Reklama

Reklama

Sobík Niko

  • Finsko Niko - Lentäjän poika (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný animovaný film pro celou rodinu o malém sobíkovi Nikovi. Niko věří, že otec, kterého nikdy nepoznal, je jedním ze světoznámé letky Santa Klause. Jeho největším snem je naučit se létat stejně dobře jako jeho otec. Dospělí z Nikova stáda však nemají pro sobíkův talent nejmenší pochopení a děti se mu smějí. Vlastně vůbec nikdo nevěří, že jeho otec je mezinárodní hvězda. Jediný, kdo ho podporuje a věří mu, je neohrabaná veverka jménem Julius. Přes přísné zákazy stáda se Niko rozhodne nacvičovat svůj let na kopci, na němž hrozí útok hladových vlků. Při jeho smůle ho samozřejmě vlci zbystří a celé stádo se musí vydat hledat nový úkryt. Niko se cítí provinile, a proto opustí stádo, svou matku i kamarádku Sagu a společně s Juliem se vydá na dalekou cestu za svým otcem… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

lamps 

všechny recenze uživatele

Poměrně vydařená a snadno stravitelná pohádka pro mladší publikum, která zaujme především pěknou animací a příběhem jako dělaným pro vánoční svátky. Humor je velmi příjemný, postavený hlavně na zábavné akci a vydařených vlčích záporácích, jejichž vůdce parádně nadabovaný Karlem Heřmánkem nemá chybu. Některá místečka jsou sice slabší, ale jako nízkorozpočtová oddechovka na jedno zhlédnutí to bohatě stačí. 65% ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Sobík Niko se dá říct, že je to povinný film na Vánoce, který nesmím zapomenout vidět. Když jsem tenhle film viděl na jedničce, strašně jsem se do něj zamiloval a od té chvíle jsem ho sledoval i v němčině. Jednoduchý, zábavný, napínavý, prostě Vánoční příběh o sobíkovi, který hledá svého tátu, který údajně žije u Santy Clause. Čeká ho dlouhá cesta plná nebezpečí, vlků a překážek pod dohledem náhradního strejdy létajícího veverčáka, který ho doprovázel.. no spíš ho chránil. Celou tu dobu jsem měl oči jako hvězdy a i ten český dabing tomu dal šmrnc. A to je další z mých přání - dostat se do Finska na místo, kde je sídlo Santa Klause. Takže tenhle film je takový můj druhý Polární Expres a těším se na třetí pokračování tohoto filmu. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Lietanie mám zo všetkého najradšej, lietanie sú moje chvíle najkrajšie, lietanie - som ako v rozprávkovom sne" No, Zdeněk Rytíř už mě ze záhrobí snad nezažaluje, že jsem si vypůjčil a zparafrázoval kousek jeho Zvonků štěstí, které otextoval pro božského Káju a ďábelskou Daru. To ale odbočuji, nicméně podstata té parafráze je jasná - sobík Niko chce lítat. Je to jeho sen, skoro stejně velký jako to, že se setká se Santovou letkou a pozná tak svého taťuldu, který je stejně jako ostatní sobi z letky zhýralý hejsek, který umí jen machrovat, pít pivo a rodičovské povinnosti včetně placení alimentů jsou mu zcela cizí (což ale Niko netuší). ;-) No, až tak naprudko to v tomhle animáku na dětičky není vybaleno, ale z děje to vyplývá. :-) Nicméně když si odmyslím tuhle část pointy, tak zbude ta část o splněných dětských snech a vánoční atmosféře a o tom, jak dobro vyhrává nad zlem... Ale to už známe i z jiných filmů, a často lépe prodané. Takže dnes to máš za 3, Juusonene, a muužöš si zasä sädnout. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Sobík Niko o sobě říká, že je filmem pro celou rodinu, což mu ve finále výrazně sráží hodnocení. Slabší dialogy, až moc jednoduchý příběh, některé nedomyšlenosti a spousta hluchých míst, kde jakoby scénaristům docházely nápady – to je kombinace, jejíž vinou jsem se, i přes poměrně krátkou stopáž, ubíjel nudou. Pro ty nejmenší ale Niko může být příjemným zpestřením Vánočních chvil. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spíše béčkový, průměrný animák, ale musím říct, že se mi to opravdu líbilo. Jméno režiséra jsem nikdy neslyšel, film jsem neznal, avšak můj malej brácha najednou vytáhl toto DVD, že si ho pustí a tak jsem se na to kouknul s ním. A musím říct, že jde o pěknej animák, u kterého se mně jednak líbil příběh a bavilo mě to a jednak má krásnou pointu. Přesto by se tento nenápadný film nejspíš neprosadil, protože je naivní, dětský a animace tuctová, opět typické dobro vs. zlo a k tomu ještě bez nálepky ''Komedie'' - to prostě pro komerční účely není. Určeno spíše opravdu jen pro děti, ale celkový dojem byl i u mě dobrý, prostě vánoční oddechovka, a tak to taky beru. 3,5*. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (5)

  • V roce 2009 film získal od Finské filmové akademie dvě ocenění Jussi pro nejlepší film a nejlepší scénář. (Terva)
  • Ide o najdrahší a najďalej distribuovaný fínsky animovaný film. Rozpočet bol 6,1 milióna euro. (Tolf)
  • Pri prvých náčrtoch dali sobovi meno Pietu, potom ho premenovali na Rusty a až vo finálnej verzii sa z neho stal Niko. (Tolf)

Reklama

Reklama