Reklama

Reklama

Madam Tutli-Putli

(festivalový název)
  • Kanada Madame Tutli-Putli
Krátkometrážní / Animovaný
Kanada, 2007, 17 min

Obsahy(1)

Zakřiknutá Madame Tutli-Putli nastoupí do nočního vlaku, cestuje sama obklopena cizinci. Ve tmavém vlaku zažije několik strašidelných příhod. (venus)

Recenze (30)

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* animačně a loutkově precizně zpracovaný příběh o cestě ... jen si zkuste přijít sami na -to- KAM ;-) Sice mi všechny asociace a symbolika nebyla jasná ani po třetím shédnutí, ale atmosféra je tam dostatečně dusivá a budu zkoušet hledat dál. Proto jsou mé 4* zasloužené. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Přestože mě tento neotřele animovaný hrůzostrašný příběh z vlakového prostředí opravdu upoutal, nezbavil jsem se po celou tu – jakkoliv nekonečnou – jízdu pocitu, že právě o to ztvárnění jde především a že příběh je jen záminkou k němu, a závěr – ve své symboličnosti, nesourodé s tím předcházejícím příliš hmatatelným zobrazením skutečnosti, mě v tom utvrdil. Gejzír úžasných, detailně propracovaných obrazů obtéká dějovou niť, jak jen to jde, a ke škodě všech významových rozměrů, jimiž film oplývá – tak například strašidelné (a bezmála brakové) vyprávění se v obrazech nakonec rozpouští jako šperk v lučavce královské a nebo alegorie (jak lze snímek jistě rovněž interpretovat) je jimi neúměrně zatížena (po prostotě, která by takové poselství zintenzivnila ani památky). Snad by bývalo bylo lze – na velkorysejší ploše – vystavět skutečné drama cesty timidní věčné dívky (vdechnout loutce život, a ne jen jí ho efektně vzít), a dát tak vnucujícímu se světu, v němž se ocitla, jasnější smysl a sdělnější tvar, anebo odhodit nespolehlivý rozum a logickou výstavbu, a raději významněji exponovat vytrácení, které zakouší, ještě před přepadením. Anebo konečně zvolit soustředěnou symbolickou strukturu a alegorické poselství jím otevřít. Osobně by mi nejvíce vyhovovala ta první možnost. Musím ostatně uznat, že se svými výhradami stejně spíše snažím zaplašit ty krásné velké oči madame Tutli-Putli, neúspěšně a zbytečně skrývající tajemství jejího nitra: němotu. ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Svištící vlak a jiskrky odlétávající od kolejí, no to byla pro mě naprosto bombastická pasáž. 15-16 hodin denně po dva roky 2 kanadští mladíci animovali madame Tutli-Putli. Žádné víkendy, žádné volno, jen zavřeni v tmavé místosti. Doporučuju dokument o animaci a i další - například o hledání inspirace, kdy si režiséři vyrazili na 14denní jízdu vlakem a pozoravali jak krajinu, tak lidi uvnitř a jejich chování. Opravdu zasloužená nominace. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Tak zatím to vypadá, že krátkometrážní animované filmy hodnotím buď velice kladně, a nebo dosti záporně. Madame Tutli-Putli spadá do těch záporných. Čekal jsem na nějakou myšlenku, dostal jsem jich několik, ale žádná nebila dotažená. To samé z hlediska žánru. Prostě odbyté. Animace se mi docela líbila, a hudba to celé zachránila. Jinak bych hodnotil ještě hůře. Za mě 45% Ke zhlédnutí zde: Part1- http://www.youtube.com/watch?v=7icAFa8fdLY Part 2- http://www.youtube.com/watch?v=yymdkfDVm-E ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Kde je pointa? Kde je vysvetlenie? Zopár nápadov, ale výsledok nebol hodný OSCARovej nominácie a to najmä vdaka chýbajúcej pointe a záveru. Je tu chvíľkové napätie, ale aj to vytvorené najmä pomocou nádhernej hudby, bez ktorej by však napínavé scény neboli ani spolovice také napínavé, ako sú. Stačilo by možno päť minút a moje hodnotenie by bolo (možno až) o 40% lepšie... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Na to, aby mohli postavy čo najviac vierohodne upraviť, strávili tvorcovia 14 dennú jazdu vlakom cez Kanadu, kde pozorovali krajinu, chovanie ľudí a samotný život vo vlaku. Realizáciu filmu trvala viac ako 5 rokov. (Scraffy)

Reklama

Reklama