Reklama

Reklama

Madam Tutli-Putli

(festivalový název)
  • Kanada Madame Tutli-Putli
Krátkometrážní / Animovaný
Kanada, 2007, 17 min

Obsahy(1)

Zakřiknutá Madame Tutli-Putli nastoupí do nočního vlaku, cestuje sama obklopena cizinci. Ve tmavém vlaku zažije několik strašidelných příhod. (venus)

Recenze (30)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Přestože mě tento neotřele animovaný hrůzostrašný příběh z vlakového prostředí opravdu upoutal, nezbavil jsem se po celou tu – jakkoliv nekonečnou – jízdu pocitu, že právě o to ztvárnění jde především a že příběh je jen záminkou k němu, a závěr – ve své symboličnosti, nesourodé s tím předcházejícím příliš hmatatelným zobrazením skutečnosti, mě v tom utvrdil. Gejzír úžasných, detailně propracovaných obrazů obtéká dějovou niť, jak jen to jde, a ke škodě všech významových rozměrů, jimiž film oplývá – tak například strašidelné (a bezmála brakové) vyprávění se v obrazech nakonec rozpouští jako šperk v lučavce královské a nebo alegorie (jak lze snímek jistě rovněž interpretovat) je jimi neúměrně zatížena (po prostotě, která by takové poselství zintenzivnila ani památky). Snad by bývalo bylo lze – na velkorysejší ploše – vystavět skutečné drama cesty timidní věčné dívky (vdechnout loutce život, a ne jen jí ho efektně vzít), a dát tak vnucujícímu se světu, v němž se ocitla, jasnější smysl a sdělnější tvar, anebo odhodit nespolehlivý rozum a logickou výstavbu, a raději významněji exponovat vytrácení, které zakouší, ještě před přepadením. Anebo konečně zvolit soustředěnou symbolickou strukturu a alegorické poselství jím otevřít. Osobně by mi nejvíce vyhovovala ta první možnost. Musím ostatně uznat, že se svými výhradami stejně spíše snažím zaplašit ty krásné velké oči madame Tutli-Putli, neúspěšně a zbytečně skrývající tajemství jejího nitra: němotu. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Svištící vlak a jiskrky odlétávající od kolejí, no to byla pro mě naprosto bombastická pasáž. 15-16 hodin denně po dva roky 2 kanadští mladíci animovali madame Tutli-Putli. Žádné víkendy, žádné volno, jen zavřeni v tmavé místosti. Doporučuju dokument o animaci a i další - například o hledání inspirace, kdy si režiséři vyrazili na 14denní jízdu vlakem a pozoravali jak krajinu, tak lidi uvnitř a jejich chování. Opravdu zasloužená nominace. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* animačně a loutkově precizně zpracovaný příběh o cestě ... jen si zkuste přijít sami na -to- KAM ;-) Sice mi všechny asociace a symbolika nebyla jasná ani po třetím shédnutí, ale atmosféra je tam dostatečně dusivá a budu zkoušet hledat dál. Proto jsou mé 4* zasloužené. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Rozmýšlela jsem se mezi pěti nebo čtyřmi hvězdičkami. Nakonec tomu dám lepší čtverku. Shlédla jsem tento krátkometrážní snímek jedním, ale za to velmi bolavým dechem. Je to tak depresivní. Je to houba nasáklá beznadějí, zoufalstvím a zkažeností. Po celou dobu, co jsem to sledovala mi vůbec nebylo dobře. To by taky myslím účel. Film byl tak hluboký a neuvěřitelné propracovaný. Nejvíc na mě udělaly dojem oči všech cestujících. Byly tak reálné, až to bylo neuvěřitelné. Tohle se opravdu povedlo. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Madame Tutli-Putli je divná, ustrašená, má odstup. Ale její oči jsou nádherně zanimovány a hned si vás jimi získá celá postava. Nevěřila bych, že animovaný film může být tak strašidelný. Ano, pár už jsem jich viděla, ale tenhle byl zvlášť. Připomínalo mi to jednu epizodu Akt X, která se odehrává ve vlaku, kde tajně pitvají mimozemšťany a Scullyová je v ohrožení. Tady to bylo podobné, cítíte s hlavní postavou a zavíráte oči, protože nechcete vidět, co se stane. Konec sice trošku ubírá na dojmu, protože byl takový nijaký, ale i tak je to moc fajn film! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Na to, aby mohli postavy čo najviac vierohodne upraviť, strávili tvorcovia 14 dennú jazdu vlakom cez Kanadu, kde pozorovali krajinu, chovanie ľudí a samotný život vo vlaku. Realizáciu filmu trvala viac ako 5 rokov. (Scraffy)

Reklama

Reklama