými komplici na lodi Karaboudjan. Dozvídá se, že Sacharin uzavřel spojenectví s lodním personálem, aby převzal kontrolu nad lodí. Na palubě se Tintin setkává s Archibaldem Haddockem, kapitánem lodi, který je permanentně opilý. Tintin, Haddock a Filuta nakonec posádce uprchnou na záchranném člunu... (TV Nova)

(více)

Videa (37)

Trailer 2

Recenze (1 101)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tintina potápí jeden zásadní fakt, a tou je jeho komiksová předloha s ústředním hrdinou, kterému podle mého mínění schází charisma a mé sympatie. Komiksový seriál šel zcela mimo moje zorné pole i v době, kdy jsem patřil do cílové věkové skupiny. Na druhou stranu je nutné přiznat Stevenu Spielbergovi, že z omezeného prostoru, které mu svět komiksu nabídl, dokázal vytěžit maximum a stvořit typickou indianajonesovskou dobrodružnou jízdu odlehčenou spoustou povedených fórků a ztřeštěných akčních kousků. Indiana Jones má ale velké plus právě v hlavní postavě sympatického dobrodruha s nedbalým zevnějškem a rozhodně ne dokonalého, kdežto slušňák Tintin s ulízlým účesem nemá zkrátka jiskru a spíš nudí. Oproti Indiana Jonesovi nejsou většinou zajímavé ani vedlejší postavy s výjimkou věčně alkoholem nasáklého kapitána a jeho záporňáckého protihráče. Po pravdě řečeno, ani samotný příběh nemá potenciál diváka strhnout, ale je tady ta úžasná Spielbergova schopnost okouzlit především mužské publikum všech věkových kategorií dobrodružnou podívanou, díky níž se i staří fotříci rádi vrací do raně teenagerského věku, kdy hltali brakové brožované knížky s křiklavými obaly. Navíc je tu ještě tradiční Spielbergův profesionální perfekcionismus a velké možnosti díky předchozím komerčním hitům skýtá i velkorysý rozpočet. Výsledkem je velmi slušná a v rámci současné popkultury i vysoce nadprůměrná komerční podívaná, v podstatě akční velkofilm pro celou rodinu. Navíc Spielberg dobře chápe možnosti animovaného filmu a dokáže kouzlit s kamerou i s počítači tak, že k tradičním indianajonesovským kouskům přidává ten rozměr, který je možný pouze v animovaném filmu. Spielberg si zároveň se svými diváky i tak trochu hraje a přidává odkazy ke svým předchozím slavným kouskům a zkuste hádat, komu je např. podobný jeho marocký emír. Nemusím se k Tintinovi hned tak vracet, ale z letošních očekávaných animovaných velkofilmů mě oslovil asi nejvíc a každopádně drtivě porazil např. Ranga a mnoho dalších. Celkový dojem: 85 %. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Technicky perfektná jazda s množstvom vizuálnych nápadov, ale vnútorne neosobná, a ftipná už vôbec nie. Vám snad prilnula niektorá z postáv k srdcu? Či vás rozosmiala dvojica frňákových “Kadlecov”? Mám podozrenie, že je to celé iba prvá z upútaviek na budúcu turistickú atrakciu v Universal Studios. GENIÁLNA akčná jazda v Maroku tomu len nasvedčuje (spolu s opernou scénou jediný highlight filmu). ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Mozna je Tintin prilis vernou poctou predloze, nez aby dokazal prorazit komiksovou stenu svyho charakteru. Tam, kde je Indy muz z masa a kosti, je Tintin jen nevyraznym zrzavym chlapcem z papiru. Spielberg je stale ten hravy vizualni kejklir a bravurne prolamuje dalsi technologicke hranice, ale pod povrchem napadite prace s filmovou reci se skryva detsky prosta latka, ktere chybi podvratny humor, narazky pro dospele i emoce, ktere nas nuti zatinat prsty do sedacky a trast se strachy o naseho hrdinu, ktery uz-uz pada do propasti. O necem svedci, ze jsem se z apatie probouzela vyhradne na sceny se psem, ptakem zaporakem nebo (T)kadlecem na druhou. 6/10 ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava, k níž mám ale jednu zásadní výtku. Podle mě podceňuje diváka. Nevím, proč je potřeba, aby Tintin každou očividnou věc a každý nový poznatek přeříkával nahlas a následně oznamoval, co bude dělat dál. Tohle na mě působilo, jakoby tvůrci předpokládali, že v publiku sedí parta pitomců, které je potřeba vysvětlovat, co se děje a proč. Nevím, jestli to tak je v předloze nebo ne, a ani mě to nezajímá. Jinak jsem se smál dost často, což se mi stávalo i u kresleného seriálu a což je zároveň to jediné, co mi v souvislosti s tím seriálem utkvělo v hlavě :-) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Klukovské snění filuty Spielberga, kterému podtrhává koberec jen zbytečná megalomanie, jež místy zabíjí prostor pro jemnou finesu. Ale jinak jsem se na téhle vlně vezl od začátku jako malý parchant. Tintin je krásně jednoduchý, radostný a přímočarý film, na němž nemá cenu cokoli sáhodlouze rozebírat. Steven vyhmátl něco, co mě kdysi drželo hodiny a hodiny bez dechu při četbě dobrodružných románů. Krásnej biják. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (48)

  • Ve scéně, kdy kapitán Haddock poprvé spatří Tintinova psa, zvolá: "Obří krysa ze Sumatry." Ve filmu Braindead: Živí mrtví (1992) od Petera Jacksona, který film Tintinova dobrodružství produkoval, je zdrojem nákazy, která mění lidi v zombie, právě krysí opice ze Sumatry. (ing.Frosty)
  • Hergé je umělecký pseudonym Georgese Remiho. Vznikl jako slovní hříčka na základě francouzské výslovnosti jeho iniciál v opačném pořadí: R. G. Jeho komiksové sešity o Tintinovi byly přeloženy do více než 100 jazyků a prodalo se jich více než 250 milionů výtisků. A stále se prodávají. (POMO)
  • Předobrazem Jednorožce je francouzská loď Soleil Royal, která poprvé vyplula v roce 1669. (HellFire)

Související novinky

Tintin dostane hraný film

Tintin dostane hraný film

19.10.2020

Podle francouzského serveru Figaro se filmař Patrice Leconte (Muž z vlaku) chystá natočit hranou adaptaci známého komiksu Tintinova dobrodružství. Snímek tak nebude mít nic společného s animovaným… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama