Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Morien 

všechny recenze uživatele

Sakra, Benjen Stark několikrát krájel velice potentní cibule. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že by se dojem z výsledného díla několikanásobně zlepšil, kdyby se vynechala ta romantická minulost a stávky zaměstnanců továrny a zůstalo se "jen" u války. --- Sakra, nemůžu na to přestat myslet. Ty válečné pasáže byly tak brutální. Ačkoliv je celý film nazíraný jaksi pohádkovou optikou kvůli tomu romantickému rámci, tak ta válka působí nevypočitatelně, drsně a zbytečně. Hlavní hrdiny, respektive tu skupinu vojáků, které film sleduje, ukazují tvůrci výlučně jen selhávat/prohrávat, a "jediné", co se jim ve výsledku podaří, a to jenom nepatrnému zlomku z nich, je přežít, a i to spíš díky náhodě/štěstí než vlastním přičiněním. Válečné filmy nejsou můj vyhledávaný žánr, i když si některé válečné filmy velmi velmi velmi cením, tak nejsem schopná odhadnout, jak častá je tohle strategie, ale nemůžu na to přestat myslet a srdce mě bolí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

BBC má koně ve své stáji velmi ušlechtilé se skvělým rodokmenem, kteří jsou zárukou kvality. Kdyby tohle šlo říct i o jiných televizních společnostech. Doufám, že to takhle půjde dál a já se dočkám dalších velkých příběhů. Už se na ně samozřejmě hodně těším. Vždycky je to zážitek. Neokoukané herce považuji za velké plus. Knižní předlohu jsem nečetla, ale určitě to napravím. ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

V romanticko/bytostné rovině to jde (zejména ve druhém díle) na samou dřeň emocí a v mnoha momentech vytváří úchvatně dojemné minikatarze. Na škodu může být přece jenom zatraceně dlouhá stopáž a pro někoho možná i to, že hlavní představitel Eddie Redmayne vypadá jako Fanda Straků, neboli nejtrapnější fotbalový kouč všech dob. Každopádně jde o strhující zážitek hodný zhlédnutí. 85% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Prosluněné vzpomínky na vášnivé milování v rozkvetlé zahradě (rajcovně natočené milostné scény) se v hlavě mladého důstojníka stávají útočištěm před hrůzou současného světa plného vyhřezlých střel, umírajících vojáků a blátivých zákopů první světové války. ____ Zatímco první díl filmu byl solidně, ale nijak převratně natočený, ten druhý, kdy i vzpomínaný příběh lásky potemněl a vyčerpaní vojáci neměli dost sil pokračovat v boji, ve kterém ale nesměli přestat, zintenzivnil pocit zmaru téměř všeho, co bylo dříve dobré. V atmosféře totální bezvýchodnosti o to silněji působí to, co ještě zbylo, mužské přátelství obnažené prožívanými hrůzami až na morek. Z tohoto pohledu je pro mě druhá část silnější, protože vztah ke vdané milence, jakkoliv osudový, nedokázal hrdinou tolik pohnout, jako nevyřčené spříznění s obyčejným vojákem, kterým zprvu pohrdal. Druhá část obsahuje mnohem silnější scény, které dojmou a zaryjí se pod kůži. /9. 2. 15./ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudná vojna, blbé zákopy a nakoniec je z toho červená knižnica alebo vývar z Anglického pacienta, ale bez pacienta, bez dobrej zápletky, bez prekvapenia. No a akáže mi to je už romantika keď ústredným párom je Redmayne + Poésy? Bez chémie, bez pekného vizuálu, estetika žiadna. Menej sympatický pár som už dávno nevidel. Možno Bihariová + Milo, ale tí sú z iného súdka. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)

Reklama

Reklama