Reklama

Reklama

Srbský film o mladom nadanom matematikovi Novicovi, ktorý navštevuje vysokú školu v Belehrade a snaží sa prekonať svoje postavanie medzi študentami v škole. Neskôr sa začne stýkať so šéfom hooliganského gangu Reljom a ten ho zatiahne do nebezpečného prostredia rasizmu hooliganov a skinheads. (God Thor)

Recenze (57)

dzira 

všechny recenze uživatele

Nechtěný rozpad Jugoslávie, nesmyslné sankce, brutální bombardování letectvem NATO, uloupení Kosova, ztráta domova pro statisíce Srbů, nezaměstnanost, kriminalita.... Nespravedlivá minuilost, složitá současnost a velmi nejistá budoucnost. Jak si s tímto mají "Miloševičovy děti" poradit? To je asi hlavní téma filmu, ze kterého se ale dalo vytěžit určitě mnohem víc.... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Situace mezi srbskými hooligans je asi hodně vyhrocená, ale co na tom - tenhle film prostě není dobrej! Všechny postavy jsou neuvěřitelné, přerod hlavního protagonisty od nadaného studenta po největšího vůdce bělehradských nácků je leda tak k smíchu a jeho motivace není nijak důkladně vysvětlena, stane se to jen proto, že to tak scenárista potřeboval. Ale věrohodně to vysvětlit nedokáže. Všechno je to hrozně klišovitý a předvídatelný. Jediný, co se na tomhle filmu relativně povedlo, je vylíčení zkorumpovanosti policie a napojení na politiku - veškerý hooligans jsou vlastně jen pěšáci ve hře, které sami nerozumí. Zajímavá myšlenka a docela dobře nastíněná. Jinak ale film za moc nestojí. ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to někde mezi typicky předrsnělým srbským filmem pro západní publikum a oprávněnou společenskou kritikou, která si na rozdíl od jiných takových snímků všímá zcela konkrétních a aktuálních problémů. Vzhledem k tomu, že scénář stojí na poměrně vratkém klišé a hraje tam čím dál tím usedlejší Nikola a hollywoodská star Bojana, není to zas tak autentické, jak by mohlo. Násilí je ale natočeno docela slušně a je tu řada "vtípků", které podle mě docela dobře vystihují mentalitu srbských nacionalistických výrostků ("piši ćirilicom, dizelaši pišu latinicom"). Digitální kamera tomu moc nepřidává, ale nevadila mi (až na ty zoomy). ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jsou určité hranice a pro jejich překročení není žádná omluva.K těm hranicím dojde neštastné a nepochopené dítě,ale jen zlý člověk je překročí.. Vemte nějakého slabocha bez názoru,touhou někam patřit, strčte mu knížku Mein Kempf a zbytek se už udělá sám.. Pointa tam sice nějaká je, ale viděla jsem celkem dost filmů na podobné téma a tenhle byl zkrátka nejslabší. Vývoj hlavní postavy byl takový nijaký, z tichého "matematického génia" se stal doslova vymaštěný debil a to zničehonic. Příběh mě moc nevtáhnul, zdaleka to nemá takovou sílu a hloubku jako třeba American History X, emoce byly úplně na bodu mrazu a já se jen celou dobu modlila, ať ty pitomce někdo majzne něčím po hlavě a je konec. O nějaké výrazné postavě se nedá mluvit, všichni byli naprosto nezajímaví. Ale snaha něco důležitého sdělit se cení... ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když vidíte, jak skupinka vymaštěných hololebkounů umravňuje cikánskou mafii, co řeže nepřizpůsobivým čutálistům končetiny, je docela obtížné, udržet ruku od holícího strojku. Navíc pokud spolužáku Landovi zmáknete sem tam nějakou tu písemku, náramně si vás oblíbí, seznámí vás s kamarády a jejich "ideály" a začne z vás formovat srbského Hitlera. Nezaujatý, středo pravicový divák pak musí řešit dilema, má li začít chodit na solárko nebo si pořídit elektrikářské tetování, aby se měl s kým ztotožnit. Je smutné vidět, že na čerta platí pouze ďábel a mlčící, připosraná většina se asi nikdy nebude schopna sjednotit a deratizovat to svinstvo v celém spektru. A proč taky! Můžeme přece v pohodlí svých maloměstských obýváků buď hřímat nad tím hnusným rasizmem, zkurvenými skinheady, co neznají meze a pohoršovat se nad fritováním Natálek nebo se vztekat nad tím, že nás Natálčin tatínek zbavil přes noc přebytečných barevných kovů např. zahradního nábytku, plynových trubek a přívodních kabelů pod napětím, jako bonus nám sežral psa a trochu nás ojel nožem, protože jsme se bránili neadekvátním výrazivem. Pohoda! Ještěže alespoň můžeme sem tam na fotbal a dát si tam pořádně do držky!! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vôbec prvý srbský film prevedený do 3D. (Fejpof)
  • Vo filme sú všetky príbehy skutočné a hrajú tam takmer všetci (ne)herci zo skutočného prostredia hooligans a skinheads. (God Thor)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno