Reklama

Reklama

Bez lidí

Trailer

Obsahy(1)

Ve snímku Ausentes přichází španělský režisér Daniel Calparsoro s příběhem o noční můře, která nemá daleko k hororu. Mladá Julia (Ariadna Gilová) se v něm společně se svým manželem Samuelem (Jordi Molla) a dvěma nevlastními syny stěhuje do nového luxusního bydlení na vzdáleném předměstí. Jejich nová přepychová střecha nad hlavou skýtá vše, co si může člověk přát, a zdá se, že rodinnému štěstí už nemůže nic stát v cestě. Jen s místními sousedy není všechno v pořádku. Je možné je slyšet i vidět stopy jejich existence, jakýkoli pokus o kontaktování ale končí neúspěchem. A po čase se Julia jen těžko může zbavit dojmu, že jsou zde úplně sami. Snímek připomínající Kubrickovo Osvícení či Šestý smysl M. Night Shyamalana byl natočen v roce 2005 a především díky velmi hutné, ponuré atmosféře a také díky výkonu Ariadny Gilové si získal i publikum na portugalském festivalu fantastického filmu Fantasporto, kde obdržel i jednu z hlavních cen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

MareT. 

všechny recenze uživatele

U mě to dopadlo trošičku jinak, V první řadě celou pointu jsem "neuhádl", já jsem ji totiž nepovažoval za nějakou pointu, já jsem to nějak věděl od začátku. Tím se nechci vytahovat, to je prostě pravda. Já jsem chtěl spíše na konci vědět, proč se to tak děje. A odpověď jsem pochopitelně nedostal. Takže se v mém případě tvůrci trošičku přepočítali. Atmosféru to má celkem povedenou, ale celý film zabíjí prakticky to, že jiný level vysvětlení, než povrchního jasného faktu, se nedostaví. Prostě, pokud budete mít více otázek než jednu, tak vás to zklame. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Z počátku nuda, po přestěhování to ale začínalo být zajimavé. Julie vidí podivné věci, myslí si, že je v celém městě sama..... manžel a její parchanti si myslí, že je pošahaná. Nikdo ji nevěří. A tak po celou dobu přemýšlíte, kdo to dělá? Nějaká bývalá manžela? Starší syn, který Julii nesnáší? Manžel, který se ji tímto chce zbavit? Nebo jsou opravdu ve městě duchové?.......... a konec, ten mne opravdu překvapil. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Námět plastický, zpracování už horší – bez jiskry a viditelného nápadu, na Španěly poněkud toporné. Pointa se vytratila do oslepující prázdnoty ve které nelze číst. Škoda té promarněné šance! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne skvelý námet, ale to spracovanie nič moc. Film ťaží hlavne zo skvelého hereckého výkonu hlavnej hrdinky, samotný dej a ostatné postavy ma však moc neuchvátili. Spočiatku to vyzeralo celkom zaujímavo, zapracovala aj atmosféra a začala sa u mňa prejavovať zvedavosť, že čo sa tam vlastne deje, prečo matka nevidí cudzích ľudí a ostatní členovia rodiny áno. Ale keď sa súvislosti začali kryštalizovať tak rozuzlenie a pointa u mňa film katapultovali do slabého priemeru. Vôbec mi to nesadlo. Keby autori nasmerovali dej do mysterióznej roviny, mohol mať snímok väčší úspech. Takto je to iba slabučká jednohubka s banálnym rozuzlením. 50/100 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa celý príbeh motá okolo jednej myšlienky. Pre mňa ešte väčšia, lebo som v polovici vytušil pointu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Subjektivně za dvě hvězdy, ale objektivně to na ty tři asi je. Další pokus o jiný druh hororu, jako tomu bylo třeba u Ti druzí, jenže žel historka je hodně rozvláčná a fakt jen debilovi brzy nedojde, jak se věci mají, nezapadnou mu věci do sebe, takže závěr není v takové chvíli nijak překvapivý. Ostatně - hned na začátku dostanete minimálně tři čtyři náznaky. A protože v takovýchto filmech to žel vždy stojí na tom, jestli je šáhlý/á hlavní hrdina/-ka (zde docela ošklivá baba), nebo ti kolem něho, je to holt hned padesát na padesát. Vzhledem k náznakům jsem si po zhruba dvaceti minutách dovolil tipnou si konec, a ejhle, bylo to tak. Proto mě film děsně zklamal (a nějaká retrospektiva na konci by taky nebyla od věci) a vlastně jsem si z něho jen odnesl, že člověk při pohovoru nemá lhát, i když by tu práci děsně rád získal. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Inu, podhodnocený snímek, ale což, aspoň pro mě další důkaz, že hodnocení by mělo být každému ukradené. Ale k věci. Bez lidí je španělský zamotanec s prvky hororu, který se točí kolem nově přistěhované rodinky. Žena Julia, která je bez práce začne mít z vlastního domova a okolí pocit, že něco není v pořádku. Vidí lidi, kteří tam nejsou, starší nevlastní syn ji nenávidí a zdá se, že ve čtvrti žijí úplně sami. Parádní atmoška nesoucí se na vlně duchařin ve které vás čeká nemálo zvratů (hlavně ten závěrečný). Hoďte nějaké srovnávání s Osvícením a Šestým smyslem za hlavu a radši si vychutnejte film jako takový, víc si ho tak užijete. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Frustrovaná ženská s nejasnými bludnými predstavami zmätene pobehuje ulicami vilovej štvrti a ani "pánboh" nevie, čo sa odohráva v jej hlave. To, že je ľudská myseľ záhadou, som vedel dávno, ale v Ausentes nebolo takmer nič, čo by ma na tomto zistení mohlo fascinovať. Hodina filmu uplynula a na monitore priemyselnej kamery sa objavila záhadná žena v čiernom, pred supermarketom ležala mŕtva mačka (z brucha sa jej valili vnútornosti) a v dome niečo divne šramotilo. Všetkého tam bolo akosi málo a hoci Ariadna Gil hrala odušu, nestačilo to. Do konca filmu síce pribudla jedna scéna, pri ktorej ma zamrazilo, záver bol však predvídateľný... ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy nepřijdeme na to, jak ve skutečnosti pracuje lidský mozek..Dávám pět hvězd a to zejména za skvělý herecký výkon Ariadny Gil, v závěru mne doslova roznesla na kopytech!! ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ostatní užívatelia čsfd mali smolu, pretože pointu vytušili a tak mali film vypnúť a natočiť svoj vlastný. Pre mňa bol koniec pomerne prekvapivý, nakoľko som veril, že režisér z toho vyťaží záver v štýle Tí druhí či Karneval duší a zmätená panička pred štyridsiatkou po strate práce povedzme otrávi celú svoju rodinu a ďalšie pokračovanie sa odohráva na druhej strane dverí, kde manžel so starším synom sa s udalosťou nevedia zmieriť a mladší je príliš malý nato, aby to celé chápal. Takže mňa, ako jedného z mála film bavil dokonca aj napriek tomu, že herci boli krajne nesympatickí / nie krajne pravicoví, lebo iba o tej počujeme na každom kroku z RTVS napriek tomu, že ich výskyt by sa dal prirovnať k zahliadnutiam živého Elvisa na motorke v Mexiku / vrátane Félixa a záver celkom prekvapil, pretože vyslovil vynikajúcu pointu. Keď sa stane rodinná tragédia, všetci susedia svorne tvrdia, že sa im zdali nejaký zvláštny / hlavne s radosťou a úsmevom do kamery promovaného inžiniera žurnalistiky, ktorý si napriek ich tvrdeniu myslí, že na vine sú ruskí hackeri/ ale, prirodzene, nikto s tým nič nespravil. Film o niečo lepší ako ukazuje hodnotenie na čsfd. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako dobre pise oficialny text distributora, ide o odpoved spanielskeho rezisera Calparsora na Shyamalanov 6th sense s Vylizom a na Kubrickovo The Shining. Pretransformovane na spanielske realie predmestia nejakeho  velkeho mesta  70 % ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Přiznám,že celej film sem vydržel jen kvůli závěru.A nakonec ani ten mě příliš nešokoval.Slabý,ale takový sou hold Španěláci.40%. ()

civalII 

všechny recenze uživatele

Je to hloupost a nakonec je tak zamotaná, že se v tom člověk totálně ztrácí. U tady toho kousku bych se nebál, ani kdybych ho sledoval na opuštěném hřibově o půlnoci. Jedna hvězda za kameru. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Podivný psychologický snímek viděný očima hlavní hrdinky, která se mi hned jevila jako hysterka a už od poloviny filmu mi byla nesympatická. Navzdory lžím a podivnostem jsem pak začal fandit otci, až se mi to nakonec potvrdilo. Nicméně film má zajímavý námět a hudbu, kterou si podle mě ani nezasloužil, ale děj zanechá v divákovi pocit, že by se s tím dalo dělat o mnoho více. 45% = 2/5 ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Možná jsem netrpělivá. Možná očekávám od španělských filmů příliš. Atmosféra (IMHO) chybí; jiskra též; solidní herecké výkony také. Pěkný námět, který se, žel, nepodařilo realizovat odpovídajícím způsobem. Město bez lidí. Člověk v zajetí technologií, jakož i denních a nočních můr. Boj. Kde nic, tu nic... U tohoto počinu můžete klidně absentovat. 1,5 hvězdy (protože jsem vydržela do konce...). Kubrick? Ani náhodou. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ve Španělsku sužovaném ohromnou nezaměstnaností to možná vnímají jako společenskou metaforu- prohlubující se bláznovství ženy bez práce. Jinak se na to dá koukat jako na bezduchý, hodně hodně levný horor. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Solidní atmosféra, dobrá hudba ale jinak průměr až hanba. Tenhle příběh měl na víc. Nějak mě unikla poenta. To jsem se tak otravoval, že jsem to prošvih, nebo to tvůrci trochu neukočírovali? ()

nylo 

všechny recenze uživatele

Tak jo, čekala jsem, jestli se z toho vyklube něco víc, než jsem si myslela a ono nevyklubalo....škoda, psychoparanoidní atmosféra nebyla špatná 50% ()

Reklama

Reklama