Reklama

Reklama

Columbo - Série 5 (1975) (série)


Zapomenutá dáma (S05E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Bývalá filmová hvězda Grace Wheelerová Willisová plánuje návrat na výsluní spolu se svým někdejším tanečním partnerem Nedem Diamondem, a to s pomocí obnovené premiéry jejich někdejšího úspěšného divadelního muzikálu. Avšak Gracein bohatý manžel odmítne celý projekt financovat. Žena proto manžela chladnokrevně zabije a nafinguje to jako mužovu sebevraždu. Policejní vyšetřovatel poručík Columbo však této verzi neuvěří. Velmi rychle pochopí, že herečka, kterou sám po léta velice obdivoval, je vražedkyní... (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Rudyamon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl o zapomenuté dámě je spíš smutný, než detektivní. Možná hlavně proto, že svým způsobem stejný osud čekal i na Petera Falka („Columbo, to jméno je tak divný, za boha si ho nemůžu zapamatovat...“)... :-( V každém případě vražda proběhla velice profesionálně, stejně tak i vyšetřování, u kterého zaznělo i pár velice trefných myšlenek („Není to kniha, kterou by si člověk četl před tím, než se zastřelí.“). Trošku nezvyklý, přesto ale mile (a smutně) columbovský díl. 4 hvězdičky - 80%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Janet Leigh i ve svým věku vypadá v kombinéze skvěle a skákat a lízt po stromech jí taky jde, ale jak tam ke konci furt jenom poletuje jak jojo a pořád nesouvisle mele a mele, to se dá jen těžko vydržet, navíc k tomu děsnej film "walking my baby back home", co tam neustále pouští i s tou hroznou hudbou. Ale tohle klidně může bejt jenom můj osobní problém, to přiznávám. Na druhou stranu bylo po konečným odhalení "jak to s ní je" docela zajímavý, když si divák vybaví předcházející scény jejího výslechu, kde je zmatená a nemůže si na nic vzpomenout. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotlivé díly Columba mají rozdílné kvality, co se týká způsobu odhalení vraha - od skoro naprostých haluzí po luxusní logické skládání střípků věcí, se kterými vrah nepočítal. Skoro všechny díly pak mají společnou vysokou úroveň, pokud jde o postavy padouchů. Z těch mi byli vždy sympatičtější ti, kteří se snažili poručíka oblbnout přátelským vystupováním a sváděním na falešnou stopu, celé to brali jako výzvu, a hlavně svoji prohru přijímali sportovně. To sice není případ Zapomenuté Dámy, ale originalita zde předvedeného rozuzlení a hlavně výkon Johna Paynea mi absenci mnou tradičně požadovaných atributů příběhů pána v baloňáku bohatě vynahradili. Janet Leighová sice taky hraje dobře, ale hádal jsem jí o deset víc, než jí v době natáčení bylo. Ne že by nebyla okouzlující, ale trochu mě to zklamalo;) 70% ()

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost zvlastna cast. Koniec bol fakt prekvapujuci a nezvycajny. No uz od zaciatku mi to prislo akesi divne. Nie ze by sa mi to nepacilo, ale inokedy som si istejsi v pocitoch. Az ten samotny zaver ma presvedcil. Tento krat mal Columbo vzhladom na okolnosti silneho supera, no neni takeho co by mu presiel cez rozum. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sám o sobě nijak objevný díl (zvláště motiv vraždy je spíš pro zasmání), avšak herecká přítomnost Janet Leighové v nezvyklé roli vražedkyně ztrácející paměť, je krásná. A musím přiznat, že při scéně, kdy se tato dáma v černých legínách a obtahovacím roláku jako kočka plíží nocí, zamžily se mi oči nostalgií. Je něco pravdy na tom, že tato generace, jejíchž několik posledních mohykánů ještě žije, měla něco, čeho nějaké Kidmanové, Berryové atd. nikdy nedosáhnou. Něco, co nedokážu popsat. Ale věřte, že nepláču často, při záběrech důchodkyní lezoucích na strom... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Ještě než vejde sluha do pokoje k doktoru Willisovi (Sam Jaffe) s práškem na spaní a sklenicí mléka na podnose, leží už plný tác na nočním stolku u jeho postele. (Fenk)
  • První epizoda, ve které se poručík Columbo (Peter Falk) objeví v jiném oblečení než obvykle, konkrétně se objeví neobvykle elegantní ve smokingu. (Epistemolog)

Reklama

Reklama